BACK TO
TOP
Θεσμικά

Σε μια υπό ανάκαμψη αγορά οσπρίων η είσοδος της Διεπαγγελματικής

Σε μια δύσκολη καλλιεργητικά χρονιά για τα όσπρια έχει εξελιχθεί το 2020, με τις αποδόσεις να αναμένονται μειωμένες σε προϊόντα όπως οι φακές και τα ρεβίθια, που όμως αφήνει σημαντικά περιθώρια για ανοδική κίνηση των τιμών.

photo_dt_kozani

21
0

Την περασμένη εμπορική περίοδο οι αποδόσεις της αγοράς ήταν αυτές που απογοήτευσαν τους παραγωγούς και κάπως έτσι, λίγο η αγορά που έκατσε, λίγο οι απαιτήσεις της καλλιέργειας, απομάκρυναν αρκετούς παραγωγούς από το ρεβίθι στη χώρα μας.

Οι εκτάσεις φέτος είναι μειωμένες μέχρι και 40% στα περισσότερα παραγωγικά κέντρα της χώρας. Οι τιμές της προηγούμενης περιόδου απογοήτευσαν τους καλλιεργητές αφού στο ψιλό δύσκολα ξεπέρασαν τα 70 λεπτά, ενώ και οι πληρωμές έγιναν με μεγάλη καθυστέρηση. Ειδικότερα, στα Γρεβενά ο βασικός όγκος στις ποικιλίες Θηβών και Αμοργός «έφυγαν» με τιμή από 50 έως 70 λεπτά, ενώ οι τελευταίες πράξεις έφτασαν το 1 ευρώ το κιλό, αφήνοντας, σύμφωνα με παραγωγούς μια παρακαταθήκη για την επερχόμενη περίοδο, αφού συνήθως στηρίζονται στο κλείσιμο της προηγούμενης για τις διαπραγματεύσεις. «Αν πράγματι οι όγκοι είναι μειωμένοι φέτος, πιστεύω ότι θα πιάσει και 1 ευρώ» αναφέρει ο αγρότης από τα Γρεβενά, Βασίλης Καραμπάς.

Σε αυτήν την συγκυρία η είσοδος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οσπρίων, οι καταστατικές υπογραφές της οποίας έπεσαν την Τρίτη 9 Ιουνίου στον νομό Κοζάνης, πιθανότατα να συντονίσουν τις προσπάθειες της αγοράς για μια «αναγέννηση» της εγχώριας παραγωγής.   

Το απόγευμα της Τρίτης ο κ. Βορίδης παρέστη στην υπογραφή του καταστατικού της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οσπρίων από τα συμμετέχοντα σε αυτή μέλη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Βορίδης «χαιρέτισε την ιδιαίτερα θετική αυτή εξέλιξη για ένα εμβληματικό αγροτικό προϊόν της πατρίδας μας και τόνισε ότι «οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις (Δ.Ο.) είναι ένας οργανισμός όπου παραγωγοί, έμποροι, μεταποιητές και βιομηχανίες συναντώνται και συναποφασίζουν για το καλό του προϊόντος». Πρόσθεσε ότι «η άνθιση των Δ.Ο. συνδέεται με τη νομοθετική μεταβολή της Κυβέρνησης ήδη από τον Νοέμβριο του 2019» και κατέληξε: «Το Υπουργείο στηρίζει τον θεσμό διότι μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα με την προώθηση των προϊόντων, τη διεύρυνση της αγοράς τους προς όφελος όλων των εμπλεκομένων στον αγροδιατροφικό τομέα».

 

 

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου:

O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο του διαρκούς και εποικοδομητικού διαλόγου που πραγματοποιεί με παραγωγικούς φορείς της χώρας, επισκέφθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη (8 και 9 Ιουνίου 2020) τον νομό Κοζάνης.

Το απόγευμα της Τρίτης ο κ. Βορίδης παρέστη στην υπογραφή του καταστατικού της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οσπρίων από τα συμμετέχοντα σε αυτή μέλη. Σε σχετική δήλωσή του χαιρέτισε την ιδιαίτερα θετική αυτή εξέλιξη για ένα εμβληματικό αγροτικό προϊόν της πατρίδας μας και τόνισε ότι «οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις (Δ.Ο.) είναι ένας οργανισμός όπου παραγωγοί, έμποροι, μεταποιητές και βιομηχανίες συναντώνται και συναποφασίζουν για το καλό του προϊόντος». Πρόσθεσε ότι «η άνθιση των Δ.Ο. συνδέεται με τη νομοθετική μεταβολή της Κυβέρνησης ήδη από τον Νοέμβριο του 2019» και κατέληξε: «Το Υπουργείο στηρίζει τον θεσμό διότι μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα με την προώθηση των προϊόντων, τη διεύρυνση της αγοράς τους προς όφελος όλων των εμπλεκομένων στον αγροδιατροφικό τομέα».

Μιλώντας σε εκπροσώπους των εκτροφέων γουνοφόρων ζώων, στη Σιάτιστα, το απόγευμα της Δευτέρας, αμέσως μετά την επίσκεψή του στην πρότυπη μονάδα παραγωγής τροφών για γουνοφόρα ζώα ΜΑΒΙΖ, ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη δραστηριότητα «κρίσιμη και πολύ σημαντική για την περιοχή» ενώ αναφέρθηκε στις σημαντικές επιπτώσεις στον κλάδο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού αφού «σε διεθνές επίπεδο έχουν σταματήσει οι πλειστηριασμοί». «Αυτό έχει δημιουργήσει προβλήματα ρευστότητας και ήδη συζητάμε για την εξεύρεση των κατάλληλων εργαλείων για την ενίσχυσή της», συνέχισε για συμπληρώσει: «Είμαι εδώ για να ανακοινώσω την οικονομική ενίσχυση των εκτροφέων απευθείας μέσα από τη διαδικασία των κρατικών ενισχύσεων, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγή. Έτσι ο συγκεκριμένος κλάδος θα λάβει κρατική ενίσχυση σύμφωνα με το αίτημά του 3,5 ευρώ ανά δέρμα, δηλαδή 3.047.910 ευρώ συνολικά» διευκρινίζοντας ότι «η συγκεκριμένη χρηματοδότηση αφορά τους μήνες Μάρτιο έως Μάιο του 2020».

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης οι ενταγμένοι προϋπολογισμοί που χρηματοδοτούνται από το ΠΑΑ 2014-2020 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι ύψους 121 εκατ. ευρώ εκ των οποίων έχουν πληρωθεί περί τα 62 εκατ. ευρώ.

 

Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι ανακοινώσεις του κ. Βορίδη και για την ενίσχυση τόσο των αιγοπροβατοτρόφων με 31 εκατομμύρια ευρώ όσο και των παραγωγών των λαϊκών αγορών με 15 εκατομμύρια ευρώ των οποίων το εισόδημα επλήγη λόγω του κορωνοϊού.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο Υπουργός τόνισε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας και τον ΕΛΓΑ το Υπουργείο θα προχωρήσει σε εξειδικευμένες εδαφολογικές μελέτες στην περιοχή οι οποίες θα δώσουν την κατεύθυνση στον καθένα που θα θελήσει να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα, συνδέοντας μάλιστα την κίνηση αυτή με την παρέμβαση της Κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα λόγω της μεγάλης απώλειας θέσεων στην περιοχή εξαιτίας της απολιγνιτοποίησης. «Αυτό θα συνοδεύεται με ένα ενισχυμένο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης όπως πρόσθετα επενδυτικά σχέδια, γεωργικούς συμβούλους, Σχέδια Βελτίωσης, ενίσχυση του προγράμματος νέων αγροτών» πρόσθεσε για να καταλήξει: «Είναι σαφές ότι θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα στον αγροτικό τομέα για τη Δυτική Μακεδονία».

Ο κ. Βορίδης επισκέφθηκε και το πρώην Κτηνιατρικό Κέντρο Λευκόβρυσης, που παραχωρήθηκε από το ΥπΑΑΤ στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, όπου δήλωσε ότι το Υπουργείο θα στηρίξει την Περιφέρεια ώστε να αξιοποιήσει την υλικοτεχνική υποδομή  του με σκοπό την κτηνιατρική έρευνα, την επιζωοτιολογική διερεύνηση ζωοανθρωπονόσων στην περιοχή και την παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών και ενημέρωσης προς τους κτηνοτρόφους, συνδράμοντας έτσι τη στήριξη της περαιτέρω ανάπτυξης της κτηνοτροφίας.

Στο κρίσιμο θέμα των «ελληνοποιήσεων» που απασχολεί πλήθος προϊόντων του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι «προχωρήσαμε αρχικά στην αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες στην Βουλή» και υποσχέθηκε ότι έως το τέλος του 2020 θα έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις μας σε θέματα των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και του θεσμικού πλαισίου που πρέπει να δημιουργηθεί «ώστε να προσδιορίζεται το ακριβές στοιχείο των παραβάσεων».

Στο ευαίσθητο θέμα της φυτοπροστασίας ο Υπουργός σημείωσε ότι δεν θα υπάρξουν αιφνιδιαστικές κινήσεις από την πλευρά του ΥπΑΑΤ αλλά απευθυνόμενος προς τους γεωργούς σημείωσε ότι «θα είμαστε απαιτητικοί ως προς την εφαρμογή νέων ρυθμίσεων και ότι αυτό βρίσκεται στις προτεραιότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Τέλος στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Κοζάνη ο κ. Βορίδης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της βιοτεχνίας αρωματικών φυτών στην Πτολεμαΐδα ενώ περιηγήθηκε και στο Πρότυπο Κέντρο Κτηνοτροφίας και Εκπαίδευσης στην ορεινή κοινότητα Βλάστη Κοζάνης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές