BACK TO
TOP
Επιχειρηματικότητα

Τριπλάσια ενέργεια τριπλή απόδοση με το νέο εγχείρημα της Νιγρίτας

Άδεια εγκατάστασης από το ΥΠΕΝ έλαβε μονάδα βιοαερίου ισχύος 2,9 MW στη Νιγρίτα Σερρών.

60131252_2223759397717986_5139402315010146304_o

Λεωνίδας Λιάμης

321
0

Σε νέα επένδυση για τον τριπλασιασµό της δυναµικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη µονάδα βιοαερίου που διατηρεί στη Νιγρίτα Σερρών, προχωρά, άµεσα, η εταιρεία Βιοενέργεια Νιγρίτας, που έχουν συστήσει ο όµιλος Μποτζατζίδη – Μητσιολίδη κι η Ergoplaning AE, ενώ σχεδιάζει και ένα καινούριο project στην Αλεξάνδρεια Ηµαθίας.

Το πλάνο της εταιρείας για τη Νιγρίτα προβλέπει ουσιαστικά επέκταση της υφιστάµενης µονάδας βιοαερίου από το 1 MW δυναµικότητα ηλεκτροπαραγωγής, που είναι σήµερα, να φτάσει στα 3 MW, µέσα από µια δαπάνη που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 6,5-7 εκατ. ευρώ. Το «πράσινο φως» για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης «άναψε» µέσα στην πρώτη εβδοµάδα του Ιανουαρίου, όταν, έπειτα από αναµονή 28 µηνών εξασφαλίστηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος η έγκριση για την άδεια εγκατάστασης, ενώ λίγο νωρίτερα και ο ∆Ε∆∆ΗΕ παραχώρησε τους όρους σύνδεσης µε το δίκτυο µεταφοράς ρεύµατος. «Η επένδυση θα χρηµατοδοτηθεί µε δανεισµό από την Εθνική Τράπεζα και ένα µέρος από ίδια κεφάλαια των µετόχων, οι οποίοι συνεχίζουν να είναι ο όµιλος Μποζατζίδη – Μητσιολίδη, µε ποσοστό 50% της Βιοαέριο Νιγρίτας και Ergoplanning Τζιάκας–Μητσόπουλος µε το υπόλοιπο 50%», ανέφερε στην Agrenda ο Βασίλης Τζιάκας της Ergoplanning.

Σύµφωνα µε το χρονοδιάγραµµα που έχει εκπονηθεί η ολοκλήρωση της επένδυσης υπολογίζεται σε διάστηµα περίπου 15 µηνών από τη στιγµή που θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή των έξι στεγανών δεξαµενών, εκ των οποίων τρεις θα είναι αντιδραστήρες και οι άλλες τρεις για το χωνεµένο υπόλειµµα. «Ο τριπλασιασµός της δυναµικότητας ηλεκτροπαραγωγής της µονάδας, θα συνοδευτεί από την αντίστοιχη αύξηση του όγκου αποβλήτων που θα αξιοποιηθούν στη λειτουργία της, µεγιστοποιώντας το περιβαλλοντικό όφελος στην περιοχή», επεσήµανε ο κ. Τζιάκας.

Φυσική λίπανση σε 3.000 στρέμματα από το χωνεμένο υπόλειμμα

Μια πολύ σηµαντική παράµετρος, επίσης, ως προς τα οφέλη από την παρουσία της µονάδας βιοαερίου της «Βιοενέργεια Νιγρίτας», είναι το χωνεµένο υπόλειµµα που προκύπτει από τη λειτουργία της, το οποίο αυτή τη στιγµή διατίθεται δωρεάν (µε εξαίρεση περιπτώσεις κατά τις οποίες η απόσταση είναι µεγάλη, οπότε εκεί ο παραγωγός βαρύνεται µε το κόστος µεταφοράς) σε αγροτεµάχια της γύρω περιοχής.

«Είναι περίπου 3.000 στρέµµατα στα οποία εναποτίθεται το χωνεµένο υπόλειµµα. Οι άνθρωποι που το χρησιµοποιούν έχουν εντυπωσιαστεί από την αύξηση της παραγωγής στα χωράφια τους, τη µείωση των λιπασµάτων, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους, λόγω της οργανικής ουσίας που πέφτει», µας ανέφερε ο κ. Τζιάκας. Πρόσθεσε δε, πως «ενώ στην αρχή ο δισταγµός, καχυποψία και πολλές φορές κι η άρνηση των παραγωγών ήταν συνήθης αντίδραση, πλέον το πρόβληµά µας είναι ότι δεν µπορούµε να προλάβουµε τις απαιτήσεις τους και να καλύψουµε σε σύντοµο χρονικό διάστηµα τις ανάγκες τους. Με τη νέα µονάδα, ωστόσο, θα τριπλασιαστεί και η παραγωγή του χωνεµένου υπολείµµατος».

Σχέδια για άλλα 3MW στην Αλεξάνδρεια Ηµαθίας

Ανάλογα πλάνα έχουν εκπονήσει οι µέτοχοι της Βιοανέργεια Νιγρίτας και για την Αλεξάνδρεια Ηµαθίας. «Έχουµε σε φάση αδειοδότησης µια µονάδα µε δυναµικότητα 3MW, και πάλι το ίδιο µετοχικό σχήµα, που θα απαιτήσει µια επένδυση της τάξης των 10 εκατ. ευρώ», ανέφερε ο κ. Τζιάκας. Εφόσον όλα εξελιχθούν οµαλά για το φάκελο των επενδυτών, η µονάδα που θα κατασκευαστεί θα αξιοποιεί περίπου 200.000 τόνους απόβλητα και λύµατα των νοµών Ηµαθίας, Πέλλας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης. Οι πρώτες ύλες εκεί θα είναι καθαρά οι πούλπες και τα απόβλητα από τα φρούτα και τις κοµπόστες της Ηµαθίας, από τα βουστάσια πάχυνσης µόσχων του νοµού, τα κοτέτσια και τα τυροκοµεία της Αλεξάνδρειας και της Κατερίνης και των Γιαννιτσών, ενώ το χωνεµένο υπόλειµµα που θα προκύπτει θα διοχετεύεται σε καλλιέργειες της περιοχής.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία