BACK TO
TOP
Πρότυπες Φάρμες

Τραχανά και ζυμαρικά από γάλα γαϊδούρας φτιάχνουν στο Μέτσοβο

Η Φάρµα Μετσόβου, επιχείρηση που ιδρύθηκε το 2014 από τον Αθανάσιο Μπούγια και τη σύζυγο του Παναγιώτα Τσοβίλη, παρασκευάζει ποιοτικό γάλα γαϊδούρας, και προϊόντα υψηλής αξίας µε την προσθήκη του, αποτελώντας παράδειγµα καινοτοµίας.

Farma-Metsovou-2_2

Δανάη Λάζαρη

547
1

Το γάλα γαϊδούρας αποτελεί ιδιαίτερο αλλά γνωστό πια προϊόν για την υψηλή διατροφική του αξία και τις ευεργετικές του δράσεις. Η χρήση του όµως για την παρασκευή προϊόντων διατροφής, όπως ο τραχανάς, το κριθαράκι και οι χυλοπίτες αποτελεί το επόµενο σκαλοπάτι στην καινοτοµία, δείχνοντας ότι η ιδιαιτερότητα µιας πρώτης ύλης δεν αποτελεί περιοριστικό παράγοντα στη δηµιουργικότητα, αλλά µε όρεξη, επιµονή και ιδέες το εύρος των δυνατοτήτων είναι ανεξάντλητο.

Η Φάρµα Μετσόβου, επιχείρηση που ιδρύθηκε  το 2014 από τον Αθανάσιο Μπούγια και τη σύζυγο του Παναγιώτα Τσοβίλη, παρασκευάζει ποιοτικό γάλα γαϊδούρας, και προϊόντα υψηλής αξίας µε την προσθήκη του, αποτελώντας ένα τέτοιο παράδειγµα καινοτοµίας. Στην περιοχή του Μετσόβου Ιωαννίνων, στον οικισµό Χρυσοβίτσας και σε έκταση 18 στρεµµάτων, ξεκίνησε το εγχείρηµα τους µε ζήλο και ευαισθησία προς το περιβάλλον που το φιλοξενεί και τα ζώα της εκτροφής. Αρχικά µε 30 όνους, η φάρµα σταδιακά επεκτάθηκε και εξελίχθηκε, αποκτώντας περισσότερα ζώα και εκτάσεις, καθώς και πιστοποιήσεις βιολογικής εκτροφής. Σήµερα αριθµεί 300 µάνες, που µοιράζονται στα δύο αγροκτήµατα της επιχείρησης, στην Αµφίκλεια µε 600 στρέµµατα, και τη Χρυσοβίτσα, όπου βρίσκεται η µοναδική καθετοποιηµένη µονάδα γάλατος γαϊδούρας στην Ελλάδα και η έδρα της εταιρείας, σε έκταση 50 στρεµµάτων.

Η οµάδα πια συγκροτείται, εκτός από τον κ. Μπούγια και τη σύζυγο του, από τεχνολόγους τροφίµων, και συµπληρώνεται από αντιπροσώπους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ήπειρο και εξωτερικούς συνεργάτες. Παράλληλα, από την αρχή του εγχειρήµατος, η επιχείρηση παράγει υπό την καθοδήγηση επιστηµονικού προσωπικού και καθηγητών του εργαστηρίου Ζωοτεχνίας του ΑΠΘ, προσφέροντας συνεχώς συµβουλές και ιδέες  για την καλύτερη διαχείριση και συνεχή βελτίωση της µονάδας.

 

Γάλα σε σκόνη που θα φτάσει σε Κίνα και Αμερική στους νέους στόχους

 Τα ζώα που εκτρέφονται στις εγκαταστάσεις προσφέρουν γάλα υψηλής ποιότητας, που ελέγχεται σε πιστοποιηµένο εργαστήριο, και εµπεριέχει θρεπτικά συστατικά και σύνθεση τέτοια, που το καθιστούν το αµέσως πολυτιµότερο διατροφικό προϊόν, µετά το µητρικό γάλα. Η παραγωγή ανά ζώο κυµαίνεται στα 150 λίτρα ετησίως και συνολικά στην επιχείρηση στους 24 τόνους ανά έτος, µε το οποίο πετυχαίνει επταψήφιο τζίρο, εφόσον η τιµή του λίτρου έχει διαµορφωθεί στα 120 ευρώ.

Εκτός από το γάλα όνου, το οποίο  διακινείται µε δύο συσκευασίες, των 100 ml φρέσκου και των 250 ml κατεψυγµένου, η Φάρµα Μετσόβου έχει δηµιουργήσει ειδικούς κωδικούς ζυµαρικών µε τη χρήση του, σε συνεργασία µε παραγωγούς βιολογικής καλλιέργειας της περιοχής , κάτι εξαιρετικά πρωτοποριακό στη βιοµηχανία τροφίµων. Οι εκδοχές περιλαµβάνουν χυλοπίτες, τραχανά και κριθαράκι, ενώ τη λίστα συµπληρώνει η πολύσπορη µπάρα υψηλής διατροφικής αξίας, που κυκλοφορεί τους τελευταίους µήνες, όπως και τα υπόλοιπα προϊόντα, στην αγορά της Αθήνας σε delicatessen και καταστήµατα της ΑΒ Βασιλόπουλος. Παράλληλα έχει αρχίσει την παραγωγή ιατροφαρµακευτικών καλλυντικών και προϊόντων καθαρισµού από γάλα γαϊδούρας, όπως gel, σαπούνι, λοσιόν και ενυδατική κρέµα, τα οποία έχουν βγει στην αγορά τον τελευταίο µήνα και σύντοµα θα διατίθενται σε φαρµακεία και καταστήµατα του εξωτερικού. 

Χωρίς να επαναπαύονται, οι ιδιοκτήτες έχουν ήδη θέσει νέους στόχους, µε βασικό την παραγωγή και πώληση γάλακτος σε σκόνη, σχέδιο προσοδοφόρο, που αναµένεται να ολοκληρωθεί το 2020. Η µορφή αυτή του προϊόντος θα επιτρέπει την ευκολότερη εξαγωγή του σε πιο µακρινές αγορές, όπως η Κίνα και η Αµερική, χωρίς κίνδυνο αλλοίωσης. Στα πλάνα βρίσκεται και η ενίσχυση του αγροτουρισµού, µε την καθιέρωση και συστηµατική επίσκεψη σχολείων, τουριστών και επισκεπτών για να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις και να γνωρίσουν από κοντά το ωφέλιµο και ιδιαίτερο αυτό προϊόν.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

12-04-2022 20:51Σουλιώτης Παναγιώτης

Καλησπέρα Σας ενημερώνουμε ότι λειτουργεί παραδοσιακός πετρομυλος στο Ρεγγινι του Δήμου καμένων Βούρλων με προϊόντα ολικής τραχανά Ζέας καλαμποκιού κριθάρι κτλ θα χαρούμε να σας ενημερώσουμε τηλ 6972 728203 Παναγιώτης Σουλιώτης fb πετρομυλος Σουλιώτης Καλό βράδυ και πάντα στην διάθεση σας

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία