BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Εκτεταμένες ζημιές σε δενδρώδεις στον κάμπο Ημαθίας έφερε το χαλάζι

Τις πληγές που άφησε πίσω της η σφοδρή χαλαζόπτωση, που έπληξε το τελευταίο τριήμερο όλες σχεδόν τις αγροτικές καλλιέργειες σε περιοχές του κάμπου της Ημαθίας, μετρούν από το πρωί αγρότες και στελέχη της τοπικής υπηρεσίας του ΕΛΓΑ στη Βέροια, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για εκτεταμένες ζημίες σε χιλιάδες στρέμματα δενδρωδών.

xalazi

Λεωνίδας Λιάμης

161
0

Φρούτα με λεία επιφάνεια, όπως νεκταρίνια και κεράσια, αλλά επίσης και βερίκοκα, ροδάκινα πρώιμων κι υπερπρώιμων ποικιλιών, ακτινίδια, δαμάσκηνα ακόμη και αχλάδια, που βρέθηκαν στο έλεος του χαλαζιού, έχουν πάθει σημαντικές καταστροφές και σε ορισμένες περιπτώσεις το ποσοστό της ζημιάς ξεπερνά ακόμη και το 80%.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να εκδηλώθηκε στην περιοχή που καλύπτεται από τη Μελίκη έως και το Νεόκαστρο, όπου το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, λίγο μετά από τις 6 μ.μ., η χαλαζόπτωση έπληξε γύρω στα 15.000 -20.000 στρέμματα με νεκταρίνια, κεράσια, ροδάκινα, βερίκοκα και ακτινίδια, με τη ζημιά να είναι μεγάλη, όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος του τοπικού αγροτικού συλλόγου, κ. Τάσος Λιολιόπουλος, προσθέτοντας ότι άλλα περίπου 5.000–6.000 στρέμματα χτυπήθηκαν σε χεριά του Δήμου Αλεξάνδρειας, όπως η Αγία Τριάδα, ο Παλιός Πρόδρομος, ενώ ζημιές υπήρξαν και στο Δήμο Βέροιας.

Τον πετύχαμε λίγο μετά την ολοκλήρωση μιας πρώτης επισκόπησης που έκανε η επόπτρια του ΕΛΓΑ Βέροιας στις πληγείσες περιοχές και μίλησε για σημαντικές απώλειες στην παραγωγή σε σημείο που να προκαλείται έντονος προβληματισμός και μεγάλη απογοήτευση στους παραγωγούς. «Ήμασταν τις προηγούμενες ημέρες στην έκθεση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, τη Freskon και κλείναμε συμφωνίες και τώρα δεν ξέρουμε πώς θα τις εξυπηρετήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιολιόπουλος, ενώ για απόγνωση στις τάξεις των παραγωγών μίλησε και ο Παναγιώτης Μεσαλάς από το Νησέλι Ημαθίας, ο οποίος εκτός των κερασιών, των νεκταρινιών και των ροδάκινων, εστίασε και στο ακτινίδιο, δεδομένου ότι η καλλιέργεια είχε υποστεί ζημίες και από την παγωνιά το χειμώνα, με συνέπεια, τώρα, να είναι το τελειωτικό χτύπημα.


«Κάποιοι παραγωγοί έχουν μεγάλο πρόβλημα, ίσως να μην μπορέσουν να μαζέψουν καν», τόνισε στο Agronews από την πλευρά του ο Κώστας Μαρκοβίτης, αγρότης από τη Βέροια, ο οποίος μας πληροφόρησε πως ανάλογα με την περιοχή η χαλαζόπτωση ήταν πολύ έντονη και κράτησε από 5 έως και πάνω από 15 λεπτά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το μέγεθος του ήταν ψιλό με συνέπεια να περνά ακόμη και από τα αντιχαλαζικά δίχτυα.

«Όπου η χαλαζόπτωση ήταν σφοδρή, η ζημιά είναι τεράστια, ενώ αλλού η κατάσταση δεν είναι τόσο σοβαρή», μας ανέφερε ο κ. Μαρκοβίτης, και σημείωσε πως σε δικό του κτήμα στην περιοχή προς τα Μονόσπιτα, δεξιά της επαρχιακής οδού, τα βερίκοκα που καλλιεργεί έχουν υποστεί ζημιά στο σύνολό τους, ενώ σε περιοχές που το φαινόμενο είχε αρχίσει να ξεθυμαίνει όπως η Αγία Μαρίνα και ο Άγιος Γεώργιος τα πράγματα φαίνεται να είναι πολύ καλύτερα.

Περιοχές που δοκίμασαν τη μανία της χαλαζόπτωσης, σύμφωνα με τον παραγωγό, Γιώργο Γκαλαβό από την Κουλούρα Ημαθίας, είναι μεταξύ άλλων η Μελίκη, το Διαβατό, το Μακροχώρι, τα Καβάσιλα, ο Κοπανός, το Ροδοχώρι, τα Μονόσπιτα αλλά και η Χαριέσα, ενώ για τις επιπτώσεις του φαινομένου και ο συγκεκριμένος παραγωγός ανέφερε πως κάποια κτήματα έχουν πάθει έως και ολοσχερή καταστροφή.

Ίδια εικόνα μας μετέφερε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου της Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, υπογραμμίζοντας πως στις περιοχές που ήταν στο επίκεντρο του καιρικού φαινομένου, δεν υπάρχει φρούτο που να μην έχει δεχθεί 3-4 χτυπήματα. «Πρέπει να προχωρήσουν άμεσα όλες οι ενέργειες για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, οι οποίες βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, καθώς αρκετοί δεν έχουν πληρωθεί ακόμη τα επιτραπέζια ροδάκινα του 2018 και τα έξοδα τρέχουν. Οι επεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν», σημείωσε ο κ. Χαλκίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Λιολιόπουλο, εξάλλου, οι πληγέντες θα πρέπει να κάνουν τη δήλωση ζημιάς σε διάστημα 15 ημερών από την αναγγελία του ΕΛΓΑ, ενώ ο ίδιος μας ανέφερε πως η επόπτρια θα επανέλθει στις φυτείες που χτυπήθηκαν μέσα στην εβδομάδα, προκειμένου να κάνει νέα επισκόπηση, καθώς το πρωί της Δευτέρας η βροχόπτωση που έπεφτε στην περιοχή δεν της επέτρεψε να πάει σε όλα τα σημεία.

Ο ΕΛΓΑ σε ανακοίνωση του αναφέρει τα εξής:

Ανακοίνωση ΕΛΓΑ

«Τις τελευταίες ημέρες εκδηλώθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα σημειώνοντας σε αρκετές περιοχές, τοπικά, το φαινόμενο του χαλαζιού. Ο Οργανισμός ΕΛ.Γ.Α. εφαρμόζει ως γνωστό, σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και Κεντρικής Ελλάδας (κυρίως Θεσσαλία) το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας με Εναέρια Μέσα για την καταστολή του χαλαζιού.

Το Πρόγραμμα βασίζεται στο εννοιολογικό μοντέλο του «αυξημένου ανταγωνισμού», σύμφωνα με το οποίο εισάγοντας στο καταιγιδοφόρο νέφος τεχνητούς πυρήνες πάγου μειώνεται το μέγεθος των χαλαζοκόκκων και αυξάνεται η πιθανότητα να λιώσουν κατά την πτώση τους προς το έδαφος ως βροχή. Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας, οι ήδη μειωμένοι σε μέγεθος χαλαζόκοκκοι δεν προλαβαίνουν να λιώσουν, με αποτέλεσμα να σημειώνονται οι ζημιές που είδαμε τις τελευταίες μέρες.

Το Πρόγραμμα και κατά τη φετινή περίοδο έχει ξεκινήσει από τις 20 Μαρτίου και λειτουργεί σε 24ώρη βάση. Οι επιχειρήσεις σποράς των νεφών έχουν πραγματοποιηθεί κανονικά σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, περιορίζοντας σημαντικά την έκταση του χαλαζιού στο έδαφος και κατά συνέπεια τις ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία