Γράφω αυτή τη στιγμή από τη Μυτιλήνη και ελπίζω η φωνή μας να ακουστεί...
Της Κατερίνας Καλφοπούλου, εκπαιδευτικού στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, Μυτιλήνης

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Ενώ η Ελλάδα θρηνεί ήδη το πρώτο της θύμα, φαίνεται πως πολλοί από μας δεν έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει το μέγεθος της απειλής από τον ιό που αδιακρίτως βάλλει τους ανθρώπους ανά τον πλανήτη. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας πανδημίας με απρόβλεπτες διαστάσεις και εξελίξεις. Η άγνοια, η έλλειψη ετοιμότητας, ο φόβος ανάληψης ευθύνης πολλαπλασιάζουν τον ήδη τεράστιο κίνδυνο.

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις επιπτώσεις που θα έχει στην υγεία, στην οικονομία, στην κοινωνία, στο μέλλον όλων μας.

Μοιάζει σαν να έχουμε καταστεί έρμαια ενός κυνικού φαρσέρ που γράφει απίθανα σενάρια για την ανθρωπότητα και οι περισσότεροι από μας τα παρακολουθούμε αποδεχόμενοι την αδυναμία μας να προλάβουμε ή να ανατρέψουμε ή έστω να επηρεάσουμε στοιχειωδώς τις εξελίξεις.

Ωστόσο, σε τούτη τη χαοτική περίοδο, υπάρχουν άνθρωποι που με δική τους πρωτοβουλία, κάνουν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να προλάβουν ό,τι είναι δυνατόν!

Αναμεσά τους μια ομάδα ανθρώπων από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Μυτιλήνης φαίνεται πως επιχειρεί το ακατόρθωτο.

Έχοντας κατανοήσει το τεράστιο πρόβλημα που θα προκύψει, όταν ο κορονοϊός χτυπήσει το camp της Μόριας, τρέχουμε να προλάβουμε τις εξελίξεις, για το καλό όλων μας.

Με την υποστήριξη και την παρότρυνση της Stand by me Lesvos από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας οργανώνουμε τους ανθρώπους στο camp και παράλληλα ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας, έχοντας και πολλούς από τους εκπαιδευόμενους του σχολείου μας στο πλευρό μας.

Χθες, μια ομάδα προσφύγων, νοσηλευτών, γιατρών, μεταφραστών, ενημερώθηκε και ανέλαβε δράση.

2.jpg

Οδηγίες για την πρόληψη μέτρων κατά του κορονοϊού αναπαράχθηκαν διά χειρός από πολλά μέλη της ομάδας.  Αξημέρωτα σήμερα τοιχοκολλήθηκαν  σε όλα τα σημεία του camp, ώστε και όσοι από τους πρόσφυγες δεν έχουν πρόσβαση στο internet και δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί από τις σελίδες στο face book (https://www.facebook.com/پناهنده-منابع-اطلاعاتی-کرونا-102542584699981/) που έχουμε δημιουργήσει δέκα μέρες πριν σε αραβικά, φαρσί, γαλλικά, αγγλικά,  να μπορούν με τις χειρόγραφες ανακοινώσεις να ενημερωθούν οι πρόσφυγες, αλλά και σε ελληνικά απευθυνόμενοι στους συμπολίτες μας.

(https://www.facebook.com/Ενημέρωση-για-τον-κορωνοϊό-στη-Λέσβο-103759834584803/)


Πέρα όμως από την πρόληψη, η οποία προϋποθέτει ενημέρωση και γι’ αυτό ακριβώς ως εκπαιδευτικοί προσπαθούμε, υπάρχει και η άλλη πλευρά, αυτή της ιατρικής περίθαλψης.

Το πολύ σημαντικό αυτό κομμάτι έχει αναλάβει η ομάδα «Κίτρινος Φροντίδα Υγείας», μια ομάδα εθελοντών γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών ειδικών σε θέματα υγείας που δραστηριοποιείται στη Λέσβο από το 2015. (Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του  face book https://www.facebook.com/TeamKitrinos/)

Στεκόμαστε μπροστά σε δύο επιλογές: ή να σταυρώσουμε τα χέρια και να περιμένουμε ή να αναλάβουμε δράση. Εμείς επιλέξαμε το δεύτερο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

syllipsi.jpg
Συνελήφθησαν διευθυντής σχολείου και νηπιαγωγός μετά από μήνυση γονέα – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Ρόδο
Η ανακοίνωση της ΔΟΕ για το περιστατικό – Τρίωρη στάση εργασίας αύριο για τους εκπαιδευτικούς
Συνελήφθησαν διευθυντής σχολείου και νηπιαγωγός μετά από μήνυση γονέα – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Ρόδο