BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Κραυγή αγωνίας από τους ντοματοπαραγωγούς Ηλείας

Ημέρες Λατιφίου 2001 σχεδιάζουν οι ντοματοπαραγωγοί της Ηλείας, εάν δεν αποζημιωθούν έγκαιρα για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες του περασμένου Ιουνίου, όπως ειπώθηκε στη συγκέντρωση των παραγωγών στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας την περασμένη Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου.

ahleia

14
0

Όλοι θυμούνται τον ξεσηκωμό των ντοματοπαραγωγών το 2001 με επίκεντρο το Λατίφι και δεν θα διστάσουν να το επαναλάβουν εάν οι αρμόδιοι δεν πράξουν τα δέοντα. Αυτό προτάθηκε στη συγκέντρωση ντοματοπαραγωγών το βράδυ της Παρασκευής στο Εργατικό Κέντρο της Αμαλιάδας, που έγινε με πρωτοβουλία της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας.

Μία συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε με σκοπό να ενημερωθούν οι παραγωγοί για τις επαφές στον ΕΛΓΑ, ταυτόχρονα όμως διαφάνηκαν και οι προθέσεις τους για το επόμενο διάστημα.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Χρήστος Βαλιανάτος τους ενημέρωσε για τη σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ, παρουσία βουλευτών του νομού και του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και για τα αποτελέσματα που δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, αφού ο προγραμματισμός για έκδοση των πορισμάτων για τις ζημιές εντός του Οκτωβρίου και καταβολή αποζημιώσεων από τον Φεβρουάριο του 2019 φαίνεται να οδηγεί  σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας.

Οι ντοματοπαραγωγοί εκφράζουν έντονους φόβους για εξαφάνιση του προϊόντος της βιομηχανικής ντομάτας από το νομό Ηλείας και αυτό συνεπάγεται επιπτώσεις για τα εργοστάσια, τις Ομάδες Παραγωγών που δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης και κατ’ επέκταση στην τοπική οικονομία.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Βαλιανάτος, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στον ΕΛΓΑ ξεκαθαρίστηκε σε όλους τους τόνους ότι οι αποζημιώσεις πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018, για να συνεχιστεί η καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας στην Ηλεία. Σε διαφορετική περίπτωση οι παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να μπουν στα χωράφια για να προχωρήσουν σε νέα καλλιέργεια.

«Οι παραγωγοί εάν δεν αποζημιωθούν δεν θα καλλιεργήσουν. Δεν έχουν τα χρήματα για να καλλιεργήσουν» επισημαίνει ο κ. Βαλιανάτος.

Την επόμενη εβδομάδα επίκειται μία συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη, στον οποίο θα περιγραφεί με σαφήνεια το πρόβλημα και στόχος είναι να ενημερωθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νομό.

«Το θέμα για εμάς είναι ένα: να συνεχιστεί η καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας στην Ηλεία. Εάν δεν γίνει αυτό, εάν δεν καταβληθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις για να μπορέσουν τον Ιανουάριο να μπουν οι παραγωγοί στα χωράφια τους για να καλλιεργήσουν, τότε θα προχωρήσουμε στην ύστατη λύση που είναι οι κινητοποιήσεις και θα ζήσουμε ένα νέο ‘Λατίφι’» υποστήριξε ο κ. Βαλιανάτος.

Όλοι οι ντοματοπαραγωγοί εμφανίστηκαν ενωμένοι και αποφασισμένοι να διεκδικήσουν με κάθε τρόπο τα χρήματά τους και κατ’ επέκταση τη συνέχιση της καλλιέργειας στο νομό Ηλείας.

www.patrisnews.com

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία