BACK TO
TOP
Εταιρικά Νέα

Με Μαρώνεια άρχισε και Ραψάνη ολοκληρώθηκε ο τρύγος στην TSANTALI

Για πρώτη φορά η Μαρώνεια άνοιξε την αυλαία του τρύγου του 2018 για την Οινοποιία TSANTALI, με τα πρώτα σταφύλια Chardonnaý να μαζεύονται στις 8 Αυγούστου. Η αναμπέλωση του Sauvignon blanc ήταν ο λόγος που το «ποδαρικό» δεν έγινε στον ιδιόκτητο αμπελώνα της στη Χαλκιδική, όπως κάθε χρόνο. Η Ραψάνη ολοκλήρωσε τον φετινό τρύγο, καθώς μπήκαν στα αμπελοτεμάχια στο υψηλότερο υψόμετρο της ΠΟΠ ζώνης (υποζώνη Γ / 500 - 800 μέτρα) στις 25 Σεπτεμβρίου.

harvest-tsantali

14
0

Γενικότερα σύμφωνα με το απογραφικό δελτίο, ο τρύγος του 2018 παρουσίασε σημαντική πρωίμιση σε όλες τις ποικιλίες (πρώιμες και όψιμες), καθώς και σε όλες τις ζώνες όπου δραστηριοποιείται η Οινοποιία ΤSANTALI στο βορειοελλαδίτικο αμπελώνα

Το σημεία - κλειδιά της φετινής παραγωγής μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

-Στις βροχοπτώσεις των δύο πρώτων μηνών του καλοκαιριού (Ιούνιος - Ιούλιος), οι οποίες συχνά ήταν έντονου τοπικού χαρακτήρα.

-Στην προνοητικότητα / ετοιμότητα των αμπελουργών όσον αφορά στα μέτρα φυτοπροστασίας.

-Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε αμπελώνα (έδαφος, κλίση κλπ).

Πράγματι οι βροχές Ιουνίου - Ιουλίου έδρασαν ευεργετικά κατά την περίοδο του περκασμού, με την υποστήριξη της κατάλληλης ανά περίπτωση φυτοπροστασίας. Σε συνδυασμό με τις ξηροθερμικές συνθήκες που ακολούθησαν συνέβαλαν στην παραγωγή σταφυλιών με υψηλή συμπύκνωση και υψηλό δυναμικό αλκοολικό τίτλο.

Όμως σε αμπελώνες συγκεκριμένων εδαφικών προδιαγραφών (χωρίς κλίση, λιγότερο ελαφριάς σύστασης, πλουσιότεροι σε οργανική ουσία κλπ) όπου παρατηρήθηκαν βροχοπτώσεις ιδιαίτερα έντονες και με μεγάλη διάρκεια, υπήρξε έξαρση ασθενειών, καταγράφοντας την εντονότερη εμφάνιση περονόσπορου της τελευταίας 20ετίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Η αμπελουργική ομάδα της Οινοποιίας στάθηκε δίπλα στους αμπελουργούς και στο φετινό, απαιτητικό τρύγο. Λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματολογικές προβλέψεις,  τις συνθήκες και το αυξημένο φορτίο παραγωγής, υιοθέτησε το πλέον κατάλληλο καλλιεργητικό πρόγραμμα ανά περίπτωση και διασφάλισε την υγεία και την υψηλή ποιότητα των σταφυλιών. Η ικανοποιητική αντιμετώπιση των περιστατικών περονόσπορου στην πλειοψηφία τους συνέβαλλε στην αύξηση της παραγωγής, η οποία επανήλθε στα φυσιολογικά μέσα επίπεδα (μετά τη σημαντική περσινή μείωση).

To xρονολόγιο τρύγου ανά περιοχή

Χαλκιδική και Άγιο Όρος          

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Λευκές ποικιλίες / Από 10 Αυγούστου

-Sauvignon blanc

-Μοσχάτο

-Μαλαγουζιά

-Ασύρτικο

-Αθήρι

-Ροδίτης

Ερυθρές ποικιλίες / Από 23 Αυγούστου

-Merlot

-Cabernet Sauvignon

ΜΕΤΟΧΙ ΧΡΩΜΙΤΣΑΣ /  ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Λευκές ποικιλίες / Από 10 Αυγούστου

-Chardonnay

-Ασύρτικο

-Αθήρι

-Ροδίτης

Ερυθρές ποικιλίες / Από 28 Αυγούστου

-Grenache

-Λημνιό

-Cabernet Sauvignon

Γενικά η Χαλκιδική ήταν μια από τις περιοχές όπου -κατά τόπους- υπήρχαν ισχυρές βροχοπτώσεις με μεγάλη διάρκεια (έως και 15 ημερών) και επακόλουθη προσβολή από περονόσπορο.

Στους αμπελώνες σε Άγιο Παύλο Χαλκιδικής και στο αγιορείτικο Μετόχι Χρωμίτσας, ο τρύγος κυμάνθηκε σε υψηλά ποιοτικά επίπεδα. Και από τις δύο περιοχές, τα αποζυμωμένα λευκά και ροζέ κρασιά διακρίνονται για την ποικιλιακή αρωματική ένταση και την υψηλή οξύτητα, ενώ τα ερυθρά για  την αρωματική συμπύκνωση και τον υψηλό δυναμικό αλκοολικό τίτλο -χαρακτηριστικά που προσδίδουν αξιοσημείωτη δυναμική παλαίωσης-.

Μαρώνεια

Λευκές ποικιλίες / Από 8 Αυγούστου

-Chardonnay

-Sauvignon blanc

-Μοσχάτο

Ερυθρές ποικιλίες /  Από 15 Αυγούστου

-Syrah

-Μαυρούδι

-Λημνιό

Η ετοιμότητα της αμπελουργικής ομάδας της Οινοποιίας συνέβαλλε σε μια εξαιρετική χρονιά. Ο σωστός προγραμματισμός και οι καίριες αποφάσεις στη διαχείριση των κλιματολογικών συνθηκών συνέβαλλαν σε μειωμένη, αλλά υψηλής ποιότητας παραγωγή.  Αναμένονται φρέσκα, τραγανά και αρωματικά λευκά και ροζέ κρασιά, ενώ τα ερυθρά με υψηλό δυναμικό αλκοολικό τίτλο και καλή συμπύκνωση και δομή.

Ραψάνη

Ο τρύγος ξεκίνησε στις 14 Σεπτεμβρίου από τα αμπελοτόπια της Α υποζώνης (έως 250 μέτρα υψόμετρο), ενώ μέσα στις  5 επόμενες ημέρες (από 19 Σεπτεμβρίου) συνεχίστηκε στα αμπελοτόπια της Β υποζώνης (250-500 μέτρα υψόμετρο). Από τις 25 Σεπτεμβρίου μπήκαμε και στα μεικτής φύτευσης αμπελοτεμάχια στο υψηλότερο υψόμετρο της ΠΟΠ ζώνης ( Γ υποζώνη στα 500 - 800 μέτρα) όπου βρίσκονται τα παλαιότερα κλήματα με το παραδοσιακό κυπελλοειδές σχήμα. Συνολικά καταγράφηκε πρωίμιση κατά 10 ημέρες. Τα σταφύλια που παραλάβαμε ήταν υγιή, με φαινολικό δυναμικό, έντονο φρούτο, καλή χρωματική ένταση και υψηλό δυναμικό αλκοολικό τίτλο.

Νάουσα

Ο τρύγος ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου στον αμπελώνα στη Στράντζα και ολοκληρώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου. Το Ξινόμαυρο παρουσίασε καλή φαινολική ωριμότητα και έντονο χρώμα, στοιχεία που υποδεικνύουν μεγάλη συμπύκνωση. Τα σταφύλια ήταν υγιή με έντονα αρώματα και ικανοποιητικά επίπεδα σακχάρων.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία