BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Μαθητές δημιούργησαν την ιστοσελίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς

Ένα τμήμα της Δ' τάξης και δύο τμήματα της ΣΤ' τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς 'Κώστας Λαχάς' στη διάρκεια του σχολικού έτους 2015-2016 έφτιαξαν την ιστοσελίδα mouseiokilkis.weebly.com.

amouseio_kilkisNEW

29
0

Το σχετικό πρότζεκτ είναι ήδη στον αέρα, έχοντας πάρει την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

Ο διευθυντής του σχολείου Κώστας Ταλαμπίρης μετέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
«Είμαστε πολύ κοντά στο Μουσείο. Σκεφτόμασταν τι μπορούμε να κάνουμε για να αξιοποιήσουμε τη γειτονιά μας και να αναδείξουμε τον αρχαιολογικό πλούτο της ευρύτερης περιοχής.»

Σ' αυτό το πλαίσιο ελήφθη η απόφαση για την κατασκευή της ιστοσελίδας, καθώς προβλέπεται στο πρόγραμμα σπουδών του δημοτικού σχολείου (στο σχετικό μάθημα της Τεχνολογίας).
Αφού έγιναν όλες οι απαραίτητες επαφές και συνεννοήσεις με τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς, το έργο άρχισε σταδιακά να υλοποιείται, έχοντας ως κινητήρια δύναμη τη θέληση των παιδιών, η οποία  μετουσιώθηκε σε έργο, σημείωσε ο κ. Ταλαμπίρης.

Ένα έργο, το οποίο αποτέλεσε  και μία διαφορετική διαδικασία μάθησης κι αυτό διότι, όπως εξήγησε ο κ. Ταλαμπίρης, μέσα από τη συγκεκριμένη δράση οι μαθητές  επανεφηύραν τον τόπο και την ιστορία του, διερευνώντας και καταγράφοντας τα εκθέματα του αρχαιολογικού μουσείου της πόλης, των αρχαιολογικών σημείων της ευρύτερης περιοχής. Τελευταίο βήμα ήταν η αποτύπωσή τους σε μία ιστοσελίδα που αποτελεί προσφορά του σχολείου στην τοπική κοινωνία.

Παράλληλα, η δράση αποσκοπούσε στην προώθηση και υιοθέτηση από τους μαθητές μιας διαφορετικής στάσης και συμπεριφοράς, σχετικά με την προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών θησαυρών της περιοχής, πρόσθεσε ο κ. Ταλαμπίρης.

Τα παιδιά της Δ' Δημοτικού έκαναν τη φωτογράφιση και την καταγραφή των εκθεμάτων, των πληροφοριών που σχετίζονταν με κάθε ένα απ' αυτά και δημιούργησαν το γλωσσάρι που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα.  Τα παιδιά της ΣΤ' Δημοτικού κατασκεύασαν παζλ και κουίζ με βάση τα εκθέματα του μουσείου και ασχολήθηκαν με τις μεταφράσεις  της περιγραφής των εκθεμάτων. Η περιγραφή των εκθεμάτων του Μουσείου παρουσιάζεται στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά.  Όλες οι δράσεις έγιναν υπό την καθοδήγηση και την επιμέλεια των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. 

Στο έργο πήραν μέρος, πέρα από τους μαθητές και τις μαθήτριες των τάξεων Δ΄ και ΣΤ’ της σχολικής χρονιάς 2015-2016, και οι εκπαιδευτικοί Ναζή Κωνσταντινίδου, Ελπίδα Χατζηαθανασίου, Μαρία Γιοβανούδη, Παρθένα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Κολοβού, Μαρία Σαϊτά και Μαρία Μουρατίδου Κάργιου, ενώ τη γενική επιμέλεια είχε ο εκπαιδευτικός Ταλαμπίρης Κώστας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται και σε σχετική ανακοίνωση, «το έργο αυτό δεν θα είχε υλοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη συνδρομή των αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς και κυρίως της Δρ. Μαρίας Φαρμάκη, η οποία από την αρχή έδειξε ειλικρινές και έμπρακτο ενδιαφέρον για την υλοποίηση του εγχειρήματος και το υποστήριξε με τις χρήσιμες οδηγίες που ήταν απαραίτητες για την επιτυχή υλοποίησή του. Η συνεργασία του μουσείου και του σχολείου θα συνεχιστεί και στο μέλλον με συνισταμένη την κοινή προσπάθειά μας για την ανάδειξη του Μουσείου αλλά και της ιστορίας του τόπου μας.»

Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία