Thumbnail
Ενημερωτικό υλικό του 2ου ΓΕΛ Γιαννιτσών

Ενημέρωση μαθητών για την εκλογική διαδικασία στις 26 Μαΐου 2019

Οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ευρωπαϊκή Ένωση

Κατανομή εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο

Αριθμός ευρωβουλευτών ανά χώρα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Αυτή τη φορά ψηφίζω για τα δικαιώματά μου

Το 2ο ΓΕΛ Γιαννιτσών – «Άννα Κομνηνή» συμμετέχει για πρώτη φορά φέτος  στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Σχολεία- Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι η προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας , των αξιών πάνω στις οποίες δομείται η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η ενημέρωση των μαθητών και της ευρύτερης κοινωνίας, τόσο για τη λειτουργία των θεσμών όσο και για το έργο που παράγεται στους διάφορους τομείς, σε συνολικό αλλά και τοπικό επίπεδο.

Επιπλέον, καθώς στις 26 Μαΐου 2019 θα διεξαχθούν οι Ευρωεκλογές λειτουργεί η καμπάνια: «Αυτή τη φορά ψηφίζω», με στόχο την προσέλκυση των πολιτών στις κάλπες και τον περιορισμό του φαινομένου της αποχής από την εκλογική διαδικασία.

Καθώς φέτος ψηφίζουν για πρώτη φορά οι γεννηθέντες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2002, δηλαδή και οι μαθητές της Β ΄και  Γ’ Λυκείου θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η ενημέρωσή τους και για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι ευρωεκλογές αλλά  και για την εξαιρετική σημασία που έχει η έμπρακτη έκφραση της γνώμης των πολιτών, μέσα από τη συμμετοχή σε αυτές.

Επειδή όμως  η διαμόρφωση και κατά συνέπεια η διατύπωση γνώμης προϋποθέτει τη γνώση, προκύπτει, η ανάγκη να πληροφορηθούν, κυρίως, οι νεότεροι αλλά και οι μεγαλύτεροι, ενδεχομένως, ψηφοφόροι για όλα τα θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου να αντιληφθούν όλοι πόσο απαραίτητο είναι να ψηφίσουμε στις  Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Γι’ αυτό, αποφασίσαμε, στα πλαίσια του προγράμματος «Σχολεία – πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», να συγκεντρώσουμε, να επεξεργαστούμε και να παρουσιάσουμε πληροφοριακό  υλικό , για να μπορέσουμε να ενημερώσουμε τους μαθητές αλλά και τους συμπολίτες μας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωκοινοβούλιο.

Χρησιμοποιώντας σύγχρονα λογισμικά δημιουργήσαμε, μαζί με τους μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, μια σειρά από παρουσιάσεις που αναφέρονται στα παραπάνω θέματα, με τρόπο, ελπίζουμε, ευχάριστο και θελκτικό. Το υλικό αυτό έχουμε αναρτήσει στο blog του προγράμματος (keepeuroping.blogspot.com) καθώς και στο facebook του προγράμματος EPAS GREECE.

Η ανταπόκριση των μαθητών του σχολείου μας και η διάθεση τους να τα παρακολουθήσουν ήταν πολύ ικανοποιητική και βρεθήκαμε στην ευχάριστη θέση να έχουμε μαζί τους ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

Γνωρίζοντας την ιστορία της Ε.Ε συνειδητοποίησαν ότι όλα όσα θεωρούν δεδομένα (η ελεύθερη μετακίνηση, το κοινό νόμισμα, η δυνατότητα να ζήσουν, να σπουδάσουν και να εργαστούν σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε χωρίς περιορισμούς και άλλα πολλά) ήταν αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας και κατακτήσεις των ευρωπαϊκών χωρών. Η διατήρηση των κεκτημένων, η επίλυση σοβαρών προβλημάτων και η βελτίωση στους τομείς που απαιτούν βελτίωση, έγινε αντιληπτό ότι μπορούν να επιτευχθούν με τη συμμετοχή και όχι με την αδιαφορία και την αποχή από το σημαντικότερο δημοκρατικό θεσμό, τις εκλογές.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pikantika-fagita.jpg
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά
Μαγειρέψτε σαν Έλληνες στην πατρίδα του Τσελεμεντέ - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχώρισε γαστρονομικά το βρετανικό περιοδικό National Geographic
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά