BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Ξεκίνησε η δακοκτονία στο Ηράκλειο

Την έναρξη του προγράμματος δακοκτονίας για το 2019 ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

aprogrammadakoktoniasenarxhnhsi

5
0

Ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας είχε προγραμματιστεί ως εξής:

την Πέμπτη 20/06/2019 σε Μάλια, Χερσόνησο, Σταλίδα, Γούβες, Κοκκ. Χάνι και Γούρνες του Δήμου Χερσονήσου

την Παρασκευή 21/06/2019 στο Γάζι του Δήμου Μαλεβιζίου και τοπικός ψεκασμός σε Άγιο Βασίλειο, Αμιρά, Άνω Βιάννο, Βαχό, Καλάμι, Κάτω Σύμη, Πεύκο, Συκολόγο και Χόνδρο του Δήμου Βιάννου

Παρακαλούνται οι ελαιοπαραγωγοί να συνεργάζονται με τους συντελεστές του προγράμματος καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του.

Επιβάλλεται να επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα τα ελαιόδεντρά τους, προκειμένου να ελέγχουν την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και την αποτελεσματικότητά τους και να μεταφέρουν έγκαιρα στην υπηρεσία οποιοδήποτε πρόβλημα διαπιστώσουν.

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται να δίνεται σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά καρποφορίας, με δεδομένο ότι σε αυτές η αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών είναι εξαιρετικά αμφίβολη, οπότε οι παραγωγοί ίσως ενδείκνυται να επέμβουν με ίδια μέσα.

Επίσης, παροτρύνονται όσοι ελαιοπαραγωγοί έχουν περιφραγμένα ελαιόφυτα να μεριμνήσουν ώστε ο εργολάβος ψεκασμού να έχει πρόσβαση στα δέντρα τους και οι βιοκαλλιεργητές να σημαδέψουν τα ελαιόδεντρά τους για να αποφευχθεί ανεπιθύμητος ψεκασμός.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γόρτυνα, εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας για τα έτη 2017-2019 οι Τοπικές Κοινότητες Ασημίου, Βαγιονιάς-Λούκιας-Κουμάσας, Διονυσίου – Παναγιάς, Σταβίων και Στερνών. Οι ελαιοπαραγωγοί των παραπάνω περιοχών θα πρέπει να φροντίσουν οι ίδιοι για την προστασία των ελαιόδεντρών τους από τον δάκο, ενώ δεν θα πληρώσουν εισφορά δακοκτονίας.

Επισημαίνεται ότι για την παραγωγή ελαιόλαδου με τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως.

Οι παραγωγοί καλούνται να συμβουλεύονται τις ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης
είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.crete.gov.gr επιλέγοντας ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ / ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ / ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ / ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ ΠΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ / ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ ΠΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2019
ή απευθείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://www.crete.gov.gr/category/enimerosi/grafeio-typoy/release/enimerosi-agroton/dakoktonia/dakoktonia-p-e-irakleioy/dakoktonia-p-e-irakleioy-2019

 


Πηγή: www.cretapost.gr

 

 

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία