BACK TO
TOP
Δρώμενα

Μουσείο Μελισσοκομίας ο Πύργος Συγγρού

Στην καρδιά του καταπράσινου Άλσους Συγγρού στο Μαρούσι, στο εσωτερικό του εντυπωσιακού Πύργου του Ανδρέα Συγγρού, φιλοξενείται το Μουσείο Μελισσοκομίας, ένα ειδικού περιεχομένου Μουσείο που περιλαμβάνει τις πιο σπάνιες και παλιές κυψέλες από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Η αίθουσα με τις αρχαίες κυψέλες είναι αφιερωμένη στην Παραδοσιακή Ελληνική Μελισσοκομία. Πρόκειται για 47 κυψέλες από όλο τον ελλαδικό χώρο (Πρέσπες – Κρήτη) που χρησιμοποιούνταν (μερικές χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα) από τους Έλληνες μελισσοκόμους πριν από την είσοδο της κυψέλης ευρωπαϊκού τύπου. Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Μαΐου για την ελληνική μελισσοκομία παραβρέθηκαν μεταξύ πολλών επαγγελματιών του χώρου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κος Σ. Αραχωβίτης, αποδίδοντας φόρο τιμής στην ελληνική μελισσοκομία που έχει συμβάλει τα μέγιστα ανά τα χρόνια στην ελληνική κοινωνία.

aKAR_igekdhmelisso

144
0

Ο υπουργός, μάλιστα, αποδέχθηκε παρουσία του προέδρου και του αντιπροέδρου του ΙΓΕ, του προέδρου ΟΜΣΕ και της ερευνήτριας ΙΜΔΕ του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, αλλά και των λοιπών παρευρισκομένων την πρόταση της ειδικής επιτροπής που συστάθηκε για μετατροπή του Πύργου Συγγρού σε Μουσείο Μελισσοκομίας Ελληνικού Μελιού κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ημερίδα.

Ο υπουργός μετά την επίσκεψή του στο κτίριο εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον του εγχειρήματος του Μουσείου στον χώρο του Πύργου Συγγρού, αφού πριν μίλησε με θαυμασμό για τα αντικείμενα που στελεχώνουν τη συλλογή: κοφίνια, πήλινες, ξύλινες και πέτρινες κυψέλες, πήλινα καπνιστήρια καθώς και διάφορα άλλα εργαλεία από την ιστορία της ελληνικής μελισσοκομίας.


Παράλληλα, ο κ. Αραχωβίτης – γνώστης καθώς φαίνεται του αντικειμένου – τόνισε τα οφέλη των μελισσών για το οικοσύστημα, ενώ εξήρε τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για φροντίδα και προστασία της βιοποικιλότητας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΙΓΕ κος. Παναγιώτης Σκοτειδάκης ενημέρωσε τους παρευρισκομένους ότι τον Πύργο Συγγρού, πέρα από τους σπουδαστές του Ινστιτούτου τον επισκέπτονται και μαθητές από διάφορα σχολεία και μάλιστα φέτος, όπως είπε, αναμένεται να είναι η χρονιά με τους περισσότερους επισκέπτες στη σύγχρονη ιστορία του.

Τόνισε δε, πως αυτό που έχει μέχρι στιγμής φτιαχτεί οφείλεται στην αγάπη και την προσφορά των ανθρώπων που αγαπούν τη μελισσοκομία, ευχαριστώντας ορισμένους από τους στυλοβάτες.



Τον λόγο, στη συνέχεια, έλαβε η πρέσβειρα της Σλοβενίας στην Ελλάδα, κα. Αννίτα Πίπαν, η οποία εξήρε την ελληνική μελισσοκομία, ως την καλύτερη στον κόσμο. Μιλώντας για τη χώρα της, που επίσης φημίζεται για την ενασχόληση με τη μελισσοκομία, ανέφερε ότι απασχολούνται γύρω στους 10.000 μελισσοκόμους, σε συνολικό πληθυσμό δύο εκατομμυρίων, ένα ποσοστό ιδιαιτέρως υψηλό, που όμως βγάζει νόημα αφού η μελισσοκομία στη Σλοβενία έχει συνδεθεί και με τον αγροτουρισμό.

Την ημερίδα ολοκλήρωσαν θεματικά οι ομιλίες του αρχαιολόγου, κ. Γιώργου Μαυροφρύδη σχετικά με την ελληνική παραδοσιακή μελισσοκομία και τη συμβολή της στις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και η ερευνήτρια ΙΜΔΟ του ΕΛΓΟ Δήμητρα που εξήρε μια ακόμη φορά την ελληνική μελισσοκομία μέσα από στοιχεία και ιστορικές αναδρομές στον κλάδο.



Τη σύνοψη μετά και τη συζήτηση της στρογγυλής τραπέζης έκανε ο κύριος Πετροπουλάκης ευχαριστώντας όλους τους παρευρισκομένους για το ενδιαφέρον αλλά και τις παρεμβάσεις τους στη συζήτηση. Ολοκλήρωσε τον λόγο του δηλώνοντας πως «ο στόχος είναι κοινός για όλους. Δεν πρόκειται για ένα ιδιωτικό μουσείο με την καθεαυτή έννοια, πολλώ δε μάλλον ένα ζωντανό μουσείο που θα προσφέρει γνώση, ιστορική διαδρομή, καθημερινότητα και επιστημονική κατάρτιση».

 
Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία