×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 927
aixmi-news.gr
Ο Άγιος Καλλίνικος και η σχέση του με την Ι.Π. του Μεσολογγίου

Ο Άγιος Καλλίνικος και η σχέση του με την Ι.Π. του Μεσολογγίου

Διαβάστηκε 1069 φορές
01/07/2020 - 01:22

Πρίν από μερικές ημέρες, υπήρξε δημοσίευμα σε μερίδα του τύπου, σχετικά με την αγιοκατάταξη του μακαριστού μητροπολίτη, Εδέσσης, Πέλλης  και Αλμωπίας κ. Καλλινίκου, τον οποίο θυμούνται οι παλαιοί Μεσολογγίτες, όταν ανέλαβε καθήκοντα για πρώτη φορά στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας στο Μεσολόγγι, τη δεκαετία του ’40.

Ο ΑΓΙΟΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ (κατά κόσμον Δημήτριος Πούλος) γεννήθηκε στά Σπαράλωνα Τριχωνίδος στις 26 Ιανουαρίου 1919. Αποφοίτησε απ’ το Γυμνάσιο Θέρμου ενώ εισήχθη και αρίστευσε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως το 1946 εργάσθηκε ως γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, έχοντας παράλληλα και τα καθήκοντα του λαϊκού ιεροκήρυκα. Έλαβε το όνομα 

Καλλίνικος στίς 23 Νοεμβρίου 1957, στην Ιερά Μονή Μυρτιάς Τριχωνίδος, ενώ την επομένη χειροτονήθηκε διάκονος, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου, από τον κατά σάρκαν αδελφό του, αείμνηστο Μητροπολίτη Διδυμοτείχουκαι Ορεστιάδος, Κωνσταντίνο. Την 1η Δεκεμβρίου του ιδίου έτους χειροτονήθηκεπρεσβύτερος και προχειρίστηκε Αρχιμανδρίτης. Διακόνησε ως Πρωτοσύγκελος τηςΙεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας έως την 24η Ιουνίου 1967, που εξελέγη Μητροπολίτης Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας. Κοιμήθηκε πάμπτωχος, στις 8 Αυγούστου 1984, αφού ήδη είχε δείξει εν ζωή, αρκετά στοιχεία αγιότητας.

Μετά την κοίμησή του, οι μαρτυρίες ανθρώπων που είχαν βιώσει με θαυμαστό τρόπο την παρουσία του στη ζωή τους, καθώς και οι επισημάνσεις τουςοδήγησαν το 2015 τον Μητροπολίτη Εδέσσης Ιωήλ, να καταθέσει πρόταση στην ΙεράΣύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την αγιοκατάταξη του προκατόχου του. ΗΙερά Σύνοδος ενέκρινε την πρόταση και μαζί με την έκθεση του Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου που την συνόδευε, εστάλη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τοοποίο ενέκρινε και αποφάσισε από κοινού με την Ιερά Σύνοδο, την αγιοκατάταξητου μακαριστού Μητροπολίτη. Απεφασίσθη δε να τιμάται κάθε έτος η μνήμη τουτην ημέρα της κοίμησής του, δηλαδή στίς 8 Αυγούστου.

Όλοι όσοι τον γνώρισαν και τον έζησαν από κοντά, τον θεωρούσαν άγιοαπό την πρώτη στιγμή της κοίμησής του. Όπως αναφέρει ο Μητροπολίτης ΕδέσσηςΙωήλ (πνευματικό τέκνο του μακαριστού) είχε εκκλησιαστικό φρόνημα και συνείδηση,δεν κατηγόρησε ποτέ κανέναν, ήταν «αφιλάργυρος», έζησε ασκητική ζωή και αντιμετώπιζε τις δυσκολίες της ποιμαντικής διακονίας με υπομονή και μαρτυρικό πνεύμα. Συμπαραστεκόταν δέ στους συνανθρώπους του, με όποιον τρόπο μπορούσεκαι πέθανε «χωρίς να έχει ούτε μιά δραχμή στην τσέπη»! 

Επίσης, ο Μητροπολίτης υπογράμμισε, ότι συχνά αρκετοί πιστοί πηγαίνουν στον τάφο του Καλλινίκου και προσεύχονται να τους δώσει δύναμη και κουράγιο. Πολλές φορές μάλιστα, αφήνουν σημειώματα πάνω στο μνήμα, στα οποία αναφέρουν, ότι ο Άγιος τους θεράπευσε από ανίατες ασθένειες. Την ημέρα δέ πού έγινε γνωστή η αγιοκατάταξη του μακαριστού Μητροπολίτη, χτυπούσαν χαρμόσυνα οι καμπάνες σε πολλούς ναούς της χώρας, όλη την ημέρα. Το γεγονός αυτό μας χαροποίησε ιδιαίτερα και μας έδωσε ηθική ικανοποίηση, όχι μόνο σε εμάς σαν Δ.Σ., αλλά και σε συμπολίτες μέλη τουΣυλλόγου μας οι οποίοι, όπως ομολογούσαν, τον γνώριζαν και τον θυμούνταν.

Επίσης, ένας άλλος λόγος που μας δημιούργησε αυτά τα συναισθήματα, ήταν επειδή το γεγονός της αγιοκατάταξης συνδέθηκε και με την πόλη μας, το όνομα της οποίας ακούστηκε για κάτι τόσο σημαντικό και ανώτερο πνευματικά, το οποίο συνέβη για πρώτη φορά σε ιερωμένο, που υπηρέτησε στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής

"Ο Άγιος Συμεών"



01/07/2020 - 13:20 Εκτύπωση
Μπαλωμένος Ανδρέας Χωματουργικά

e banner