ΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Τι προβλέπει η Μελέτη για τις ιχθυοκαλλιέργειες σε Αιτωλ/νία-Εχινάδες: Επεκτάσεις και νέες μονάδες

Στο πλαίσιo της υπεύθυνης και αξιόπιστης ενημέρωσης, το τοπικό blog mytikaspress.blogspot.com επικοινώνησε με την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ζήτησε να λάβει την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου για το χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας, των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.

Αν και πρόκειται για ένα μείζον θέμα, όπου οι συγκεκριμενες επενδύσεις, καλούνται να συνυπάρξουν με την όποια τουριστική ανάπτυξη, την διαβίωση χιλιάδων ανθρώπων, άλλες δράσεις στον πρωτογενή τομέα κλπ, η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών είναι σχεδόν ανύπαρκτη. 


Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το blog, ήρθε σε επαφή με την αρμόδια υπάλληλο, η οποία απέστειλε με e-mail ολόκληρο το φάκελο της μελέτης, τονίζοντας ότι όλα αυτά έχουν σταλεί εδώ και πολύ καιρό στους ενδιαφερόμενους Δήμους, ώστε να εκκινήσουν την διαδικασία γνωμοδότησης των συλλογικών τους οργάνων, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης και της έκφρασης γνώμης των τοπικών κοινωνιών.

Στον παρακάτω πίνακα που προέρχεται από την μελέτη, φαίνεται ποιων Δήμων τα συλλογικά όργανα θα έπρεπε να γνωμοδοτήσουν (Οι Τ.Κ. και Δ.Κ., Επιτροπές Ποιότητας Ζωής, Δημοτικά Συμβούλια).

Σύμφωνα με την μελέτη, η προτεινόμενη Π.Ο.Α.Υ. αποτελείται από 10 ζώνες παραγωγής (Π1-Π10) με συνολική επιφάνεια 25.977,98 στρέμματα.

Δείτε τον παρακάτω πίνακα με τις 10 προτεινόμενες περιοχές:

Από αυτές τις προτεινόμενες ζώνες παραγωγής, αυτές που επηρεάζουν την περιοχή από την παραλιακή διαδρομή Αστακού – Μύτικα, ως Μαραθάκι, Κάλαμο και Καστό Λευκάδας) είναι:

– Η Π-6 με έκταση 3.600,32 στρέμματα (Δ.Κ. Αστακού, ανεβαίνοντας την μεγάλη ανηφόρα πηγαίνοντας από Μύτικα για Αστακό).
– Η Π-7 με έκταση 1.065,64 στρέμματα (Τ.Κ. Αρχοντοχωρίου, μετά τα λιμανάκια).
– Η Π-9 με έκταση 542,77 στρέμματα (Δ.Κ. Καλάμου στο Βαθυλιμιόνι).
– Η Π-10 με έκταση 395,16 στρέμματα (Τ.Κ. Μύτικα στον Βούλκο).

Διαβάζοντας προσεκτικά τη ΣΜΠΕ για αυτές τις περιοχές, τα προτεινόμενα παραγωγικά στρέμματα που θα χρησιμοποιηθούν (που θα καλυφθούν με κλουβιά δηλαδή) είναι:

Περιοχή Π-6 (Δ.Κ. Αστακού στο δρόμο Μύτικας-Αστακός στη μεγάλη ανηφόρα):

Αύξηση στρεμμάτων από τα 50 που είναι σήμερα στα 211,50, με επέκταση στις υφιστάμενες μονάδες και με ίδρυση δύο νέων μονάδων.

Περιοχή Π-7 (Τ.Κ. Αρχοντοχώρι μετά τα λιμανάκια):

Αύξηση στρεμμάτων από τα 35 που είναι σήμερα στα 80, με επέκταση στις υφιστάμενες μονάδες.

Περιοχή Π-9 (Δ.Κ. Καλάμου στο Βαθυλιμιόνι):

Αύξηση στρεμμάτων από τα 40 που είναι σήμερα στα 60, με ίδρυση μίας νέας μονάδας, της οποίας η θέση είναι δίπλα από το Βαθυλιμιόνι, προς Επισκοπή.

Περιοχή Π-10 (Τ.Κ. Μύτικα στον Βούλκο):

Αύξηση στρεμμάτων από τα 10 που είναι σήμερα στα 60, με επέκταση της υφιστάμενης μονάδας και ίδρυση μίας νέας μονάδας, της οποίας η θέση είναι από την έξω πλευρά του όρμου του Μύτικα προς Καμηλαύκα.

Η δημοσίευση του mytikaspress καταλήγει: “Για όποιους ενδιαφέρονται να μάθουν τι πρόκειται να συμβεί στο τόπο που ζουν και αγαπούν, επισυνάπτουμε ολόκληρη την μελέτη εδώ και λυπούμαστε γιατί μέσω του Δήμου Ξηρομέρου δεν κινήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία, ώστε ο κόσμος καταρχήν να ενημερωθεί και κατόπιν να γνωμοδοτήσουν τα συλλογικά όργανα του Δήμου.

Αυτά τα έγγραφα έχουν πάει στον Δήμο Ξηρομέρου εδώ και πάρα πολύ καιρό μέσω του Υπουργείου, ώστε να γίνει η προβλεπόμενη διαβούλευση και να εκφραστούν οι τοπικές κοινωνίες.

Ο Δήμος Ξηρομέρου όμως περί άλλων τυρβάζει”

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button