BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Η Agrotech με την τεχνογνωσία του «κολοσσού» John Deere

Πρώτο δείγμα απολύτως θετικό για την αποτελεσματικότητα του νέου επιχειρηματικού βραχίονα της Agrotech, που σχετίζεται με την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων γεωργίας ακριβείας, καθώς τα πειραματικά σε καλλιέργειες ρυζιού και καλαμποκιού σε Χαλάστρα και Ξάνθη, έδωσαν αυξημένη έως και 16% παραγωγικότητα, με μειωμένο κόστος εισροών.

gewrgia_akriveias_005

Λεωνίδας Λιάμης

69
0

«Το στοίχημα κερδήθηκε» τόνισε ο Διονύσης Παπαχριστοδουλόπουλος, ειδικός χαρτογράφος στο τμήμα Γεωργίας Ακριβείας, που έχει συστήσει η Agrotech, με την τεχνογνωσία και την τεχνολογία του «κολοσσού» της πολυεθνικής «John Deere», της οποίας η ελληνική επιχείρηση αποτελεί τον αποκλειστικό αντιπρόσωπο στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Τα «πιλοτικά» στήθηκαν σε συνεργασία με δύο παραγωγούς από τις δύο προαναφερόμενες περιοχές και αφορούσαν τέσσερα αγροτεμάχια έκτασης 60 στρεμμάτων το καθένα στην περίπτωση του ρυζιού και ένα αγροτεμάχιο επιφάνειας 16 στρεμμάτων για το καλαμπόκι. Μάλιστα, η επιλογή δεν έγινε τυχαία. Τουναντίον, κρίθηκε σκόπιμο η εφαρμογή του πειραματισμού να γίνει σε κάποια «αδύναμα» χωράφια των αγροτών, προκειμένου το συγκεκριμένο «πακέτο» συμβουλών καλλιέργειας και τεχνολογίας αιχμής, να «τεσταριστεί» στα… δύσκολα.

Στοχευμένη δορυφορική παρακολούθηση για μεταβλητή λίπανση

«Αρχικά επεξεργαστήκαμε δορυφορικές εικόνες από προηγούμενα έτη για να δούμε την παραλλακτικότητα των αγροτεμαχίων από την άποψη απόδοσης των καλλιεργειών. Οπότε ξέραμε πού θα πρέπει να πάρουμε στοχευμένα δείγματα εδάφους, ώστε να έχουμε την ευχέρεια να πάμε και σε στοχευμένη μεταβλητή λίπανση, ανά ζώνη εδάφους», ανέφερε το στέλεχος της Agrotech, στο πλαίσιο σεμιναρίου γεωργίας ακριβείας, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου.

Απευθυνόμενος σε σπουδαστές από το Τμήμα Αγροτικής Κατάρτισης & Μηχανολογίας, του εκπαιδευτικού ομίλου ΔΕΛΤΑ 360 στη Θεσσαλονίκη, ο ομιλητής εξήγησε πως η καλλιέργεια ήταν υπό παρακολούθηση, μέσα από δορυφορικές εικόνες, σε εβδομαδιαία βάση, γεγονός που παρείχε τη δυνατότητα να παρατηρείται στενά η εξέλιξη της. «Μπορούσαμε να δούμε σε ποια σημεία του χωραφιού η ανάπτυξη ήταν εύρωστη και πού παρουσίαζε προβλήματα, με αποτέλεσμα να επικοινωνούμε με τους παραγωγούς και να τους ενημερώνουμε έγκαιρα για τί επεμβάσεις θα έπρεπε να εφαρμόσουν ώστε να κινηθούν διορθωτικά στην καλλιέργεια και αυτή να αναπτυχθεί ομοιόμορφα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από 10% έως 16% αύξηση αποδόσεων στα ρύζια και το καλαμπόκι

Στην περίπτωση της ορυζοκαλλιέργειας το βάρος των συμβουλών από την ομάδα των γεωπόνων της επικέντρωσε στη βασική λίπανση, καθώς οι αγρότες δεν κατείχαν κατάλληλο εξοπλισμό ώστε να γίνει εφαρμογή μεταβλητής λίπανσης και στην επιφανειακή. «Παρόλα αυτά, το τελικό αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα θετικό, καθώς η αύξηση της στρεμματικής απόδοσης κυμάνθηκε από 10% έως και 16% σε σύγκριση με τα συνήθη δεδομένα των συγκεκριμένων αγροτεμαχίων», ανέφερε ο ίδιος.

Αντίστοιχα, στον πειραματικό αγρό με το καλαμπόκι, στην περιοχή της Ξάνθης, η ομάδα της Agrotech κι ο παραγωγός εκτός από τη μεταβλητή βασική λίπανση, εφάρμοσαν και μεταβλητή άρδευση, χρησιμοποιώντας και πάλι δορυφορικές εικόνες, αλλά και δεδομένα από την πλατφόρμα της Monsanto Decalb, από την οποία αντλήθηκαν στοιχεία για καιρικά φαινόμενα. «Σε συνδυασμό με την εξατμισοδιαπνοή της περιοχής όπου βρισκόταν το αγροτεμάχιο παρατηρούσαμε το στάδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας και γνωρίζαμε πόσο νερό χρειάζεται και σε ποιο σημείο. Αυτό είχε μια μεγάλη εξοικονόμηση στη χρήση του νερού, αλλά και στο λίπασμα που εφαρμόσαμε, ενώ είδαμε ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα και στην παραγωγή», είπε ο κ. Παπαχριστοδουλόπουλος κι εξήγησε ότι «το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο το είχαμε χωρίσει στη μέση. Από τη μια πλευρά εφαρμόσαμε ζώνες μεταβλητής λίπανσης και άρδευσης και στο υπόλοιπο η καλλιέργεια έγινε με τη συνήθη πρακτική του παραγωγού, της ομοιόμορφης εφαρμογής σε όλα τα σημεία του χωραφιού. Και εδώ η διαφορά στην παραγωγικότητα κινήθηκε στα επίπεδο του ρυζιού».

Επέκταση στο βαμβάκι και σκέψεις για τις δενδροκαλλιέργειες

Οι πειραματισμοί θα συνεχιστούν και στη νέα καλλιεργητική χρονιά, με ρύζι στη Χαλάστρα, καλαμπόκι στη Ξάνθη, αλλά και, επιπλέον, βαμβάκι στη Λάρισα -σε συνεργασία μάλιστα αυτή τη φορά και με το Μετσόβειο Πολυτεχνείο- προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής, ενώ στόχος είναι το πακέτο λύσεων γεωργίας ακριβείας της Agrotech να επεκταθεί και στις δενδροκαλλιέργειες.

Στόχος η εφαρμογή διαφορετικού τρόπου διαχείρισης των χωραφιών

«Στόχος μας είναι να προωθήσουμε τον τομέα της γεωργίας ακριβείας στην Ελλάδα και να βοηθήσουμε τον Έλληνα παραγωγό να εφαρμόσει έναν διαφορετικό τρόπο διαχείρισης της εκμετάλλευσής του, διότι οι συνθήκες είναι ήδη δύσκολες με τα υπάρχοντα κοστολόγια και τις τιμές των προϊόντων και το μέλλον προοιωνίζεται πιο ανταγωνιστικό», τόνισε από την πλευρά του ο Χρήστος Γιάντσιος υπεύθυνος τμήματος Γεωργίας Ακριβείας στην Agrotech. Πρόσθεσε δε, πως «στην εταιρεία έχουμε όλο το πακέτο. Από τον εξοπλισμό, όπως GPS, οθόνες, λιπασματοδιανομείς για μεταβλητή λίπανση, αλλά και φυτοπροστασία, σπαρτικές μηχανές οι οποίες, επίσης, κάνουν μεταβλητή πυκνότητα φύτευσης, καθώς κι άλλα πάνω από 100 διαφορετικά μηχανήματα όχι μόνο για τρακτέρ, αλλά και για θεριζοαλωνιστικές, μέχρι και τις υπηρεσίες που απαιτούνται για την άσκηση της γεωργίας ακριβείας. Και όλα αυτά συνοδεύονται και από το κατάλληλο προσωπικό, που θα δώσει την κατάλληλη υποστήριξη».

Αυτόματο σύστημα καθοδήγησης με καθολική συμβατότητα

Ο κ. Γιάντσιος παρουσίασε, ακόμη, στους παριστάμενους σπουδαστές, το σύστημα αυτόματης καθοδήγησης της John Deere, το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί σε τρακτέρ και σε θεριζοαλωνιστικές μηχανές τόσο του αμερικανικού κολοσσού, όσο και σε οποιοδήποτε μηχάνημα άλλου κατασκευαστή, όπως και το σύστημα τμηματικού ελέγχου, που συνιστά την επικοινωνία του παρελκομένου με το μηχάνημα.

«Ουσιαστικά με το εργαλείο αυτό, από την οθόνη του μηχανήματός μας μπορούμε να ελέγξουμε το παρελκόμενο, να ανοίξουμε ή να κλείσουμε τα τμήματα, είτε εμείς είτε αυτόματα για να μην κάνει διπλοπεράσματα και με τον τρόπο αυτό κάνουμε και εξοικονόμηση πόρων, και μια σωστή διαχείριση στο χωράφι μας, διότι ούτε υπερλιπαίνουμε κάποια σημεία το χωράφι, ούτε τα αφήνουμε κενά από λίπανση», εξήγησε και τόνισε πως «έτσι συνδυάζουμε περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, καθώς έχουμε μειωμένους ρύπους και ταυτόχρονα σωστή διαχείριση μέσα στο χωράφι, με καλύτερα αποτελέσματα στην παραγωγή».

Διαχείριση δεδομένων για λήψη σωστών αποφάσεων

Σύμφωνα με τον κ. Γιάντσιο όλες αυτές οι κρίσιμες πληροφορίες (σ. σ. για τη λίπανση, την άρδευση, τη φυτοπροστασία, αλλά και τη χρήση των διαφόρων μηχανημάτων) ανεβαίνουν στην πλατφόρμα της John Deere (σ. σ. στο myjohndeere.com), από όπου γίνεται η διαχείρισή τους βοηθώντας τον παραγωγό να λάβει τις καταλληλότερες αποφάσεις, για την καλύτερη ανάπτυξη της εκμετάλλευσής του.

Έπεσε ο σπόρος της γεωργίας ακριβείας και σιγά – σιγά φυτρώνει

Σε ερώτησή μας για το κατά πόσο υπάρχει κινητικότητα από αγρότες να υιοθετήσουν τεχνολογίες και πρακτικές άσκησης γεωργίας ακριβείας, το στέλεχος της Agrotech έκανε λόγο για αυξανόμενο ενδιαφέρον «διότι τα άτομα που έχουν πάρει τον εξοπλισμό έχουν διαπιστώσει τα οφέλη του και δια στόματος αυτό έχει γίνει γνωστό. Επίσης στις εκθέσεις, αλλά και με τα field day’s που οργανώνουμε συχνά – πυκνά, βλέπουμε ότι οι μεγάλοι παραγωγοί το χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο, ενώ και οι μικρότεροι παραγωγοί, αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι, θέλουν να το μπουν σε αυτή τη λογική, γιατί αντιλαμβάνονται πως θα μειώσουν το κόστος και θα αυξήσουν το εισόδημα που θα μείνει στην τσέπη τους».

Καταλύτης τα σχέδια βελτίωσης – γρήγορη απόσβεση των εργαλείων

Ανέφερε, επίσης, πως η υλοποίηση των σχεδίων βελτίωσης αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην εξάπλωση της γεωργίας ακριβείας, με δεδομένο ότι πολλοί παραγωγοί έχουν επιλέξει να συμπεριλάβουν και επενδύσεις αυτού του τύπου, διότι λόγω της καινοτομίας που εισάγουν λαμβάνουν και έξτρα επιδότηση.

Καταλήγοντας υποστήριξε πως οι εξοπλισμοί και τα μηχανήματα για τη γεωργία ακριβείας δεν είναι ακριβοί, αν λάβει κανείς υπόψη τα οφέλη τους και το πόσο ταχύτερα επιτυγχάνεται η απόσβεσή τους, σε σχέση με ένα άλλο συμβατικό παρελκόμενο, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως η Agrotech είναι η μοναδική εταιρεία που συνδυάζει και εξοπλισμό και υπηρεσίες γεωργίας ακριβείας σε ένα ενιαίο «πακέτο».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία