BACK TO
TOP
Κοινωνία

Μηλά-ει η συνεργασία στη Ζαγορά

“Μηλά-ει η συνεργασία” είναι ο κεντρικός τίτλος της νέας έντυπης έκδοσης που ανέλαβε να εκδώσει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, που παράγει τα μήλα “ZAGORIN”, και αποτελεί έργο μαθητών της ΣΤ' τάξης 2018-2019 του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ζαγοράς 'Ρήγας Φεραίος'. Το έργο έχει στόχο να εμφυσήσει στους μαθητές τις αξίες της συλλογικότητας, της ενότητας και της φιλίας και το να έρθουν πιο κοντά στις ιδέες της συνεταιριστικής αγροτικής παραγωγής και της κατανάλωσης ελληνικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας.

apinakasmilaeihsynergasiazagora

44
0

Η επιλογή του Συνεταιρισμού έχει ουσιαστικό και συμβολικό νόημα αφού στο Καταστατικό Λειτουργίας του περιγράφεται ως μία από τις βασικές δραστηριοτητές του, πέρα από όλες τις άλλες που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή, η διαρκής προσπάθεια για βελτίωση του πολιτισμικού και του βιοτικού επιπέδου των μελών του.

Όπως σημειώνεται, η έκδοση προέκυψε μέσω της εφαρμογής καινοτόμων εκπαιδευτικών μεθόδων, από δράσεις που ξεκίνησαν το προηγούμενο σχολικό έτος και αποτελούν έμπνευση του δασκάλου της τάξης και μέλους του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού, Κυριαζή Παπούλια. Το έναυσμα για την υλοποίηση της ιδέας δόθηκε από το βιβλίο της συγγραφέως Αγγελικής Δαρλάση, “Όταν έφυγαν τα αγάλματα”.



Η έκδοση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό, στην τελετή λήξης του σχολικού έτους 2018 - 2019, του Δημοτικού Σχολείου Ζαγοράς, Διευθυντής του οποίου είναι ο επίσης Ζαγοριανός καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Κυριάκος Τάσιος.

Εκτός από τα κείμενα, όλη η εικονογράφηση του βιβλίου βασίζεται στις πρωτότυπες καλλιτεχνικές δημιουργίες των ίδιων των μαθητών.

Για την υλοποίηση της ιδέας οι μαθητές με τους δασκάλους και τους γονείς τους, ταξίδεψαν πέρυσι στην Αθήνα, προκειμένου να συναντήσουν τη συγγραφέα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού αποφάσισε να είναι η Οργάνωση αρωγός στην αξιόλογη προσπάθειά τους. Παράλληλα, κατά την εκπαιδευτική εκδρομή, ο Συνεταιρισμός έδωσε το “ζαγοριανό στίγμα στη πρωτεύουσα”, με δείγμα από την ιστορία της Ζαγοράς.



Οι Ζαγοριανοί μαθητές και οι γονείς τους είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τότε και την Κεντρική Λαχαναγορά Αθήνας, να ξεναγηθούν στον χώρο από τα στελέχη που εργάζονται στο Πρατήριο του Συνεταιρισμού, Α15-Α17, και να κατανοήσουν τις συνθήκες που επικρατούν σε ένα σημαντικό σημείο της εμπορικής δραστηριότητας και οικονομικής ιστορίας της χώρας.

Την αποστολή των παιδιών ενίσχυσε επιπλέον ο Δήμος Ζαγοράς - Μουρεσίου και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου.

Ακόμη, ο Συνεταιρισμός είχε την τιμή να φιλοξενήσει τη συγγραφέα στο χωριό που παράγει τα μήλα “ZAGORIN”, η οποία επισκέφθηκε και το σχολείο.

Οι πολύπλευρες συνεργασίες του Συνεταιρισμού Ζαγοράς, είχαν ως αποτέλεσμα να είναι επίσης χορηγοί της έκδοσης οι εταιρείες Χελλαφάρμ, Αγρομηχανική και Λυμαπλάστ, όπως και οι χονδρέμποροι φρούτων και λαχανικών Δ. Νόσης και Π. Μαρτσούκος. Η οικονομική τους συμβολή θεωρείται ότι αναδεικνύει τους κόπους των Ζαγοριανών παραγωγών, το 99% των οποίων είναι μέλη του Συνεταιρισμού Ζαγοράς και τα παιδιά τους οι μαθητές του σχολείου.

Το έργο τυπώθηκε στον Βόλο από τις “Γραφικές Τέχνες ΠΑΛΜΟΣ”.



Παράλληλα, με τη νέα δουλειά του συνεταιριστή - δασκάλου και των μαθητών που πιθανότατα να είναι και οι αυριανοί συνεταιριστές, δίνεται η ευκαιρία να τονιστεί άλλη μια φορά ότι ο Συνεταιρισμός κάποια στιγμή θα είναι το μελλοντικό δεύτερο σπίτι για τους μικρούς Ζαγοριανούς, είτε ως παραγωγοί, είτε ως άξιο επιστημονικό, τεχνικό και εργατικό προσωπικό, όπως ακριβώς είναι σήμερα το σχολείο τους, την ώρα που οι γονείς τους με την πορεία τους κρατούν το χωριό ζωντανό, “ανεβασμένοι μαζί στο ίδιο όχημα”, αυτό του Συνεταιρισμού.

Η συνεταιριστική οργάνωση που έχει καταστεί αναγνωρίσιμη με το εμπορικό σήμα “ZAGORIN”, επενδύει σταθερά σε δράσεις που προάγουν το πνευματικό επίπεδο της νέας γενιάς, είτε πρόκειται για παιδιά της περιοχής είτε για παιδιά στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το καινούριο βιβλίο από τις εκδόσεις του Συνεταιρισμού, είναι η δεύτερη συνεργασία με το σχολείο, αφού έχει προηγηθεί η έκδοση “Ο πρώτος παιδικός Συνεταιρισμός” το 2016, η οποία εντάχθηκε και σε εκδηλώσεις για την εκατονταετηρίδα του.


Στο εξώφυλλο έργο του Κώστα Κομνηνού 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία