BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Χαμηλή συμμετοχή για την κτηματογράφηση στο Νομό Λάρισας

Δυόμιση και πλέον μήνες από την έναρξη της διαδικασίας, με την προθεσμία για τους κατοίκους της ημεδαπής να εκπνέει στις 12 Μαρτίου, τα στοιχεία καταδεικνύουν, πως μέχρι στιγμής, ούτε το 20% των ιδιοκτησιών δεν έχει δηλωθεί στο τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης. Από τα 240.000 δικαιώματα, που αντιπροσωπεύουν ισάριθμα αστικά ακίνητα και αγροτεμάχια, όπως μεταδίδει το eleftheria.gr, έχουν κτηματογραφηθεί μόνο τα 42.000, με το μεγαλύτερο ποσοστό χαμηλής συμμετοχής να αφορά τον Δήμο Κιλελέρ.

akthmatologionomoslarishsxamhlhsymmetoxh

50
0

Η εξέλιξη αυτή, που θέτει εκτός στόχων και χρονοδιαγραμμάτων την υλοποίηση του έργου, που ούτως ή άλλως θεωρείται δύσκολο μιας και περιλαμβάνει κυρίως οικισμούς και αγροτικές περιοχές, πέραν του ότι θα οδηγήσει, εκ των πραγμάτων σε παράταση της καταληκτικής προθεσμίας, εξηγείται ίσως από το ότι οι πολίτες έχουν συνδυάσει τη δήλωση καταγραφής της ακίνητης περιουσίας τους με φορολογικές επιβαρύνσεις, σημειώνει το eleftheria.gr.

Αν και η ανάδοχος κοινοπραξία που υλοποιεί το έργο εκτιμά πως ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών θα προσέλθει κοντά στη λήξη της προθεσμίας, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων φαίνεται να μη γνωρίζουν ότι η διαδικασία είναι απαραίτητη για τη στιγμή που θα απαιτηθεί η μεταβίβαση των ακινήτων τους, με τη μορφή δωρεάς, γονικής παροχής, ή για έκδοση οικοδομικής άδειας κ.α.

Τα ακίνητα που δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν στις Αρχικές Εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και θα χρειαστεί να πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, αλλιώς θα μείνουν στα αζήτητα και θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ένας άλλος σημαντικός λόγος αποχής των ιδιοκτητών από τη διαδικασία εικάζεται ότι οφείλεται και στο γεγονός ότι τα περισσότερα ακίνητα που κτηματογραφούνται είναι χαμηλής αξίας, κυρίως αγροτεμάχια και λιγότερα αστικά ακίνητα. Η κατάσταση περιπλέκεται από τη μη ύπαρξη τίτλων ιδιοκτησίας, μιας και πολλά ακίνητα έχουν δοθεί «δια λόγου» και την αυστηρή αντιμετώπιση της έκτακτης χρησικτησίας από το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Ειδικά για ακίνητα που δεν είναι ηλεκτροδοτούµενα, κυρίως αγροτεµάχια, είναι υπερβολικά δύσκολο να προσκοµιστούν τα απαραίτητα έγγραφα, τα οποία αποδεικνύουν την 20ετή νοµή και κατοχή του ακινήτου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν γίνεται αποδεκτή η δήλωση του Κτηµατολογίου.

Στην περίπτωση που δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς ισχύουν τα εξής:

> Εάν  έχει γίνει διαθήκη, υποβάλλονται υποχρεωτικά ο τίτλος του θανόντος (εφόσον υπάρχει), ληξιαρχική πράξη θανάτου, αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης και πιστοποιητικά «περί μη δημοσιεύσεως άλλης διαθήκης» και «περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς».

> Εάν δεν έχει γίνει διαθήκη, υποβάλλονται υποχρεωτικά ο τίτλος του θανόντος (εφόσον υπάρχει), η ληξιαρχική πράξη θανάτου και τα πιστοποιητικά «εγγυτέρων συγγενών», «περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης» και «περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς».

Έκτακτη χρησικτησία

Όταν όμως υπάρχει έκτακτη χρησικτησία (δηλαδή δεν έχει εκδοθεί απόφαση δικαστηρίου), θα πρέπει να αποδειχθεί 20ετής νομή και κατοχή – αλλιώς το ακίνητο δεν μπορεί να δηλωθεί στο Κτηματολόγιο. Αυτός είναι ο λόγος που είναι απαραίτητα τα έγγραφα – αποδείξεις από ΔΕΗ, ΟΤΕ, εταιρείες ύδρευσης, μισθωτήρια, Ε9, ακόμη και συμβόλαια γειτονικών ιδιοκτησιών που αναφέρουν τον δηλούντα ως κύριο του ακινήτου.

Η υποβολή των δηλώσεων ακινήτων γίνεται είτε με την παρουσία τους στα γραφεία κτηματογράφησης είτε ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr. Μέσω αυτής ο πολίτης μπορεί μόνος του (χωρίς τη βοήθεια επαγγελματία, αν έχει μια στοιχειώδη εξοικείωση με ψηφιακό περιβάλλον) να καταχωρίσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, να υποβάλει (ψηφιακά) τα απαραίτητα έγγραφα και να εντοπίσει το ακίνητό του στους χάρτες της «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Με τη δήλωση καταβάλλεται ένα ανταποδοτικό τέλος, ‘κτηματόσημο’ συνηθίζεται να λέγεται, που είναι 35 ευρώ για κάθε ιδιοκτησιακό δικαίωμα και 20 ευρώ για τους βοηθητικούς χώρους. Στις αγροτικές περιοχές, αν το ίδιο άτομο έχει περισσότερα από δύο ιδιοκτησιακά δικαιώματα στον ίδιο δήμο, τότε θα πληρώνει μόνο δύο φορές το τέλος. Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων λήγει στις 12 Μαρτίου 2019 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 10 Ιουνίου για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.

Γραφεία Κτηματογράφησης

Οι περιοχές (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ) για τις οποίες πραγματοποιείται η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Ν. Λάρισας και οι διευθύνσεις των αρμόδιων γραφείων κτηματογράφησης είναι:

- Για τις περιοχές του Δήμου Αγιάς > Αγιά (Λαρίσης 11), τηλ: 2494 023 515

- Για τις περιοχές του Δήμου Φαρσάλων > Φάρσαλα: επί των οδών Αχιλλέως 8 και Καναδά 2, τηλ: 24910 663 076

- Για το υπόλοιπο του Δήμου Λαρισαίων και τον Δήμο Κιλελέρ > επί του 5ου χιλ. Π.Ε.Ο. Λάρισας - Αθηνών, Νίκαια, τηλ: 2410 663 076

Όλα τα γραφεία λειτουργούν με ωράριο: Δεύτερα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 8:30πμ με 15:30μμ και Τετάρτη 8:30πμ με 20:30μμ

Οι περιοχές που κτηματογραφούνται από τον περασμένο Δεκέμβριο είναι οι εξής:

Υπόλοιπο Δήμου Λαρισαίων:

ΑΜΥΓΔΑΛΕΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΑΙ, ΚΟΙΛΑΔΑ, ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ, ΛΟΥΤΡΟ, ΜΑΝΔΡΑ, ΡΑΧΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΕΡΨΙΘΕΑ (Συνολικά 19.040 δικαιώματα)

Δήμος Αγιάς:

ΑΓΙΑ, ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ, ΑΜΥΓΔΑΛΗ, ΑΝΑΒΡΑ, ΑΝΑΤΟΛΗ, ΓΕΡΑΚΑΡΙ, ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΛΑΦΟΣ, ΚΑΡΙΤΣΑ, ΚΑΣΤΡΙ, ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ, ΜΕΓΑΛΟΒΡΥΣΟ, ΜΕΛΙΒΟΙΑ, ΜΕΤΑΞΟΧΩΡΙ, ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ, ΟΜΟΛΙΟ, ΠΑΛΑΙΟΠΥΡΓΟΣ, ΠΟΤΑΜΙΑ, ΣΚΗΤΗ, ΣΚΛΗΘΡΟ, ΣΤΟΜΙΟ, ΣΩΤΗΡΙΤΣΑ (71.378 δικαιώματα)

Δήμος Φαρσάλων:

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΑΜΠΕΛΕΙΑ, ΑΧΙΛΛΕΙΟ, ΒΑΜΒΑΚΟΥ, ΒΑΣΙΛΗ, ΒΡΥΣΙΑ, ΔΑΣΟΛΟΦΟΣ, ΔΕΝΔΡΑ, ΔΙΛΟΦΟΣ, ΕΡΕΤΡΙΑ, ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ, ΚΑΛΛΙΘΕΑ, ΚΑΤΩ ΒΑΣΙΛΙΚΑ, ΚΑΤΩΧΩΡΙ, ΚΡΗΝΗ, ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΥΔΡΙΟ, ΝΑΡΘΑΚΙ, ΝΕΡΑΪΔΑ, ΠΟΛΥΔΑΜΕΙΟ, ΠΟΛΥΝΕΡΙ, ΡΕΥΜΑΤΙΑ, ΣΙΤΟΧΩΡΟ, ΣΚΟΠΙΑ, ΣΚΟΤΟΥΣΣΑ, ΣΤΑΥΡΟΣ, ΥΠΕΡΕΙΑ, ΦΑΡΣΑΛΑ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΑΔΕΣ (84.386 δικαιώματα)

Δήμος Κιλελέρ:

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ, ΑΓΝΑΝΤΕΡΗ, ΑΡΜΕΝΙΟ, ΒΟΥΝΑΙΝΑ, ΓΛΑΥΚΗ, ΔΙΛΟΦΟ, ΔΟΞΑΡΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ, ΖΑΠΠΕΙΟ, ΚΑΛΑΜΑΚΙ, ΚΙΛΕΛΕΡ (ΚΥΨΕΛΗΣ), ΚΡΑΝΝΩΝΑΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΣ, ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ, ΜΕΓΑΛΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ, ΜΕΛΙΑ, ΜΕΛΙΣΣΑ, ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙ, ΜΙΚΡΟ ΒΟΥΝΟ, ΜΟΣΧΟΧΩΡΙ, ΜΥΡΩΝ, ΝΑΜΑΤΑ, ΝΕΑ ΛΕΥΚΗ, ΝΕΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ, ΝΕΕΣ ΚΑΡΥΕΣ, ΝΙΚΑΙΑ, ΝΙΚΗ, ΟΜΟΡΦΟΧΩΡΙ, ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΣ, ΣΩΤΗΡΙΟ, ΧΑΛΚΗ, ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΟ. (108.976 δικαιώματα)


Πηγή: eleftheria.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία