Διόνυσος: Στον Εισαγγελέα εκπαιδευτικοί επειδή...συμμετείχαν στη Σχολική Επιτροπή!
Οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στη Σχολική Επιτροπή εξ ορισμού και όχι από προσωπική επιλογή, βρίσκονται αντιμέτωποι με διώξεις χωρίς να έχουν την παραμικρή συμμετοχή στην οικονομική διαχείριση.

Μεγάλη αναστάτωση στα σχολεία του Δήμου Διονύσου έχει προκαλέσει η εμπλοκή διευθυντών των τοπικών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ με τη Δικαιοσύνη, επειδή...συμμετείχαν στη Σχολική Επιτροπή, όπως προβλέπεται εκ του νόμου! Σε κοινή τους ανακοίνωση οι διευθυντές των σχολικών μονάδων αναφέρουν τα εξής:

Οι Διευθύντριες και οι Διευθυντές των Γυμνασίων και των Λυκείων του Δήμου Διονύσου εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τις διώξεις που υφίστανται οι εκπρόσωποί μας στη Σχολική Επιτροπή, με αποτέλεσμα πρωτίστως τη σπίλωσή τους ως εκπαιδευτικών και την ακύρωση του παιδαγωγικού τους ρόλου στην τοπική κοινωνία όπως και την ηθική και οικονομική εξόντωσή τους.Η συμμετοχή των εκπροσώπων των Διευθυντών/Διευθυντριών των Σχολικών Μονάδων στη Σχολική Επιτροπή προβλέπεται από το νόμο αφού εκείνοι είναι οι άμεσοι γνώστες της λειτουργίας και των αναγκών των σχολείων τους. Αποτελεί υπηρεσιακή υποχρέωση που απορροφά από τον ελεύθερο χρόνο τους προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας.Ο Δήμος Διονύσου οφείλει να αποκαταστήσει άμεσα την αγαστή συνεργασία και τη σχέση εμπιστοσύνης με τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων.

Αικατερίνη Μαγκανιώτη, ΓΕ.Λ Αγ. Στεφάνου, Μαρία Τσιροπούλου Γυμνάσιο Αγ. Στεφάνου
Αντώνιος Ελευθεράκης, ΓΕ.Λ. Άνοιξης, Ελένη Κρεμμύδα, Γυμνάσιο Άνοιξης
Ιωάννης Μαγκανιώτης, ΓΕ.Λ. Διονύσου, Μαρία Καπέλλα, Γυμνάσιο Διονύσου
Ανδρέας Ρέτσης, ΓΕ.Λ. Δροσιάς, Ειρήνη Πολίτη, Γυμνάσιο Δροσιάς
Πέτρος Γιατζάκης, ΓΕ.Λ. Κρυονερίου, Νικόλαος Κόλλιας, Γυμνάσιο Κρυονερίου
Νικόλαος Πλέσσας, ΕΠΑΛ Διονύσου.

Στο θέμα παρενέβη και η Β ΕΛΜΕ Αν.Αττικής με ανακοίνωσή της στην οποία αναφέρει τα εξής:

"Το ΔΣ της Β ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής ενημερώθηκε, στην τελευταία Συνεδρίασή του, για μηνυτήρια αναφορά εις βάρος των μελών της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Διονύσου. Θύμα των διώξεων είναι και οι Εκπαιδευτικοί, μέλη της ΕΛΜΕ μας, που συμμετέχουν, λόγω θέσης, στη Σχολική Επιτροπή. Οι Συνάδελφισσες/οι Εκπαιδευτικοί καλούνται από τις δικαστικές αρχές να απαντήσουν σε μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο Δήμαρχος του Δήμου Διονύσου. Αναγκάζονται σε μια επίπονη διαδικασία απόδειξης της νομιμότητας των πεπραγμένων της Σχολικής Επιτροπής στην οποία είχαν γνωμοδοτικό και μόνο ρόλο. Ο σημερινός Δήμαρχος πήρε τη σκυτάλη των διώξεων κατά των συναδέλφων εκπαιδευτικών από το προηγούμενο.

Η κατάσταση έντασης και αλληλοκατεγγελιών είναι πλέον εκτός ορίων. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι οι Συνάδελφοι είναι θύματα των τοπικών αυτοδιοικητικών ανταγωνισμών. Οι προηγούμενοι καταγγέλλουν τους επόμενους και το αντίστροφο οδηγώντας σε αδιέξοδο τη λειτουργία της σχολικής επιτροπής. Τέτοια φαινόμενα υπονομεύουν και παραλύουν τη σχέση, ζωτικής σημασίας, μεταξύ Δήμου και σχολείων. Μοναδικά θύματα των τυφλών αυτών ανταγωνισμών είναι οι μαθητές, τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί. Οι εκπαιδευτικοί που, να σημειωθεί, συμμετέχουν στη Σχολική Επιτροπή εξ ορισμού και όχι από προσωπική επιλογή, βρίσκονται αντιμέτωποι με διώξεις χωρίς να έχουν την παραμικρή συμμετοχή στην οικονομική διαχείριση. Οι συνάδελφοι διασύρονται κοινωνικά, εξουθενώνονται ψυχολογικά και βλάπτονται οικονομικά καθώς είναι αναγκασμένοι/ες να καταφύγουν σε νομική στήριξη.

Το ΔΣ της Β΄ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής στηρίζει τις συναδέλφισσες και ζητά να:

α) Να αποσυρθεί άμεσα η μηνυτήρια αναφορά και να αναζητηθούν ευθύνες σε εκείνους που πράγματι έχουν, αν έχουν, και όχι να τσουβαλιάζονται όλοι σε αόριστες και γενικόλογες αναφορές. β) Να μην αποδεχτεί κανείς συνάδελφος εκπαιδευτικός διορισμό στη σχολική επιτροπή του Δήμου Διονύσου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδικαιολόγητη και άδικη δίωξη των συναδελφισσών.Το ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ συμπαραστέκεται και στηρίζει τις συναδέλφισσες στην αναίτια δοκιμασία τους και θα κλιμακώσει τις αντιδράσεις του, στην περίπτωση που δεν αποσυρθεί άμεσα η μηνυτήρια αναφορά, καλώντας τους εκπαιδευτικούς να αποχωρήσουν από όλες τις σχολικές επιτροπές των δήμων της περιοχής ευθύνης της Β ΈΛΜΕ Αν. Αττικής που συμμετέχουν.

Ο Δήμαρχος Διονύσου κ.Γιάννης Καλαφατέλης απαντώντας στην ΕΛΜΕ, υποστηρίζει με ανακοίνωσή του ότι το ζήτημα αφορούσε ανέργειες της προηγούμενης Δημοτικής αρχής και ο ίδιος θα καταθέσει δήλωση στην εισαγγελική αρχή ότι οι εκπαιδευτικοί ενεργούν αποκλειστικά με καλή προαίρεση:

"Στα πλαίσια του θεσµικού ελεγκτικού ρόλου της αντιπολίτευσης, είχα υποβάλλει από τις 14-1-2019, µε την τότε ιδιότητά µου ως δηµοτικού συµβούλου και επικεφαλής της µείζονος αντιπολίτευσης, αναφορά προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για τον έλεγχο τυχόν παράλληλων εργασιών µε το ίδιο αντικείµενο στις σχολικές µονάδες πρωτοβάθµιας και δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης του ∆ήµου ∆ιονύσου, αφενός µέσω της σύµβασης για την επισκευή και συντήρηση των ως άνω µονάδων δια
επιβλέψεως από την Τεχνική Υπηρεσία του ∆ήµου και, αφετέρου, µέσω των σχολικών επιτροπών πρωτοβάθµιας και δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης του ∆ήµου ∆ιονύσου, δεδοµένου ότι δεν παρέχονταν τα αιτούµενα στοιχεία στην αντιπολίτευση από την τότε δηµοτική αρχή.

Η αναφορά δεν ήταν προσωποποιηµένη και ανέφερε µόνο αποφάσεις προς έλεγχο, καθώς και τα όργανα, που τις εξέδωσαν. Κατά συνέπεια, ουδέποτε στράφηκα κατά συγκεκριµένων µελών των σχολικών επιτροπών και, πόσω µάλλον, κατά των εκπαιδευτικών και όσων εν γένει συµµετέχουν «ex officio» στο ∆Σ των σχολικών επιτροπών. Η αναφορά αυτή προωθήθηκε αρµοδίως από τον επιληφθέντα εισαγγελέα προς διερεύνηση, ο οποίος και εξειδίκευσε τα άτοµα, που εκλήθησαν προς παροχή εξηγήσεων και µόνο. Η ακλόνητη πεποίθησή µου, τόσο ως προσώπου όσο και ως ∆ηµάρχου ∆ιονύσου, είναι ότι οι εκπαιδευτικοί συµµετέχουν µε καλή προαίρεση στις συνθέσεις των σχολικών επιτροπών, µε γνώµονα αποκλειστικά την στήριξη των αιτηµάτων των συναδέλφων - διευθυντών σχολικών µονάδων και την εύρυθµη λειτουργία των τελευταίων προς όφελος της µαθητικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας.

Για το λόγο αυτό, πιστός στην δέσµευση που εξέφρασα σε πρόσφατη συνάντησή µου µε τους διευθυντές των σχολικών µονάδων, σκοπεύω µε δήλωσή µου προς την εισαγγελική αρχή, να τοποθετηθώ ξεκάθαρα σε σχέση µε την πεποίθησή µου ότι οι εκπαιδευτικοί αφενός δεν µπορούν να έχουν γνώση των τεκταινοµένων στην Τεχνική Υπηρεσία του ∆ήµου ∆ιονύσου και αφετέρου ότι ενεργούν αποκλειστικά µε καλή προαίρεση προς όφελος της σχολικής κοινότητας.

Αυτή η πεποίθηση θα αποτελέσει για τη ∆ηµοτική Αρχή γνώµονα για την αντιµετώπιση και άλλων εκκρεµών υποθέσεων, στις οποίες εµπλέκονται εκπαιδευτικοί ως µέλη νοµικών προσώπων, και σηµατοδοτεί µια νέα εποχή στη σχέση δηµοτικής αρχής και εκπαιδευτικών χωρίς ρεβανσισµούς και αδικαιολόγητες στοχοποιήσεις, τακτική που ακολουθούσε η προηγούµενη δηµοτική αρχή. Η νέα ∆ηµοτική Αρχή ευελπιστεί σε µία αγαστή συνεργασία µε τους εκπαιδευτικούς και τα θεσµικά τους όργανα, µε βάση την αµοιβαία εµπιστοσύνη και εκτίµηση."

 

Του Νίκου Μάστορα

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΙΕΠ
ΙΕΠ: Πρόσκληση για το Μητρώο Αξιολογητών Διδακτικών Βιβλίων (Πολλαπλό βιβλίο)
Προαναγγελία δημοσίευσης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερομένους (φυσικά πρόσωπα) για την ένταξη σε «Μητρώο...
ΙΕΠ: Πρόσκληση για το Μητρώο Αξιολογητών Διδακτικών Βιβλίων (Πολλαπλό βιβλίο)