BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Σημαντικές ζημίες σε καλλιέργειες της Θήβας από χαλάζι

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειες στην περιοχή των Πλαταιών από την ισχυρή χαλαζόπτωση το απόγευμα της Δευτέρας 1 Ιουνίου.

P3163283

89
0

Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο Θηβαίων, Κώστα Βενιζέλο, που μίλησε σε τοπικά μέσα, περίπου 10.000στρ. με κηπευτικά, αμπέλια, στάρι και κρεμμύδια κ.α προϊόντα,  έχουν υποστεί ζημιές, φέρνοντας σε απόγνωση του παραγωγούς.

Επιτακτικό είναι το αίτημα για άμεση καταγραφή των ζημιών και καταβολή αποζημιώσεων.

Με βάση επιτόπια αυτοψία στις πληγείσες περιοχές, που πραγματοποίησαν οι Τομεάρχες Γεωπόνοι της Υπηρεσίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Βοιωτίας για την καταγραφή των ζημιών οι αγροτικές περιοχές στις οποίες προκλήθηκαν ζημιές είναι του Δ.Δ. Θηβαίων (Πλαταιές -Καπαρέλλι – Λεύκτρα – Μελισσοχώρι – Θεσπιές – Λεοντάρι), στα εξής προϊόντα:

  1. Αραβόσιτος 50 στρ.
  2. Κρεμμύδια   2.650 στρ.
  3. Πατάτες       1.000 στρ.
  4. Τοματάκι β.  250 στρ.
  5. Αμπέλια       600 στρ.
  6. Βαμβάκι       2.300 στρ.
  7. Τομάτες        200 στρ.
  8. Κηπευτικά    200 στρ.
  9. Πεπόνια       1.000 στρ.
  10. Καρπούζια   200 στρ.

Επιστολή με τις καταγραφείσες ζημιές θα αποσταλεί από την Υπηρεσία της ΔΑΟΚ στον ΕΛΓΑ για την επιτάχυνση των διαδικασιών για τις αποζημιώσεις των αγροτών.

«Από την πρώτη στιγμή με τους υπηρεσιακούς μας βρεθήκαμε στις πληγείσες περιοχές καταγράφοντας τις ζημιές οι οποίες προέκυψαν από τη χθεσινή χαλαζόπτωση και βεβαίως είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ», τόνισε σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης, Φανή Παπαθωμά.

Η βουλευτής Βοιωτίας Γιώτα Πούλου σε γραπτή ανακοίνωση της αναφέρει:

“Η χθεσινή σύντομη αλλά δυνατή χαλαζόπτωση επέφερε μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες  8.450 στρεμμάτων στις περιοχές του Δήμου Θηβαίων:  Πλαταιές , Καπαρέλλι, Λεύκτρα, Μελισσοχώρι, Θεσπιές και Λεοντάρι.

Λόγω των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής η γεωργική παραγωγή είναι εκτεθειμένη σε μεγάλους κινδύνους. Η Πολιτεία πρέπει άμεσα να ενεργήσει. Μετά την καταγραφή των ζημιών από την Π.Ε. Βοιωτίας πρέπει να αποζημιωθούν, χωρίς καθυστέρηση, οι παραγωγοί από τον ΕΛΓΑ.”

Παρέμβαση στη Βουλή έγινε από το βουλευτή Γιώργο Μουλκιώτη με ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Με την ερώτησή του ο Γιώργος Μουλκιώτης υπογραμμίζει ότι οι αγρότες – παραγωγοί στις περιοχές Λεύκτρα, Μελισσοχώρι, Καπαρέλλι, Πλαταιές, Δάφνη, Δαφνούλα, Λεοντάρι, Θεσπιές βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς οι ζημιές που έχουν υποστεί στις καλλιέργειες αμπελιού, σταριού, κρεμμυδιού, πεπονιού, καρπουζιού, βαμβακιού, ρεβιθιών και στις φακές είναι ανυπολόγιστες, στις περισσότερες των περιπτώσεων έχει προκληθεί ολοσχερής καταστροφή.

Ο βουλευτής ζητάει από τους αρμόδιους υπουργούς να ενεργοποιήσουν άμεσα τον κρατικό μηχανισμό προκειμένου να υπάρξει η εκτίμηση  των ζημιών και να αποζημιωθούν  στο 100% της καταστροφής οι πληγέντες αγρότες – παραγωγοί των χωριών της Βοιωτίας.


www.siriosfm.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία