BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Πάνω από 30 λεπτά µετά τις γιορτές για ρύζι Indica και Japonica

«ΤΑ ΠΡΩΤΑ σηµάδια για την εµπορική σεζόν του 2019-2020 είναι πολύ ενθαρρυντικά.

36_pin__1_

Λεωνίδας Λιάμης

93
0

Ξεκινήσαµε µε ορισµένες αγοραπωλησίες στα 280 ευρώ τον τόνο, που είναι πολύ καλύτερη τιµή συγκριτικά µε την ίδια περίοδο το 2018, ενώ σήµερα που µιλάµε γίνονται πράξεις και µε 300 ευρώ τον τόνο τόσο στα άσπρα, όσο και στα κίτρινα ρύζια», τόνισε στην εφηµερίδα Agrenda ο Αχιλλέας Καµπούρης πρόεδρος του Συνεταιρισµού Χαλάστρας Β’, µιας µεγάλης οργάνωσης παραγωγών, που φέτος µε την ολοκλήρωση της συγκοµιδής, έχει συγκεντρώσει 55.000 τόνους ρύζι στα σιλό της και θα εµπορευτεί σταδιακά.
ΌΠΩΣ ΕΞΗΓΕΙ ο έµπειρος συνεταιριστής σε αυτή τη φάση οι πράξεις που γίνονται είναι λίγες και κυρίως από παραγωγούς που δεν έχουν την υποδοµή να αποθηκεύσουν τη σοδειά τους ή έχουν ανάγκη από ρευστό. «Σχεδόν το 70%-80% της φετινής παραγωγής ρυζιού από τον κάµπο της ∆υτικής Θεσσαλονίκης είναι σήµερα στις αποθήκες συνεταιρισµών και ενώσεων. Ο κόσµος περιµένει. Ειδικά όσοι είναι µέλη συνεταιρισµών έχουν την πολυτέλεια να το κάνουν, διότι οι οργανώσεις τους παρέχουν τα εφόδια, οπότε δεν υπάρχει πίεση για να πουλήσουν όσο - όσο την παραγωγή τους», σηµειώνει ο κ. Καµπούρης.

Ο ΙΔΙΟΣ προβλέπει ότι όσο περνά ο καιρός και ιδιαίτερα µετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, η τιµή θα τσιµπάει προς τα πάνω. Την αισιοδοξία του κ. Καµπούρη συµµερίζεται κι ο Λεωνίδας Κουιµτζής, πρόεδρός του στο Συνεταιρισµό Α’ Χαλάστρας, επιβεβαιώνοντας και τα επίπεδα της τιµής στις πρώτες εµπορικές πράξεις της σεζόν. Σύµφωνα µε τον ίδιο, αν  και είναι ακόµη νωρίς, στην περιοχή έχουν κάνει την εµφάνισή τους έµποροι και από την Τουρκία που είναι βασικός πελάτης για τα Japonica και από τη Βουλγαρία που απορροφά σηµαντικές ποσότητες.

ΣΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ του συνεταιρισµού Α’ Χαλάστρας, σύµφωνα µε τον προεδρο της οργάνωσης Λεωνίδα Κουιµτζή, αυτή τη στιγµή είναι αποθηκευµένοι γύρω στους 35.000 τόνοι ρυζιού και η διοχέτευσή τους στην αγορά θα γίνει (και σε αυτή την περίπτωση) σταδιακά µέσα στους επόµενους µήνες, προκειµένου και να υπάρχει σωστή τροφοδοσία των πελατών τους καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής εµπορικής σεζόν, αλλά και να αποφευχθεί το «µπούκωµα» της αγοράς, που θα οδηγήσει σε πίεση των τιµών.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ φέτος στη ∆υτική Θεσσαλονίκη, στο µεγαλύτερο εγχώριο παραγωγικό κέντρο ρυζιού, εκτιµάται ότι σπάρθηκαν 180.000 στρέµµατα και όπως µας είπε ο κ. Καµπούρης, σχεδόν το 75% των εκτάσεων ήταν ρύζια Japonica, το 20% Indica και το υπόλοιπο 5% Καρολίνες, οι οποίες «λόγω των µικρών ποσοτήτων που συγκοµίστηκαν, µη ξεχνάµε πως οι αποδόσεις της είναι έως 30% χαµηλότερες από τα άλλα είδη ρυζιού, δεν αποκλείεται να πιάσουν και τα 50 λεπτά το κιλό».

ΌΣΟΝ ΑΦΟΡΑ τις στρεµµατικές αποδόσεις αυτές κυµάνθηκαν στα 900-950 κιλά το στρέµµα και σε κάποιες ποικιλίες ακούµπησαν και τα 1.000 κιλά. «Ήταν µια καλή χρονιά η φετινή. Είχαµε περισσότερα κιλά από πέρυσι, σχεδόν 100 κιλά το στρέµµα, ενώ και ποιοτικά πήγαµε πολύ καλά, διότι όλη την καλλιεργητική περίοδο βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες και δεν είχαµε ιδιαίτερα προβλήµατα», τονίζει και ο Παναγιώτης Γκούτας, Αντιπρόεδρος του

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία