BACK TO
TOP
Επενδύσεις

Νέα µονάδα χτίζει στην Ηµαθία η Βιοενέργεια Νιγρίτας ΑΕ

Τριπλασιασµό ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος στην υφιστάµενη µονάδα στη Νιγρίτα Σερρών και ανέγερση µιας νέας στην Αλεξάνδρεια Ηµαθίας, προβλέπει το επενδυτικό πλάνο, προϋπολογισµού περίπου 15 εκατ. ευρώ, που προωθεί για τον επόµενο περίπου ένα χρόνο στον τοµέα του βιοαερίου, το επιχειρηµατικό σχήµα που έχουν συστήσει οι οικογένειες Μποζατζίδη, Μητσιολίδη, Τζιάκα και Μητσόπουλου.

Vioenergia_Nigritas_2

Γιώργος Κοντονής

356
1

«Αυτή τη στιγµή έχουµε σε λειτουργία µια µονάδα ηλεκτροπαραγωγής ενέργειας από βιοαέριο στη Νιγρίτα Σερρών και έχουµε πάρει απόφαση να την αναβαθµίσουµε. Το σχέδιο είναι από το 1 MW που είναι σήµερα η συνδεδεµένη δυναµικότητα ισχύος να πάει στα 3 MW», τόνισε στην Agrenda ο Σπύρος Τζιάκας, εκ των βασικών µετόχων της «Βιοενέργεια Νιγρίτας ΑΕ», που «τρέχει» τη συγκεκριµένη επένδυση.

Πρώτη ύλη από πτηνοτροφεία, ελαιοτριβεία, γαλακτοπαραγωγούς

Όπως µας εξήγησε, η επιχείρηση έχει ήδη πάρει άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ και παράλληλα έχει καταθέσει και περιβαλλοντικές µελέτες στο υπουργείο, αναµένοντας την έκδοση της σχετικής έγκρισης. «Είµαστε σε ένα καλό σηµείο. Ευελπιστούµε µέσα στο τρέχον έτος να ξεκινήσουµε την κατασκευή. Είναι µια επένδυση της τάξης των 5-6 εκατ. ευρώ», είπε ο συνοµιλητής µας και εξήγησε ότι «η πρώτη ύλη που θα απαιτηθεί για να λειτουργήσει η αναβαθµισµένη µονάδα έχει εξασφαλιστεί. Είναι από πτηνοτροφεία της περιοχής, από ελαιοτριβεία, µονάδες επεξεργασίας γάλακτος και κάποια βουστάσια. Συνολικά µιλάµε για λίγο παραπάνω από 120.000 τόνους απόβλητα και ενσίρωµα από την περιοχή».

Εφόσον όλα εξελιχθούν οµαλά και µε δεδοµένο ότι οι εργασίες για την αναβάθµιση της «Βιοενέργεια Νιγρίτας ΑΕ» θα πάρει γύρω στους 5-6 µήνες, οι επενδυτές εκτιµούν πως περί τα µέσα του 2019 ίσως να είναι ήδη λειτουργική η µονάδα µε την τριπλάσια δυναµικότητά της.

Νέα επένδυση 3 MW στην Αλεξάνδρεια Ηµαθίας

Το επενδυτικό σχήµα έχει κινήσει, επίσης, εδώ και καιρό διαδικασία για την αδειοδότηση, µέσω µιας άλλης εταιρείας, µιας νέας επένδυσης στο βιοαέριο, δυναµικότητας και πάλι 3 MW σε χώρο που έχει εξασφαλίσει στην Αλεξάνδρεια Ηµαθίας.

«Έχουµε καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη ΡΑΕ και είµαστε σε αναµονή για την έγκριση, ώστε να προχωρήσουµε και στην έγκριση µελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την αίτηση στο ∆Ε∆∆ΗΕ και ό,τι άλλο απαιτείται» ανέφερε ο κ. Τζιάκας. ∆ιευκρίνισε δε, ότι σε αυτή την περίπτωση, «επειδή η µονάδα θα γίνει εξαρχής, το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται να διαµορφωθεί περί τα 8-9 εκατ. ευρώ». Παράλληλα ο µέτοχος της «Βιοενέργεια Νιγρίτας ΑΕ», πρόσθεσε την είχανε ξεκινήσει την αδειοδότηση, µάλιστα, για δυναµικότητα 1 MW, επειδή, όµως, παρατήρησαν από τις άλλες ότι υπάρχει περιθώριο αναβάθµισης, αποφασίσαµε να πάµε από την αρχή σε µια µεγαλύτερη µονάδα.

Απόσβεση της επένδυσης µέσα σε 5-6 χρόνια

Το κόστος της επένδυση σχετίζεται µε τη δυναµικότητα κάθε µονάδας, ενώ η απόσβεση θέλει γύρω στα 5-6 χρόνια. «Πλέον τα έργα αυτά δεν επιδοτούνται από τον αναπτυξιακό, ή κάποιο άλλο πρόγραµµα, καθώς θεωρείται ότι η τιµή που λαµβάνουν είναι ήδη επιδοτούµενη, οπότε τα έχουν απαλλάξει», εξηγεί ο κ. Τζιάκας και σηµειώνει πως η τιµή αυτή τη στιγµή είναι στα 225 ευρώ η MWh και µπορεί να χαρακτηριστεί καλή σε σχέση µε τα κοστολόγια που υπάρχουν. Όσο για το περιθώριο κέρδους, αυτό εξαρτάται από το µείγµα πρώτων υλών. «Αν έχεις ενσίρωµα είναι µικρότερο, αν έχει απόβλητα που είναι δωρεάν στην πλειονότητά τους, τότε αυξάνει. Γενικά, θα έλεγα πως κυµαίνεται από 10% έως 17%-18%», είπε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΠΑΒ.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

23-09-2018 19:14ΖΕΡΒΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Εργάζομαι στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων). Αυτή την περίοδο βρίσκομαι στη φάση εκπόνησης της μεταπτυχιακής μου διατριβής που σχετίζεται με την ολοκληρωμένη διαχείριση οργανικών αποβλήτων και υπολειμμάτων, υπό την εποπτεία του ΕΑΠ και σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ. Επιθυμώ να συμπεριλάβω στην μεταπτυχιακή μου διατριβή και τη δική σας μονάδα. Η αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων αποτελεί μια τεράστια πηγή ενέργειας. Ταυτόχρονα αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης και της διατήρησης της ΖΩΗΣ στον πλανήτη μας.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία