BACK TO
TOP
Εκδηλώσεις

Παρουσία του ΠτΔ κορυφώνονται οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της «Δήμητρας»

Την κορύφωση των ετήσιων εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 100 ετών ιστορίας και δράσης πραγματοποιεί ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα» την Παρασκευή 5, το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Απριλίου 2019 στη Νέα Αγχίαλο.

Dimitra-ekdilwseis

25
0

Οι τριήμερες Επετειακές Εκδηλώσεις της εκ των μακροβιότερων συνεταιριστικής οργάνωσης στην Ελλάδα, θα ολοκληρωθούν με την τιμητική παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Οι δράσεις και οι εκδηλώσεις της οργάνωσης, έχουν ως βάση την παράδοση και την ιστορία. Γυρίζοντας το χρόνο πίσω στο 1906, 113 χρόνια πριν, όταν Έλληνες κάτοικοι μίας εκ των σημαντικότερων περιοχών των Βαλκανίων, της  Αγχιάλου, σημερινής Πομόριε, ζώντας εκεί από τα αρχαία χρόνια, εκδιώχθηκαν βίαια από τον τόπο τους, συμπληρώνοντας με τη σειρά τους τον μακρύ κατάλογο των προσφύγων της Βαλκανικής Χερσονήσου. Τότε ο μόνος ασφαλής προορισμός ήταν η μητέρα πατρίδα, η Ελλάδα. Αφού έφτασαν ως την πρωτεύουσα, έψαξαν για ένα τόπο που να μοιάζει  μ’ αυτόν που είχαν αφήσει.  Το 1908, σε ένα ιστορικό σημείο με βαριά παρακαταθήκη οι Αγχιαλίτες είχαν δημιουργήσει τη Νέα Αγχίαλο, δίνοντας στον Νομό Μαγνησίας το πολιτιστικό στίγμα της Ανατολικής Ρωμυλίας. Δέκα χρόνια αργότερα, συνειδητοποίησαν ότι οι δυσκολίες στη νέα τους πατρίδα, οι αρρώστιες και η φτώχεια θα αντιμετωπίζονταν μόνο με συνεργασία. Το 1918, λοιπόν, ιδρύουν τον Συνεταιρισμό με αρχική επωνυμία «Αγροτική Λαϊκή Τράπεζα Νέας Αγχιάλου Η ΔΗΜΗΤΡΑ».

Σημειώνεται πως οι ετήσιες εκδηλώσεις για τον επετειακό εορτασμό τελούν υπό την αιγίδα των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Οικονομίας, Ανάπτυξη, και Πολιτισμού & Αθλητισμού. Επίσης, οι εκδηλώσεις και δράσεις του επετειακού έτους τελούν υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Αξίζει να αναφερθεί πως τα 100 χρόνια λειτουργίας του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», συνδέονται με τον αγώνα και τον μόχθο των προσφύγων της Αγχιάλου, που εκτός από τις μνήμες τους κουβάλησαν μαζί τους και μια ζηλευτή τεχνογνωσία για την καλλιέργεια του αμπελιού, αφού ήταν ήδη έμπειροι καλλιεργητές.

Έπειτα από 100 χρόνια διαρκούς λειτουργίας της Οργάνωσης, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να τιμήσει αυτή την πορεία στον χρόνο, που ξεκίνησε με την αγορά της πρώτης συνεταιριστικής αλωνιστικής μηχανής και κατέληξε στη διακίνηση του Π.Ο.Π.  Οίνου Νέας Αγχιάλου, εξαιρετικού αποστάγματος, επεξεργασία ελαιόκαρπου και πολλαπλές υπηρεσίες στις αγρότισσες και τους αγρότες. Ο Συνεταιρισμός της Νέας Αγχιάλου αποτελεί σήμερα μία εκ των σημαντικότερων επιχειρήσεων του Νομού Μαγνησίας, ενταγμένος σε μια περιοχή που η συνεταιριστική παράδοση, είναι από τις πιο σημαντικές  στην Ελλάδα, όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι του.

Το πρόγραμμα του τριημέρου εδώ (α' μέρος) και εδώ (β' μέρος)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία