Ο Άγιος Καλλίνικος, όταν επισκέφθηκε τα Καλύβια Αγρινίου

Δυο σπάνιες παλιές φωτογραφίες σας παρουσιάζουμε από τα εγκαίνια του Κοινοτικού Καταστήματος Καλυβίων και του νέου Διδακτηρίου του χωριού, στις 16 Νοεμβρίου 1958, όπου διακρίνεται ο νέος Άγιος της Εκκλησίας μας, Καλλίνικος, κατά κόσμον Δημήτριος Πούλος, (1919-1984) όταν διακονούσε την Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας ως Πρωτοσύγκελος, ο μετέπειτα μακαριστός Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης & Αλμωπίας!

Στην πρώτη φωτογραφία (16/10/1958), ο Καλλίνικος εικονίζεται στην αναμνηστική φωτογραφία κατά τα εγκαίνια του νέου Διδακτηρίου Καλυβίων, έχοντας δίπλα του τον τότε Επιθεωρητή Εκπαίδευσης, τους εκπρόσωπους της Αστυνομίας, τον ιερέα π. Γρηγόρη Πρώϊμο, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Καλυβίων, Γρηγόρη Ψιλογιαννόπουλο-Τάγκαλο και πολλούς συγχωριανούς μας.

Στην δεύτερη φωτογραφία αρχείου (16/10/1958), ο Πρωτοσύγκελος Καλλίνικος Πούλος, διακρίνεται να τελεί μαζί με τον Εφημέριο του Ναού Αγίου Νικολάου, παπα Γρηγόρη Πρώϊμο, τον αγιασμό στα εγκαίνια του νέου Κοινοτικού Καταστήματος Καλυβίων, παρουσία τοπικών αρχών, επισήμων και πλήθους κόσμου.

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Πούλος εκλέγεται Επίσκοπος και τοποθετείται Μητροπολίτης στην Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης και Πέλλης. Η χειροτονία του έγινε την Κυριακή 25 Ιουνίου 1967, στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στην Αθήνα.

Η ενθρόνισή του έγινε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης στην Έδεσσα, έδρα της Μητροπόλεως, την Κυριακή 16 Ιουλίου 1967. Εκοιμήθη την 7η Αυγούστου 1984.

Να θυμίσουμε ότι, η αγιοκατάταξη του Επισκόπου Εδέσσης, Πέλλης & Αλμωπίας, μακαριστού Καλλίνικου, που κατάγονταν από τα Σιταράλωνα Θέρμου,  έγινε πρόσφατα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και συγκαταλέγεται στους Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Ένας ξεχωριστός άνθρωπος και κληρικός της προσευχής της πραότητος και της ελεημοσύνης του οποίου φέτος συμπληρώνονται τριάντα έξι χρόνια από την κοίμησή του.

– Φωτογραφικό αρχείο: Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων Αγρινίου και Αρχείο Χρήστου Γ. Μάη

https://kalyvia.gr/