BACK TO
TOP
Special Reports

Ακολουθώντας 120 αγελάδες ένας κρεοπώλης-βοσκός βρίσκεται πότε Πίνδο, πότε Καρδίτσα, πότε στο κρεοπωλείο

Τα βουνά και τα χειμαδιά είναι πιο ελκυστικά από τη ζωή της πόλης, η οποία δεν ταίριαξε στον 35χρονο σήµερα, Βασίλη Μπάτζιο, ο οποίος εγκατέλειψε την Αθήνα, εδώ και περίπου πέντε χρόνια, για να επιστρέψει στα Τρίκαλα.

Mpatzios-5

Πέτρος Γκόγκος

1106
0

Εκεί τον περίµενε ο πατέρας του, Κώστας Μπάτζιος, ο οποίος από το 1995 ασχολείται µε την εκτροφή αγελάδων. Στον κύριο Κώστα ανέκαθεν άρεσε η κτηνοτροφία. Άλλωστε αυτός και ο γιος του προέρχονται από οικογένεια µε 100 χρόνια εµπειρία ενασχόλησης µε τα ζώα, ενώ µάλιστα παλιότερα είχε πρόβατα. Ωστόσο, µέχρι το 1995, ο Κώστας Μπάτζιος εργαζόταν στα βαµβακοχώραφά του, στα οποία πλέον καλλιεργούνται ζωοτροφές για τις 120 αγελάδες, το κρέας των οποίων εµπορεύεται µε τον γιό του Βασίλη, στο κρεοπωλείο που διαθέτουν στη Φαρκαδόνα Τρικάλων.


Το κοπάδι βόσκει ελεύθερο σε υψόµετρο 1.600 µέτρων στο χωριό Ανθούσα Τρικάλων στη νότια Πίνδο, τους θερινούς µήνες.


Το  κρεοπωλείο αυτό είχε ανοίξει στην Αθήνα αρχικά ο Βασίλης Μπάτζιος, το 2010, ο οποίος έχοντας σπουδάσει οικονοµικά, νωρίτερα διατηρούσε εκεί ένα γραφείο πληροφορικής. Το 2014, λοιπόν, αποφάσισε να τα µαζέψει και να επιστρέψει στη ζωή της υπαίθρου, παίρνοντας µαζί του και το κρεοπωλείο του. Μάλιστα τα τελευταία δυο χρόνια η οικογενειακή επιχείρηση, Αγρόκτηµα Μπάτζιος, στην οποία απασχολούνται συνολικά πέντε άτοµα, έχει αναπτύξει µια νέα δραστηριότητα, που είναι η εισαγωγή καθαρόαιµων ταύρων από τη Γαλλία για αναπαραγωγή.  

Το κοπάδι βόσκει ελεύθερο σε υψόµετρο 1.600 µέτρων στο χωριό Ανθούσα Τρικάλων στη νότια Πίνδο, τους θερινούς µήνες, ενώ ξεχειµωνιάζει στο κτήµα της οικογένειας, έκτασης 2.500 στρεµµάτων στο Βλοχό Καρδίτσας. Τους χειµερινούς µήνες, που δεν υπάρχει αρκετή βοσκή στα λιβάδια, η τροφή των ζώων συµπληρώνεται µε φυτικές ζωοτροφές.

 

 
Με 120 αγελάδες Λιμουζίν τροφοδοτεί τον κρεοπωλείο του.

Η κτηνοτροφία εδώ και αιώνες έχει ταυτιστεί με τους ορεινούς όγκους της Πίνδου. Η άσκηση της κτηνοτροφίας είχε ημιδιανομικό χαρακτήρα από το ξεκίνημα. Έξι μήνες στα βουνά, τα οποία οι Βλάχοι θεωρούσαν ως τόπο της κύριας κατοικίας τους, και έξι μήνες στους κάμπους, στα χειμαδιά.

Στόχος ο έλεγχος του προϊόντος σε κάθε στάδιο της παραγωγής ως την κατανάλωση

 

Κάθε πρώτη Κυριακή του µήνα γίνονται οι αποστολές των παραγγελιών στην Αθήνα. Το κρέας συσκευάζεται και παραδίδεται κατ’ οίκον, όπως εξήγησε στην εφηµερίδα Agrenda ο Βασίλης Μπάτζιος. Αυτές τις µέρες η επιχείρηση βρίσκεται σε µια διαδικασία εκσυγχρονισµού των σταβλικών εγκαταστάσεων είπε ο κ. Μπάτζιος, παραθέτοντας τους µελλοντικούς του στόχους. Μέσα σε αυτούς, υπάρχει και η σκέψη περαιτέρω ανάπτυξης του κοµµατιού της τυποποίησης.

«Είναι σηµαντικό όµως για µας η διάθεση να γίνεται και πάλι από δικό µας κατάστηµα. Να είναι δηλαδή ένα διαφορετικού τύπου κρεοπωλείου, στην ουσία ένα σηµείο πώλησης, µε το κρέας συσκευασµένο, που δεν θα κόβεται εκείνη τη στιγµή όπως γίνεται συνήθως στα κρεοπωλεία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πάντως στα σχέδια αυτά δεν συµπεριλαµβάνεται η αύξηση του µεγέθους του κοπαδιού, αφού «µας ικανοποιεί και βολεύει όσον αφορά την παρακολούθησή του, αλλά και τους πόρους που διαθέτουµε αλλά και τα λιβάδια που βόσκουν», εξηγεί ο ίδιος.


 Περίπου 25 τόνοι από µοσχαρίσιο κρέας περνάνε από τον πάγκο του κρεοπωλείου του κ. Μπάτζιου.

Το κοπάδι βόσκει ο Κώστας Μπάτζιος µε την βοήθεια ενός υπαλλήλου, ενώ οι αγελάδες, αλλά και οι ταύροι, ανήκουν  στη φυλή Λιµουζίν. Περίπου 25 τόνοι από µοσχαρίσιο κρέας περνάνε από τον πάγκο του κρεοπωλείου του κ. Μπάτζιου. Φυσικά εκεί µπορεί κανείς να βρει και άλλα είδη κρέατος, από αρνιά, πρόβατα, κοτόπουλα, ωστόσο δικής του παραγωγής είναι µόνο το µοσχάρι, µε τα υπόλοιπα προϊόντα να προέρχονται από παραγωγούς των γειτονικών περιοχών.

Επίσης στο κατάστηµά της οικογένειας Μπάτζιου υπάρχει ένα σύγχρονο εργαστήριο που πληροί όλες τις υγειονοµικές προδιαγραφές για παρασκευή κρεατοσκευασµάτων. «Όλα τα παρασκευάσµατα στο κατάστηµά µας είναι χειροποίητα και φτιαγµένα µε πολύ µεράκι» αναφέρει ο κ. Μπάτζιος, ξεχωρίζοντας ωστόσο το κρέας που παράγεται από τα ζώα του. Να σηµειωθεί, τέλος, ότι η επιχείρηση δηµιουργήθηκε µε ίδια κεφάλαια.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία