BACK TO
TOP
Εταιρικά Νέα

Παραγωγή όλο το 12µηνο για την «Κήποι Καρδίτσας»

Επενδύει σε επέκταση των θερµοκηπιακών εγκαταστάσεων υδροπονικής ντοµάτας και βάζει στόχο τους 6.000 τόνους σε 80 στρέµµατα εκµετάλλευσης.

Kipoi-Karditsas-1

549
0

Την επέκταση των παραγωγικών της εγκαταστάσεων, πριν καλά – καλά τις θέσει σε παραγωγική λειτουργία, δροµολογεί η «Κήποι Καρδίτσας ΑΕ» προκειµένου να πιάσει τους 6.000 τόνους παραγωγής υδροπονικής ντοµάτας ετησίως, από τους περίπου 3.750 τόνους, που αναµένει φέτος. 
Η επιχείρηση ολοκλήρωσε, από τις αρχές του 2020, κοντά στην πόλη της Καρδίτσας ένα σύγχρονο θερµοκήπιο παραγωγής υδροπονικής ντοµάτας στεγασµένης επιφάνειας 50 στρέµµατα, µε συµπαραγωγή ηλεκτρισµού και θερµότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) και στο σχεδιασµό της είναι να προσθέσει, στις αρχές του 2021, άλλα 30 στρέµµατα.



«Μέχρι στιγµής έχουµε ποικιλίες που επιτρέπουν στο θερµοκήπιο να έχει παραγωγή ντοµάτας µέχρι και τον Οκτώβριο. Στην επέκταση των 30 στρεµµάτων θέλουµε να φυτεύσουµε ποικιλίες που θα µας δώσουν τη δυνατότητα να έχουµε προϊόν και το διάστηµα από το Νοέµβριο έως το Μάρτιο, ώστε να κλείνει ο κύκλος του 12µήνου µε εµπορική παρουσία στην αγορά», ανέφερε στην εφηµερίδα Agrenda ο βασικός µέτοχος και διευθύνων σύµβουλος της «Κήποι Καρδίτσας», Αργύρης Παπαργυρόπουλος.

Η σχεδιαζόµενη επένδυση προϋπολογίζεται στο ποσό των 3 εκατ. ευρώ και θα έρθει να προστεθεί στα 11 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη δαπανηθεί στο υπάρχον θερµοκήπιο, το οποίο διαθέτει, µεταξύ άλλων, σύγχρονο σύστηµα ελέγχου εσωτερικού κλίµατος, ψυκτικούς θαλάµους, µονάδες διαλογής και συσκευασίας του παραγόµενου προϊόντος, σε µονόσειρο ή δίσειρο χαρτοκιβώτιο των 7 κιλών ή µε τις προδιαγραφές του πελάτη.

«Η φετινή πρώτη παραγωγή του θερµοκηπίου ξεκίνησε να συγκοµίζεται πριν περίπου 2,5 µήνες και µε δεδοµένο πως η απόδοση εκτιµάται ότι θα φτάσει στα 75 κιλά το τετραγωνικό, υπολογίζουµε πως στο σύνολο της καλλιεργητικής σεζόν, θα πιάσουµε κοντά στους 3.750 τόνους», µας εξήγησε ο κ. Παπαργυρόπουλος, προσθέτοντας πως «όταν πάµε στα 80 στρέµµατα, πιθανότατα από το Σεπτέµβριο του 2021, θα στοχεύσουµε στους 6.000 τόνους τον χρόνο».

 


Με όρους αειφορίας

Προτεραιότητα στην «Κήποι Καρδίτσας ΑΕ», τονίζει ο συνοµιλητής µας, δίνεται στην ποιότητα, την καινοτοµία και την αειφορική καλλιέργεια της ντοµάτας, για να επιτυγχάνεται στην πράξη το τρίπτυχο «σεβασµός στον καταναλωτή, στους εργαζοµένους µας και στο περιβάλλον».

Στο πλαίσιο αυτό έχουν επιλεγεί ποιοτικές ποικιλίες σπόρων ντοµάτας τύπου beef, από πιστοποιηµένους οίκους παραγωγής σπόρων, για την επικονίαση των φυτών χρησιµοποιούνται βοµβίνοι, εφαρµόζεται βιολογική φυτοπροστασία µε ένα αποτελεσµατικό σύστηµα διχτυών εντοµοπροστασίας και αξιοποιούνται πληθυσµοί ωφέλιµων εντόµων, ενώ λειτουργούν και συστήµατα υψηλής απόδοσης για τον έλεγχο της ψύξης και της θέρµανσης, αλλά και της άρδευσης των φυτών, η οποία περιορίζεται, από άποψη ποσότητας νερού, στο 10% των όγκων που απαιτεί µια συµβατική καλλιέργεια ντοµάτας.

 ∆ύο σταθµοί ΣΗΘΥΑ µε φυσικό αέριο

Οι «Κήποι Καρδίτσας ΑΕ», στην οποία µέτοχοι είναι επίσης και η Ωρίων ΑΤΕ, στην οποία µετέχουν επίσης οι Γιώργος Λέλης και Σπύρος Στέφος, καθώς και
ως φυσικά πρόσωπα, Γιάννης Ρέτσας κι Ανδρέας Πατεράκης, διαθέτουν δύο σταθµούς Συµπαραγωγής Ηλεκτρισµού και Θερµότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ) που λειτουργούν µε καύση φυσικού αερίου και παράγουν ταυτόχρονα 4 MW ηλεκτρικής, που διοχετεύεται στο δίκτυο της ∆Ε∆∆ΗΕ και 5 MW θερµικής ενέργειας που αξιοποιείται στη θέρµανση του θερµοκηπίου. Τα καπναέρια µάλιστα που παράγονται από την καύση του φυσικού αερίου φιλτράρονται και χρησιµοποιούνται στο θερµοκήπιο ως πρώτη ύλη ανθρακολίπανσης για την ανάπτυξη των φυτών. Έτσι, η αποδοτικότητα της καλλιέργειας µπορεί να αυξηθεί έως και 20%.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία