×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 927
aixmi-news.gr
Το 2o μέρος του αφιερώματος στο Μεσολόγγι απο την «Μηχανή του Χρόνου»

Το 2o μέρος του αφιερώματος στο Μεσολόγγι απο την «Μηχανή του Χρόνου»

Διαβάστηκε 3239 φορές
29/03/2020 - 16:17

Την Δευτέρα  30 Μαρτίου στις 9 το βράδυ η εκπομπή «ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» με τον δημοσιογράφο Χρίστο Βασιλόπουλο παρουσιάζει από το COSMOTE HISTORY το δεύτερο μέρος του αφιερώματός της στο Μεσολόγγι.

Ιστορικοί και ερευνητές περιγράφουν  τις σκληρές μάχες στα νησάκια της λιμνοθάλασσας,  Κλείσοβα, Ντολμά και Βασιλάδι, όπου ο ελάχιστος αριθμός των  υπερασπιστών τους αναμετρήθηκε με χιλιάδες τουρκοαιγύπτιους. 

Εξιστορούν  πώς μετά από 11 μήνες ανηλεούς πολιορκίας οι Μεσολογγίτες  βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον μεγαλύτερο εχθρό τους, την πείνα

Περιγράφουν  την ανάγκη τους  να φάνε γάτες, ποντίκια και ό,τι άλλο σιχαμερό  της γής ακόμη και νεκρούς, για να επιβιώσουν. 

Η «Μηχανή του Χρόνου» παρουσιάζει  επίσης το χαμένο ημερολόγιο του γιατρού Πέτρου Στεφανίτζη  που πρόσφατα εντοπίστηκε. Και 

Καταλήγει με την Έξοδο. Το κορυφαίο γεγονός της Ελληνικής Επαναστάσεως. Τις ανατινάξεις των πυριτιδαποθηκών, τον ηρωισμό του δημογέροντα Χρήστου Καψάλη, το μαρτυρικό τέλος του επισκόπου Ιωσήφ Ρωγών, την πώληση των  γυναικοπαίδων στα σκλαβοπάζαρα της Αιγύπτου, το «τρόπαιο» που στάλθηκε στον σουλτάνο αποτελούμενο από 4.100 ζευγάρια παστωμένα αυτιά και τέλος την μεταστροφή της διεθνούς κοινής γνώμης υπέρ της Ελλάδος που προκάλεσε η «πτώση» του Μεσολογγίου.

Στην εκπομπή μιλούν: 

- Χριστίνα Κουλούρη – Καθηγήτρια Ιστορίας  στο Πάντειο Πανεπιστήμιο,

- Θάνος Βερέμης – Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών,  

-Νίκος Κορδόσης – Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου Λόγου & Τέχνης «Διέξοδος»,

- Αντώνης Διακάκης – Δρ. Ιστορίας,  

-Γιώργος Αποστολάκος – Ιστορικός Ερευνητής – Διπλωματούχος Ξεναγός, 

- Μάκης Κουτσαγγέλης – Ιστορικός Ερευνητής, 

 -Γεράσιμος Ρεπάσος – Ιστορικός Ερευνητής, 

-Αννίτα Πρασσά – Προϊσταμένη Γενικών Αρχείων Κράτους Μαγνησίας,

 -Δημήτρης Σταθακόπουλος – Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου – Οθωμανολόγος ,

 -Ανάργυρος Φαγκρίδας – Ιστορικός Ερευνητής του ’21 – Συγγραφέας,  

-Γιάννης Γρυντάκης – Δρ. Ιστορίας ,

 -Πολυξένη Χαραλαμποπούλου- Κανούτα – Φιλόλογος – Μέλος της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου


Στις αναπαραστάσεις συμμετείχαν:

- Ο Όμιλος Διαφύλαξης & Αναβίωσης της Ιστορίας του Αιτωλικού «Οι Ταξιάρχες» με τους: Ευστράτιο Τρικαλινό, Δήμητρα Τρικαλινού, Δημήτριο Μυλωνά, Δημήτριο Γκιάφη, Δημήτριο Ανδρίτσο, Νικόλαο Μανιάκη, Κωνσταντίνο Σεβαστό, Ιωάννη Περιστέρη, Γεώργιο Σαργιάννη, Ζωή Κότσαλου, Χριστίνα Μπαρόνου, Φανή και Ελένη Τσιρογιάννη, Αφροδίτη Παπαδογεώργου,  καθώς και
- Ο Σύλλογος Μεσολογγιτών «Αθανάσιος Ραζηκότσικας» με τους: Θεοφάνη Μπούτη, Αντώνη Ξένο, Ηρακλή Μαγδαληνό, Γεώργιο Κυπριώτη, Παναγιώτη Μπούρη και  Μάριο Φασόη.  

(Η εκπομπή προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD. Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα δωρεάν on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS)



29/03/2020 - 18:14 Εκτύπωση

e banner