BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Ποιες περιοχές καλεί το Κτηματολόγιο το επόμενο διάστημα

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία συλλογής δηλώσεων κτηματολογίου για πολλές περιοχές της χώρας, στις οποίες συγκαταλέγεται και ένα μεγάλο μέρος της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου.

acthmatologioaexwktirio

68
0

Έως σήμερα έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και λειτουργεί Κτηματολόγιο για το 29,2% των συνολικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Για το 61,8% των δικαιωμάτων εξελίσσονται 72 συμβάσεις κτηματογράφησης, συνολικού κόστους 490 εκατομμυρίων ευρώ.

Σταδιακά, έως και τον ερχόμενο Φεβρουάριο, θα ξεκινήσει η διαδικασία κτηματογράφησης και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας (πλην εκείνων που περιλαμβάνονται στις πέντε συμβάσεις οι οποίες παραμένουν σε εκκρεμότητα λόγω νομικής εμπλοκής με ενστάσεις των συμμετεχόντων στους σχετικούς διαγωνισμούς).

Οι πέντε συμβάσεις που έχουν «κολλήσει» αφορούν την κτηματογράφηση στα υπόλοιπα τμήματα Θεσπρωτίας και Κέρκυρας, Κυκλάδων (Άνδρος, Τήνος, Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Σαντορίνη, Μήλος, Κέα, Κύθνος), Ρεθύμνου, Χανίων και μία από τις δύο συμβάσεις της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου (για τις περιοχές Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου).

Οι εκκρεμείς συμβάσεις δεν έχουν υπογραφεί λόγω ενστάσεων των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό και είναι εκείνες που ευθύνονται για τις νέες καθυστερήσεις και μεταθέτουν για το 2022 την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

Με εξαίρεση τις 5 αυτές «κολλημένες» συμβάσεις, που αφορούν τους Νομούς Χανίων και το ήμισυ του Νομού Ηρακλείου, στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας οι διαδικασίες με το Κτηματολόγιο προχωρούν κανονικά μέσα στο 2019.

Για τον Ιανουάριο προγραμματίζεται η έναρξη συλλογής δηλώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Δράμας, Ξάνθης, Χαλκιδικής, Καστοριάς, Φλώρινας, Μαγνησίας, Σποράδων, Βοιωτίας, Φωκίδας, Εύβοιας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας και Ηρακλείου Κρήτης. Τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η διαδικασία κτηματογράφησης σε Ιθάκη, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Λήμνο, Λέσβο, Δυτική Αττική, καθώς και στα νησιά της Περιφέρειας Αττικής.

Είχε προηγηθεί τους δύο τελευταίους μήνες του 2018 η έναρξη της συλλογής δηλώσεων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Περιφερειακές Ενότητες Καλύμνου, Καρπάθου, Κω και Ρόδου) και σε άλλες 18 περιοχές της χώρας.

Η διαδικασία κτηματογράφησης διαρκεί 40 μήνες και το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής: οχτώ μήνες η προετοιμασία και έξι μήνες η συλλογή δηλώσεων, εννιά μήνες η επεξεργασία τους για προανάρτηση, ενάμισης μήνας η προανάρτηση, 6 ½ μήνες η επεξεργασία για την ανάρτηση, τέσσερις μήνες η ανάρτηση και η υποβολή αιτήσεων διόρθωσης ή ενστάσεων και πέντε μήνες η αναμόρφωση του κτηματολογικού πίνακα για την τελική λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου (πρώτες εγγραφές).

Λασίθι: «Τρέχει» η υποβολή δηλώσεων

Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και δύο περίπου εβδομάδες, η διαδικασία συλλογής δηλώσεων Κτηματολογίου στο Νομό Λασιθίου. Η προθεσμία για τις εμπλεκόμενες περιοχές του ανατολικότερου Νομού της Κρήτης κλείνει στις 18 Μαρτίου του 2019 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 18 Ιουνίου του 2019 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το ελληνικό δημόσιο. Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική. Ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες των ακινήτων ότι, αν δεν τα δηλώσουν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, αυτά θα καταγραφούν στις αρχικές εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και, εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο ελληνικό δημόσιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας «Ελληνικό Κτηματολόγιο», σε περίπτωση παράλειψης υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας προβλέπονται, μεταξύ άλλων, οι παρακάτω συνέπειες (Ν. 2308/1995, Ν. 2664/1998 και Ν. 4164/2013):

- Απαγορεύεται κάθε δικαιοπραξία (μεταβίβαση κλπ) επί του ακινήτου, για το δικαίωμα που δεν δηλώθηκε

- Απαγορεύεται η χορήγηση οικοδομικής άδειας

- Η εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης μπορεί να επιφέρει πρόστιμο

Στον Δήμο Αγίου Νικολάου (που μερικώς έχει ήδη κτηματογραφηθεί, δηλαδή τα διαμερίσματα Αγίου Νικολάου και Ελούντας), καλούνται μέχρι τις 18 Μαρτίου τα διαμερίσματα Αγίου Αντωνίου, Βουλισμένης, Βραχασίου, Βρυσών, Έξω Λακωνίων, Έξω Ποτάμων, Ζενίων, Καλού Χωρίου, Καρυδίου (Μιραμπέλλου), Καστελίου Φουρνής, Κριτσάς, Κρούστα, Λατσίδας, Λιμνών, Μέσα Λακωνίων, Μιλάτου, Νεαπόλεως, Νικηθιανού, Πρίνας, Φουρνής και Χουμεριάκου.

Επίσης, ζητείται να υποβάλουν δηλώσεις στο Ελληνικό Κτηματολόγιο όλα τα διαμερίσματα των Δήμων Ιεράπετρας, Σητείας και Οροπεδίου Λασιθίου.

Το μεγάλο τεχνικό πρόβλημα που αναμένεται να απασχολήσει τους ιδιοκτήτες και το Κτηματολόγιο είναι η οριοθέτηση και η έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας, λόγω εκτεταμένης ισχύος του καθεστώτος της χρησικτησίας, που απαιτεί ειδικές προϋποθέσεις και συγκεκριμένα δικαιολογητικά για να στοιχειοθετηθεί (αποδεικνύοντας χρήση, κατοχή και νομή μιας 20ετίας τουλάχιστον) με τρόπο που να γίνει αποδεκτή η εγγραφή ενός τέτοιου ακινήτου στο Κτηματολόγιο.

 

 

Πηγή: neakriti.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία