BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Σημαντική ζημιά στην ανθοφορία των ελαιοδέντρων στη Μεσσηνία και στα Χανιά

Εκτεταμένες ζημιές στην ανθοφορία των ελαιώνων διαπιστώθηκε δυστυχώς από κλιμάκια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Χανίων, Καλαμάτας και τριφυλίας, εξαιτίας των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό με τα πολύ θερμά ισχυρά νότια αέρια ρεύματα τα οποία επικράτησαν από τις 15 έως και τις 19 Μαΐου 2020, με θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 40 βαθμούς στην πιο κρίσιμη περίοδο για την καρπόδεση.

823e97b3284be78bce4ef61a3c056127_M

60
0
Στα Χανιά, οι ζημιές που διαπιστώθηκαν υπερβαίνουν το 50% σε μια ελαιοκομική περίοδο με ευοίωνες προοπτικές όπως ξεκάθαρα προέκυπτε από την ανθοφορία

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, οι ελαιοπαραγωγοί μας δέχονται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ισχυρό πλήγμα, με πολλαπλές προεκτάσεις (οικονομικές, κοινωνικές κ.τ.λ.).

Ο Δήμος Αποκορώνου έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για την καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωσή τους.

«Οι ελαιοπαραγωγοί μας με νεότερη ανακοίνωσή μας θα ενημερωθούν για το τρόπο, χρόνο και τόπο υποβολής των σχετικών αιτήσεων», αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση ο Δήμος Αποκορώνου.

Παράλληλα, 
αρκετά προβλήματα στην ανθοφορία τον ελαιοδέντρων σε όλη την Μεσσηνία, αναφέρουν οι γεωπόνοι των ΔΑΟΚ σε Καλαμάτα και Τριφυλία.
Ο πρόσφατος μίνι καύσωνας με τις υψηλές θερμοκρασίες, δημιούργησε προβλήματα στα δέντρα στις περιοχές της Άνω Μεσσηνίας, στα Αρφαρά και στην Πυλία.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνη Παρασκευόπουλο, “Πράγματι υπάρχουν κάποια προβλήματα, όμως δεν μπορούμε να πούμε σε τι ποσοστό έχουν επηρεαστεί, αφού πρέπει να εξελιχθεί η καρπόδεση. Θα έχουμε εικόνα την επόμενη εβδομάδα”. Αυτοψίες θα γίνουν και σε ελαιοκαλλιέργειες και στη Δυτική Μάνη όπου κι εκεί εμφανίστηκαν προβλήματα.

Σε επικοινωνία που είχε το τοπικό μέσο Messinialive με τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο, το μεγαλύτερο πρόβλημα στην καρπόδεση αναμένεται να εκδηλωθεί στις περιοχές που οι θερμοκρασίες υπηρέβηκαν τους 40  oC. “Δυστυχώς υπάρχει πρόβλημα τοπικά, κατά περιοχές, κι εκεί που η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς, θα έλεγα η κατάσταση είναι τραγική, ενώ αντίθετα στις παραθαλάσσιες καλλιέργειες, εκεί που ηλιοφάνεια δεν ήταν έντονη, δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, τουλάχιστον με την εικόνα που σχηματίσαμε σήμερα.

Δυστυχώς δεν προβλέπεται αποζημίωση κατά την διάρκεια της ανθοφορίας της ελιάς και είμαστε σε επικοινωνία με στελέχη του Υπουργείου, ώστε να γίνει πρώτα μία καταγραφή των ζημιών και του φαινομένου. Εμείς θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, γιατί δεν αντέχει ο αγροτικός κόσμος νέα ζημιά.Θα κάνουμε τα πάντα για να αποζημιωθούν, αφού δεν είναι δυνατόν η παραγωγή να δεχτεί άλλο ένα χτύπημα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά! Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει μία πλήρης αποτύπωση της κατάστασης και θα ενεργήσουμε κατάλληλα”.

Καρπόδεση και καιρικές συνθήκες

Η καρπόδεση της ελιάς είναι μία σύνθετη διεργασία που επηρεάζεται από αρκετούς παράγοντες. Οι πιο σημαντικοί λόγοι που επηρεάζουν την καρπόδεση συνδέονται με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά την εποχή της ανθοφορίας, την υγρασία που υπάρχει στο έδαφος, καθώς επίσης τα θρεπτικά στοιχεία και τις βιταμίνες που είναι διαθέσιμα στην ελιά.
Το στάδιο της ανθοφορίας απαιτεί ήπιες καιρικές συνθήκες για να εξασφαλίσουμε καλή καρπόδεση και σημαντική παραγωγή. Για παράδειγμα, οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν σημαντικά προβλήματα κατά την περιόδο της ανθοφορίας και έχουν σαν αποτέλεσμα την ατελή γονιμοποίηση, προκαλώντας σημαντική ζημιά στην καρποφορία των δέντρων.
Επίσης, οι δυνατοί άνεμοι, τόσο οι βοριάδες, όσο και ξηροί νοτιάδες μπορούν να καταστρέψουν τα λουλούδια της ελιάς και να παρατηρηθεί μείωση της παραγωγής.



πηγή hania.news, messinialive

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία