BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Αγώνας ΕΛΓΑ να ανταποκριθεί στις ζημιές με 50 νέες προσλήψεις

Τη δυσκολία στην οποία έχει βρεθεί εκ νέου το τελευταίο διάστημα ο ΕΛΓΑ, λόγω των εκτεταμένων καταστροφών στην αγροτική παραγωγή, προδίδει η εσπευσμένη πρόσληψη 50 εποχικών υπαλλήλων, οι οποίοι θα κληθούν να συνδράμουν το έργο της εκτίμησης των ζημιών.

elga2020new_3

207
3

Έτσι, από τη μια ο Οργανισμός βρέθηκε χωρίς επαρκή ενεργητική προστασία (αντιχαλαζικά νέφη) κι από την άλλη δείχνει να βρίσκεται χωρίς επαρκές προσωπικό την ώρα της «μάχης».

 Είναι σαφές ότι η οργανωτική δομή του Οργανισμού παραμένει αδύναμη και αναχρονιστική, καθώς το όλο πνεύμα λειτουργίας του βασίζεται σε ένα υπαλληλοκεντρικό και πελατειακό σύστημα. Αυτό το μοντέλο δεν θα μπορούσε να αντέξει και να ανταποκριθεί με επάρκεια στην εποχή της κλιματικής αλλαγής και των έντονων καιρικών φαινομένων και διακυμάνσεων που επηρεάζουν ποικιλοτρόπως την αγροτική δραστηριότητα.

 Μ' αυτή την έννοια οι 50 νέες προσλήψεις που ανακοίνωση την Παρασκευή ο ΕΛΓΑ σε συνέχεια των καταστροφών που συνετελέστηκαν στην αγροτική παραγωγή στις 26 Μαϊου αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και οι οποίες μπορεί να ολοκληρωθούν και κατόπιν εορτής, δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να λύσει τα εγγενή προβλήματα του Οργανισμού και να αποκαταστήσει την τάξη στην ασφαλιστική κάλυψη της αγροτικής παραγωγής.

 Χρειάζεται μια γενναία και εκ βάθρων αλλαγή, στην οποία αναμβίβολα ο εν λόγω Οργανισμός θα πρέπει να έχει τον πρώτο και καθοριστικό λόγο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η διεθνής εμπειρία, να υπάρξουν συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα ασφάλισης σε κάποια πεδία, σε κάθε περίπτωση όμως, ο ασφαλιστικός οργανισμός των αγροτών να έχει κεντρικό ρόλο με νέα ωστόσο αντίληψη για τα πράγματα και φυσικά με πλήρη αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας και των συστημάτων πληροφορικής που θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΛΓΑ έχει ως εξής:

 

Θέμα: Άμεσα προσλήψεις συμβασιούχων Γεωπόνων και Κτηνοτρόφων

 

Ο ΕΛΓΑ θα διενεργήσει άμεσα προσλήψεις προσωπικού 50 συμβασιούχων του κλάδου ΠΕ Γεωπόνων και 8 συμβασιούχων του κλάδου ΠΕ Κτηνοτρόφων.

 Οι προσλαμβανόμενοι θα απασχοληθούν έως 8 μήνες σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του νόμου 2190/94, όπως ισχύει σήμερα, κατόπιν της υπ’ αρίθμου 51/287-5-2020 (ΑΔΑ 6ΘΟΔ46ΨΧΞ5-Β3Σ) εγκριτικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επεγουσών αλλαγών προκειμένου να διενεργηθούν άμεσα οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις των  εκτεταμένων ζημιών που έχοπυν σημειωθεί λόγω παγετού σε καλλιέργειες οπωροφόρων δένδρων καθώς επίσης και λόγω πλημμυρών.

 Η επιλογή της Διοικήσεως του ΕΛΓΑ να προσφύγει στην εφαρμογή του άρθρου 20 του νόμου 2190/1994 για την πρόληψη των παραπάνω ΠΕ Γεωπόνων και Κτηνοτρόφων οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας COVID-19 ήταν αδύνατη η αξιοποίηση των πινάκων ΠΕ Γεωπόνων και Κτηνοτρόφων, οι οποίοι κατά τη περσινή περίοδο είχαν εγκριθεί από το ΑΣΕΠ, με αποτέλεσμα τη λήξη της ισχύος τους την 24η Απριλίου 2020.

 Πέραν της προσφυγής στο άρθρο 20 του νόμου 2190/1994, η Διοίκηση του ΕΛΓΑ σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και το ΑΣΕΠ προωθούν επειγόντως την έγκριση από τη Βουλή διάταξης με την οποία θα ανανεωθεί η ισχύς του πίνακος κατάταξης των ΠΕ Γεωπόνων και Κτηνοτρόφων, ώστε να είναι δυνατή η πρόσληψή τους σύμφωνα με τις ανάγκες του ΕΛΓΑ.

 Λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα δικαίωμα συμμετοχής στην παρούσα προκήρυξη έχουν οι υποψήφιοι με προϋπηρεσία στον ΕΛΓΑ, οι οποίοι θα καταταγούν σύμφωνα με αυτή, με απόλυτη διαφάνεια και αντικειμενικότητα.

 Η απόλυτα αξιοκρατική κατάταξη των υποψηφίων θα δημοσιευθεί μέσω της ιστοσελίδα του ΕΛΓΑ ώστε να είναι εφικτός ο έλεγχος από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο της απόλυτα αξιοκρατικής κατάταξης των υποψηφίων.

 

Δείτε εδώ τις προκηρύξεις και τις καταληκτικές ημερομηνίες

Νωρίτερα το Agronews έγραφε: 


Ανυπεράσπιστη η  αγροτική παραγωγή, η 26η Μαίου, τα κενά ΕΛΓΑ

Ως δύσκολη μέρα για χιλιάδες αγρότες σε πολλές περιοχές της χώρας,  καταγράφεται η Τρίτη 26η Μαίου, με το καιρό να δείχνει πάλι τα… δόντια του και τον ΕΛΓΑ να μην μπορεί να κρύψει την οργανωτική του γύμνια, ακόμα και σε περιοχές με ευαίσθητη και υψηλής αξίας αγροτική παραγωγή, της Ζαγοράς στο Πήλιο και της ελιάς στη Χαλκιδική. 

Το καταστροφικό χαλάζι της Τρίτης 26 Μαϊου έπληξε καίρια τις καλλιέργειες πολλών περιοχών χωρίς να έχουν λειτουργήσει τα συστήματα ενεργητικής προστασίας (αντιχαλαζικά νέφη) του Οργανισμού και χωρίς μέχρι αυτή την ώρα να έχει δοθεί αρμοδίως κάποια εξήγηση.

Το πρώτο φως της ημέρας θέλει τους αγρότες να μετρούν τις πληγές τους και τις υπηρεσίες του Οργανισμού να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στο τεράστιο έργο της έγκαιρης αποτίμησης αυτών των ζημιών, καθώς το σύστημα της ανάρτησης απόφασης για τη δήλωση ζημιάς και την εν συνεχεία εκτίμησή της παραμένει αναχρονιστικό, δεν είναι σε θέση να δώσει αντικειμενικά αποτελέσματα και καθίσταται τις περισσότερες φορές «ουρά» του πελατειακού συστήματος της κάθε εξουσίας.

Όλα δείχνουν ότι η 26η Μαίου, θα αποτελέσει μια ακόμη ημέρα αναφοράς στην οποία θα επανέρχονται ξανά και ξανά για καιρό οι πληγέντες από την χαλαζόπτωση αγρότες, διεκδικώντας την αποζημίωσή τους, για την οποία ο ΕΛΓΑ θα είναι έτοιμος να καταβάλει το 65% ένα χρόνο μετά, όπως συμβαίνει σήμερα με πολλές από τις ζημιές της περασμένης χρονιάς.       

Η περιοχή της Ζαγοράς στο Πήλιο, οι δήμοι Κιλελέρ και Νίκαιας στη Λάρισα, η Υπέρεια στα Φάρσαλα, η Δεσκάτη στα Γρεβενά και η Γαλάτιστα στη Χαλκιδική και τα αμπέλια στη Χρυσούπολη Καβάλας, γράφουν αυτή τη στιγμή τις μεγαλύτερες ζημιές, περιμένοντας με το πρώτο φως της ημέρας τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ προκειμένου να ξεκινήσει και επίσημα η καταγραφή. Εκ παραδρομής και μόνο αναφέρθηκε σε σχετικό ρεπορτάζ ζημιά στο Βελβεντό Κοζάνης, όπου δεν υπήρξε κανένα τέτοιο πρόβλημα.   

Μοσχοχώρι Λάρισας

Ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε πριν από λίγη ώρα το Μοσχοχώρι στη Λάρισα και στην προέκταση της εθνικής οδού από τα διόδια μέχρι το Νέο Περιβόλι (Καρυές, Μύρα, Νέα Λεύκη και όρια Νίκαιας). Το χαλάζι σε μέγεθος ρεβιθιού προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε βιομηχανική τομάτα, κριθάρι, βαμβάκια, περιβόλια και σιτηρά, αλλά και σε μηδική, ψυχανθή.

Όπως μας ανέφερε ο αντιδήμαρχος Αλέκος Χονδρονάσιοςτο επίκεντρο ήταν το Μοσχοχώρι, αλλά η χαλαζόπωση έπιασε μία μεγάλη ακτίνα, χωρίς να καταστεί δυνατό να γίνει το απόγευμα μία πρώτη εκτίμηση της ζημιάς, καθώς οι δρόμοι στην περιοχή εγιναν απροσπελαστοι από τη λάσπη

Υπέρεια Φαρσάλων

Νωρίτερα το μεσημέρι γύρω στις 2.00 είχαμε χαλαζόπτωση για 10 περίπου λεπτά στην περιοχή των Φαρσάλων κατά μήκος του Ενιππέα και στα όρια με την Π.Ε. Καρδίτσας. Το χαλάζι έπληξε καλλιέργειες βαμβακιού, βιομηχανικής τομάτας, καλαμποκιού και σιτηρών σε Υπέρεια και Ευύδριο. Το επίκνετρο ήταν στην Υπέρεια.

Δήμος Ζαγοράς

Ισχυρή χαλαζόπτωση εκδηλώθηκε στο Ανατολικό Πήλιο προκαλώντας τεράστιες ζημιές στην παραγωγή. Ο δήμαρχος Ζαγοράς -Μουρεσίου κ. Κουτσάφτης δήλωσε πως το χαλάζι ξεπέρασε σε ύψος τα πεζοδρόμια. Ο κ. Κουτσάφτης τόνισε  ότι η μηλοκαλιέργεια υπέστη ανεπανόρθωτες ζημιές  και η καταστροφή είναι ολοκληρωτική.Οι εικόνες του Αγροτικού Συλλόγου είναι αποκαλυπτικές της καταστροφής . Το χαλάζι έπεφτε ασταμάτητα για 45 λεπτά σε Πουρί, Ζαγορά και Μακρυρράχγη και συνεργεία του ΕΛΓΑ θα βρίσκονται στην περιοχή σε δύο ημέρες.

Γαλάτιστα Χαλκιδικής

Καταστροφές σε καλλιέργειες προκάλεσε το χαλάζι που έπληξε σήμερα περιοχές της Χαλκιδικής. Από τον Πολύγυρο μέχρι την Γαλάτιστα και το Βάβδο, την Ορμύλια, την Γερακινή, τον Άγιο Μάμα και τα Σήμαντρα οι καλλιεργητές μετρούν τις πληγές τους.

 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

30-05-2020 17:01Agrikolas

Με λίγα λόγια οι αποζημιώσεις μας, θα γίνουν μισθοί.

Απάντηση

27-05-2020 09:06Αγροτικός σύλλογος Βελβεντού

Κύριοι του agronews οι πληροφορίες που δίνονται για το Βελβεντό είναι ψευδείς. Δεν μιλήσατε με κανέναν από τον αγροτικό σύλλογο Βελβεντού. Στην περιοχή μας δεν έπεσε χαλάζι. Και φυσικά ελπίζουμε να μην έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλοι την περίοδο του καλοκαιριού. Αλλάξτε τώρα το άρθρο σας

Απάντηση

27-05-2020 06:43ΓΙΩΡΓΟΣ

Για Χρυσουπολη Καβαλας ουτε λογος φυσικα..Κανενα προγραμμα αντιχαλαζικης προστασιας παρα τα διαρκη αιτηματα μας.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία