BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Κακές γλώσσες για το κριθάρι

∆ιαφορετική τακτική λέγεται ότι ακολουθεί η «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» µε τους συνεργαζόµενους παραγωγούς βυνοποιίσιµης κριθής σε χωριά της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπως η Επανοµή. Για τις πλεονάζουσες ποσότητες κριθαριού, πέραν 400 κιλών το στρέµµα, η τιµή που πληρώνει δεν είναι η συµφωνηµένη του συµβολαίου, αλλά η τρέχουσα του κτηνοτροφικού κριθαριού. Κι αυτό γιατί οι αποδόσεις αρκετών παραγωγών στη συγκεκριµένη γεωγραφική ζώνη, «περιέργως» υπερέβαινε κατά πολύ τα 400 κιλά ανά στρέµµα, που φαίνεται να είναι το µέσο «στήσιµο» της καλλιέργειας στην περιοχή.

zaria

116
0

Το έψαξαν οι ιθύνοντες της ζυθοποιίας και διαπίστωσαν, λένε οι κακές γλώσσες, ότι ορισµένοι παραγωγοί κρατούσαν σπόρο και την επόµενη τον καλλιεργούσαν σε χωράφια εκτός συµβολαίου. Μετά την παραγωγή τους ανακάτευαν µε τη συµβολαιακή και κέρδιζαν και από τις επιπλέον ποσότητες και από τη διαφορά που δεν είναι ευκαταφρόνητη στην τιµή του σπόρου, δεδοµένου ότι στο συµβολαιακό κόστος ανά στρέµµα είναι στα 11 ευρώ. Και µπορεί η αντιµετώπιση αυτή να συνιστά δικλείδα ασφαλείας για τη ζυθοποιία, ωστόσο φέτος µπορεί τα πράγµατα να περιπλεχθούν και να υπάρξουν αδικίες. ∆ιότι τη φετινή χρονιά, γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, οι αποδόσεις στο βυνοποιίσιµο κριθάρι είναι µακράν οι καλύτερες των τελευταίων ετών.

Καµπανάκι κινδύνου για το µέλλον της καλλιέργειας του σκληρού σίτου χτυπάνε ολοένα και περισσότεροι σιτοπαραγωγοί στη Βόρεια Ελλάδα. Η τιµή του προϊόντος, όπως αναφέρουν, είναι αδικαιολόγητα χαµηλή και φέτος, µε συνέπεια η καλλιέργεια να µην βγάζει ούτε καν τα έξοδά της και οι παραγωγοί να µπαίνουν σε δεύτερες σκέψεις. «Με στήσιµο στα 300 κιλά το στρέµµα και 18 λεπτά το κιλό, που πληρώνει το εµπόριο, η οικονοµική απόδοση είναι 54 ευρώ το στρέµµα, όταν το κόστος είναι στα 60 ευρώ το στρέµµα. Μιλάµε δηλαδή για µια ζηµιά της τάξης των 6 ευρώ το στρέµµα. Γιατί να καλλιεργήσει κανείς;», αναρωτιέται παραγωγός από τη Χαλκιδική….

Για την αντιµετώπιση της ανθεκτικότητας των ζιζανίων σε καλλιέργειες όπως ρύζι, όπου το κόκκινο ρύζι, η µουχρίτσα και τα κυπεροειδή, το έχουν… τερµατίσει µε την υψηλή ανθεκτικότητα που έχουν αναπτύξει, οι επιστήµονες προτείνουν, µεταξύ άλλων και κάποιες µηχανικές λύσεις όπως το «κορδόνι» και η µεταφύτευση. Η θεωρία, ωστόσο, φαίνεται για µια ακόµη φορά να απέχει παρασάγγες από την πράξη.

Όπως εξήγησε έµπειρος και ψαγµένος παραγωγός από τη Χαλάστρα σε σεµινάριο της Ζιζανιολογικής Εταιρείας, στην περίπτωση του «κορδονιού», όταν το εφάρµοσε στο χωράφι, στο αλώνι διαπίστωσε ότι η σοδειά δεν έφτανε τα 500 κιλά το στρέµµα. Και βέβαια µπορεί να µην είχε ζιζάνια, αλλά δεν είχε ούτε βιώσιµη εκµετάλλευση. Αντίστοιχα για τη µεταφύτευση, η απόδοση ήταν στα 800 κιλά το στρέµµα, όταν στα καθαρά χωράφια ήταν στα 1.000 κιλά το στρέµµα. Όπως ήταν φυσικό κι αυτή η µέθοδος αντιµετώπισης των ζιζανίων εγκαταλείφθηκε ως µη συµφέρουσα.                          

Ο ΜΠΛΟΚΑΤΖΗΣ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία