BACK TO
TOP
Καινοτόμες Λύσεις

Νέες ποικιλίες φυτών προσφέρουν προϊόντα για συμπληρώματα διατροφής

Ποικιλίες δημητριακών με αυξημένη περιεκτικότητα σε σίδηρο και άλλα στοιχεία θα δώσουν καινοτόμες διατροφικές λύσεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ Agrenda.

University-Massachusetts

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

27
0

Τη δυνατότητα στον αραβόσιτο και σε άλλα δηµητριακά να προσλαµβάνουν περισσότερο σίδηρο και βιταµίνες δίνουν οι ερευνητές στο πανεπιστήµιο Amherst της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ. Στο αποτέλεσµα αυτό προσπαθούν να φτάσουν, κάνοντας χρήση γονιδίων που έχουν να κάνουν µε τις λειτουργίες συσσώρευσης στοιχείων στους φυτικούς ιστούς, τα οποία προσπαθούν να εισάγουν σε φυτά, φυσικά, µέσω διασταυρώσεων. Οι πληροφορίες που λαµβάνουν όµως, θα καθιστούσαν µελλοντικά πολύ αποτελεσµατική και τη γενετική βελτίωση, µε τη δηµιουργία ποικιλιών µε κατά παραγγελία οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Από το ελάττωµα η αρχή

Η Elsbeth Walker, µοριακή βιολόγος στο Amherst, και οι συνάδελφοί της, καλλιεργούν µια ποικιλία αραβοσίτου µε κίτρινες ρίγες στα φύλλα του. Το καλαµπόκι αυτό έχει προκύψει από µια φυσική µετάλλαξη, έχοντας πρόβληµα στην πρόσληψη σιδήρου, κάνοντας για το φυτό δύσκολο να δηµιουργήσει χλωροφύλλη, την πράσινη χρωστική που έχει βασικό ρόλο στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.

Μελετούν λοιπόν το καλαµπόκι µε τις κίτρινες ρίγες, προσπαθώντας να αντλήσουν περεταίρω πληροφορίες για τη µεταφορά του σιδήρου µέσα στα φυτά και οι πληροφορίες που παίρνουν, θα παρέχουν τη δυνατότητα σε ερευνητές παγκοσµίως να δηµιουργήσουν νέες ποικιλίες καλλιεργήσιµου αραβοσίτου, αλλά και άλλων δηµητριακών, οι οποίες θα προσλαµβάνουν και θα περιέχουν περισσότερο σίδηρο και άλλα θρεπτικά στοιχεία. Σκοπός του εγχειρήµατος, είναι η δηµιουργία ποικιλιών δηµητριακών που θα δρουν παράλληλα ως τροφή και ως συµπλήρωµα διατροφής για καταναλωτές που έχουν έλλειψη σε κάποιο στοιχείο.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή 14 Ιουνίου, μαζί με το περιοδικό Ελαίας Καρπός  

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία