Thumbnail
Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Κεφαλλονιάς-Ιθάκης

Για άλλη μια χρονιά συνεχίζεται η προσπάθεια υποβάθμισης των σχολικών αγώνων μέσα από την δημιουργία ασφυκτικών χρονικών πλαισίων για την πραγματοποίησή τους, από την συστηματική υποχρηματοδότησή τους, αλλά και από την  μη αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφάλειας στις αθλητικές υποδομές.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει ότι έφθασε τέλος Γενάρη και οι σχολικοί αγώνες αθλοπαιδιών Α΄ και Β΄ φάσης για το σχολικό έτος 2018-19 δεν έχουν καν προγραμματιστεί.  Το υπουργείο παιδείας βάζοντας όλο και πιο ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για την πραγματοποίησή τους στριμώχνοντάς τους μέσα στο ωρολόγιο  πρόγραμμα  και στις πιεστικές προθεσμίες και άλλων δραστηριοτήτων (εκδρομών, διαγωνισμών, κλπ που επιτείνονται μετά το τέλος Γενάρη), διαμορφώνει ένα εχθρικό περιβάλλον για την τέλεσή τους, που οδηγεί ουσιαστικά  στην ολοκληρωτική κατάργησή τους.

 Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ότι βασική αιτία για την παραπάνω κατάσταση είναι η συστηματική υποχρηματοδότηση  από το υπουργείο παιδείας, που εξυπηρετεί τόσο την μείωση των δαπανών,  όσο ταυτόχρονα και τις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση.  Στο ταξικό ανταγωνιστικό σχολείο δεν έχει θέση ο σχολικός αθλητισμός  και συνολικά η φυσική αγωγή και γι αυτό συνεχώς υποβαθμίζεται παίρνοντας αλλεπάλληλα μέτρα όπως π.χ. η μείωση ωρών γυμναστικής σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

 Σημαντικές είναι και οι ευθύνες και τοπικής διοίκησης (Περιφέρειας – Δήμου) αφού, δεν δίνουν δεκάρα για την ασφάλεια των σχολικών αθλητικών εγκαταστάσεων. Αποτελεί τυχαίο γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε θρηνήσει θύματα αφού Κερκίδες γηπέδων και αγωνιστικοί χώροι (Κεραμειές, Αργοστόλι), καθώς και σχολικά προαύλια και εσωτερικοί χώροι σε όλα σχεδόν τα σχολεία, χάσκουν επικίνδυνα και εκθέτουν σε κίνδυνο μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τα προβλήματα επίσης στις μεταφορές των μαθητών, στις αμοιβές διαιτητών και συνοδών, το μεγάλο κόστος της εξασφάλισης των ιατρικών βεβαιώσεων για τους μαθητές- αθλητές που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα δημόσια νοσοκομεία και καταφεύγουν σε ιδιώτες,  συνεχώς οξύνονται.   

Η υποβάθμιση αυτή έχει συσσωρεύσει τα τελευταία χρόνια τραυματικές εμπειρίες στους μαθητές, ενώ δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για όσους μηχανισμούς επιδιώκουν την βία και την διαίρεση των μαθητών, εκμεταλλευόμενοι τις παραπάνω συνθήκες  να πυροδοτούν επεισόδια στους σχολικούς αγώνες με απρόβλεπτες διαστάσεις. Τα διοικητικά μέτρα  που παίρνονται, και το γεγονός ότι οι αγώνες γίνονται έξω από την ζωή του σχολείου χωρίς θεατές- μαθητές, τους αφυδατώνουν από το παιδαγωγικό-ψυχαγωγικό-αθλητικό τους στόχο. Ιδιαίτερα η Β΄ φάση των αγώνων (αγώνες εκτός νομού), εξελίσσεται σε μια παρωδία και εκθέτει μαθητές και εκπαιδευτικούς σε απίστευτη ταλαιπωρία και διάφορους κινδύνους.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ τονίζει ότι οι σχολικοί αγώνες είναι συστατικό κομμάτι του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής και της εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά και δικαίωμα των μαθητών που πρέπει με κάθε τρόπο να εξασφαλίζεται η πραγματοποίησή του οργανικά ενταγμένη μέσα στο σχολικό πρόγραμμα και όχι αντιπαραθετικά και διαλυτικά όπως τελικά καταφέρνει στην πράξη το Υπουργείο Παιδείας. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εδώ και τώρα απαιτεί:

•        Να χρηματοδοτηθούν άμεσα οι σχολικοί αγώνες από το Υπουργείο Παιδείας, και να πραγματοποιηθούν έγκαιρα, απρόσκοπτα και με ασφάλεια για όλα τα σχολεία  η Α΄ και η Β΄ φάση

•        Να επισκευαστούν και να συντηρηθούν μία προς μία όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις του ερασιτεχνικού και σχολικού αθλητισμού, με τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό.

•        Να δημιουργηθούν νέες αθλητικές εγκαταστάσεις και υποδομές μπάσκετ – ποδοσφαίρου – πετοσφαίρισης – χειροσφαίρισης – κλειστές αίθουσες γυμναστικής σε όλα τα σχολεία αλλά και σε όλες τις δημοτικές ενότητες του νομού.

•        Μελέτη και άμεση υλοποίηση κλειστού γυμναστηρίου για το νέο σχολικό συγκρότημα του «Φαραώ».

•        Πλήρη εξοπλισμό με όλα τα απαραίτητα όργανα και αθλητικό υλικό σε όλα τα σχολεία.

•        Η χρήση όλων των αθλητικών χώρων και η λειτουργία τους για το λαό  να είναι δωρεάν.

  • Δωρεάν εξετάσεις για την αθλητική ταυτότητα  για όλους τους μαθητές – αθλητές μέσα στο σχολείο από ειδικούς γιατρούς (παιδίατρο- παθολόγο- καρδιολόγο)

Αργοστόλι 22/1/2019

4 μόρια στους διορισμούς με ECDL - Πιστοποίηση γνώσεων χειρισμού Η/Υ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

daskaloi_yper_aa
Πρωτοφανείς σε μαζικότητα συνελεύσεις εκπαιδευτικών ψηφίζουν για απεργία - αποχή στα μέτρα του υπουργείου Παιδείας
Ένα δάσος από σηκωμένα χέρια στις πιο μαζικές Γενικές Συνελεύσεις των τελευταίων δεκαετιών: Ο αγώνας στα χέρια των εκπαιδευτικών
Πρωτοφανείς σε μαζικότητα συνελεύσεις εκπαιδευτικών ψηφίζουν για απεργία - αποχή στα μέτρα του υπουργείου Παιδείας
sxoleio
Κυψέλη: Μητέρα 19χρονου δράστη – «Ο γιος μου δεν μπορεί να μιλήσει, είναι σε κατάσταση σοκ»
Σοκάρει ο τραυματισμένος μαθητής: «Δεν ξέρω πόσες φορές με χτύπησε, έτρεχα να ξεφύγω»
Κυψέλη: Μητέρα 19χρονου δράστη – «Ο γιος μου δεν μπορεί να μιλήσει, είναι σε κατάσταση σοκ»