BACK TO
TOP
WineTrails

Η μακραίωνη διαδρομή δόξας  του άσπρου μοσχάτου στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου

Το οινοποιείο του ΕΟΣ Σάμου από το 2005 λειτουργεί ως μουσείο «μπολιασμένο» με τη μακραίωνη διαδρομή του άσπρου μοσχάτου.

52-53_2

Ιωάννα Φωτοπούλου

37
0

Ένα πανέµορφο κτίριο του 19ου αιώνα, όλο πέτρα, ξύλο και οινικές ιστορίες ανοίγει και πάλι τις πόρτες του εν µέσω εορταστικής περιόδου φιλοξενώντας εκδηλώσεις και πολιτιστικά δρώµενα. Το οινοποιείο και βαρελοποιείο του ΕΟΣ Σάµου ήταν αρχικά ιδιωτικό ενώ από το 2005 κι έκτοτε λειτουργεί ως µουσείο αποτελώντας ένα «ζωντανό» έκθεµα, όντας «µπολιασµένο» µε τη µακραίωνη ιστορική διαδροµή του «µικρόρωγου άσπρου µοσχάτου» σταφυλιού και τα πολυβραβευµένα κρασιά του συνεταιρισµού.

Η διαρρύθµισή του είναι αποτέλεσµα σύγχρονης µουσειακής επιστήµης και έχει στόχο να ταξιδέψει τον επισκέπτη γλαφυρά στο χρόνο µέσα από την εξιστόρηση της παραδοσιακής οινοποίησης που διαµορφώνεται από τα γιγαντιαία βαρέλια, τα εργαλεία κατασκευής, το πλήθος από χρυσά διεθνή βραβεία και τις παµπάλαιες φιάλες οίνου. Η κάβα και η αίθουσα παλαίωσης, φωτογραφίες και αντικείµενα, ενώνουν τα κοµµάτια ενός αξιοσηµείωτου ιστορικού παζλ. Από τις µοναδικές συλλογές αυτές που κοσµούν το µουσείο δε θα µπορούσε να λείπει η εκλεκτή γεύση και µοναδική ποιότητα των υπέροχων σαµιώτικων κρασιών συνοδευόµενα από χειροποίητα µεζεδοκεράσµατα.

Σε αυτόν λοιπόν τον κορυφαίας έµπνευσης χώρο έχουν προγραµµατιστεί για το Σάββατο 21 ∆εκεµβρίου µια σειρά από διαδραστικές εκδηλώσεις περιλαµβάνοντας την παρουσίαση ενός «φρέσκου» κρασιού του ΕΟΣ Σάµου, χορευτικά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «ΙΩΝΙΚΟ» Καρλοβάσου και όµορφα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια από την παιδική χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Σάµου. Στα «παραδοσιακά σαµιωτοµαγειρέµατα» η Ελένη Καπλαντζή θα µοιραστεί µε το κοινό τα µικρά µυστικά της σαµιώτικης µαγειρικής τέχνης, ετοιµάζοντας µπουκίτσες κρέατος µε σαµιώτικο κρασί. Η Κυριακή 22 ∆εκεµβρίου αφιερώνεται εξ’ ολοκλήρου στους µικρούς επισκέπτες µε facepainting, κλόουνς που µπαλονοδηµιουργούν, παιδικές χορογραφίες, «παιχνιδοµαγειρέµατα» και.. πρωταγωνιστή τον Άγιο Βασίλη που θα µοιράσει σε όλους δώρα χαράς.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου μαζί με το περιοδικό «Wine Trails Top 50».
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία