BACK TO
TOP
Πληρωμές

Μετά τη προσαρμογή ξεκουνάει τον μηχανισμό στη Βάθη ο Αραχωβίτης

Η δίµηνη περίοδος προσαρµογής, µετά τον ανασχηµατισµό, φαίνεται να λαµβάνει τέλος για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη, ο οποίος δείχνει να βρίσκει τα πατήµατά του και να κινεί αποφάσεις που ακουµπούν στις ιδιαιτερότητες του πρωτογενούς τοµέα.

1_Araxwvitis

Μαρία Γιουρουκέλη

10
1

Οι δροµολογούµενες αποφάσεις για τους ελέγχους στο γάλα, το ηλεκτρονικό µητρώο εµπόρων ζώντων ζώων, η διεύρυνση των κριτηρίων για τις µειονεκτικές περιοχές, οι συναντήσεις µε βουλευτές για θέµατα όπως οι αποζηµιώσεις στα ροδάκινα, αν µη τι άλλο δηµιουργούν µία κινητικότητα και τον φέρνουν πιο κοντά στα αιτήµατα, που προβάλλει ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσµος. Εξάλλου, όπως και ο ίδιος κατέστησε σαφές, από την πρώτη ηµέρα που ανέλαβε επικεφαλής του υπουργείου, στόχος του είναι να γίνουν κινήσεις χωρίς δηµοσιονοµικό κόστος, που θα µειώνουν το κόστος παραγωγής για τον αγροτικό κόσµο, θα περιορίζουν τις παρατυπίες στο αγροτικό εµπόριο και θα δηµιουργούν συνθήκες για να µην χάνεται η υπεραξία της παραγωγής στο δρόµο, όπως για παράδειγµα µε την υπόθεση της Φέτας και την καθίζηση των τιµών στο αιγοπρόβειο γάλα.

Την ίδια ώρα, διευρύνει τις αλλαγές στην υπηρεσιακή οµάδα του υπουργείου αντικαθιστώντας την παλιά...φρουρά Αποστόλου, ενώ παράλληλα φαίνεται να υιοθετεί ένα διαφορετικό πνεύµα µε πολλές αναφορές βέβαια στην Κουµουνδούρου, ακουµπώντας ωστόσο στις ανάγκες της εποχής. Οι πληροφορίες θέλουν την επόµενη φάση των ανακατατάξεων να ακουµπάει την ανασυγκρότηση του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και τη γνωστή «συντεχνία του ΟΣ∆Ε», που ταλαιπωρεί µε τα λάθη και τις παλινωδίες της πολλούς από τους αποδέκτες των αγροτικών επιδοτήσεων.

Βέβαια, στον πυκνό πολιτικό χρόνο που αποµένει µέχρι τις εκλογές θα φανεί αν όλα αυτά έχουν κάποιο ουσιαστικό αντίκρισµα στους επαγγελµατίες του πρωτογενούς τοµέα ή απλά θα µετρήσουν θετικά για το αγροτικό προφίλ που χτίζει ο 46χρονος υπουργός.

Στο θέµα πάντως, των εξισωτικών, που προκάλεσε κύµα αντιδράσεων παραγωγών-φορέων-βουλευτών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, από την µία εµφανίζεται διατεθειµένος να διευρύνει τα κριτήρια µε βάση τα οποία θα γίνει η οριοθέτηση των µειονεκτικών και των περιοχών µε φυσικούς περιορισµούς, χωρίς ούτε οι συνολικοί πόροι της εξισωτικής αποζηµίωσης να µειωθούν, ούτε και οι συνολικές εκτάσεις. Από την άλλη όµως δεν εξηγεί πως θα επιτευχθεί αυτό, «πατώντας» πάνω στα κριτήρια του κανονισµού που είναι συγκεκριµένα. «Τα κριτήρια του κανονισµού είναι συγκεκριµένα και πρέπει σε αυτά να κινηθούµε, γιατί αν στείλουµε κάτι διαφορετικό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα γυρίσει πίσω, δεν θέλουµε να κάνουµε κίνηση εντυπωσιασµού», είπε χαρακτηριστικά από το βήµα της Βουλής, απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου. Ο υπουργός πρόσθεσε πως «στο πλαίσιο του κανονισµού, θα προστεθούν στο χάρτη των µειονεκτικών περιοχών και άλλα δηµοτικά διαµερίσµατα, όπου υπάρχει σηµαντική έκταση βοσκοτόπων καθώς και άλλα δηµοτικά διαµερίσµατα µε παραγωγικότητα µικρότερη του 100% του εθνικού µέσου όρου».


Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί στα περίπτερα από το Σάββατο 3 Νοεμβρίου μαζί με το περιοδικό Profi

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

04-11-2018 15:06Γιάννης

Για την μεγάλη καταστροφή, που έχουν υποστεί η καλλιέργεια του βαμβακιού από το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι στον βόρειο Έβρο, ούτε λέξη ακούγεται..ούτε από εσάς, ούτε απ' τους πολιτικούς.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα