σωκρατης
Ανακοίνωση

Για την εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στη Β΄Ανατολική Αττική

Λάβαμε επιστολή από το Δ.Σ. της ΔΟΕ στην οποία μας ζητείται να δώσουμε εικόνα για προβλήματα στην υλοποίηση της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής «ώστε να αποκαλυφθούν όλες οι περιπτώσεις όπου τα προβλήματα που επικαλούνται οι Δήμοι δεν είναι υπαρκτά»!!

Με βάση αυτό θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

1. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αν. Αττικής «ο Σωκράτης» περιλαμβάνει τους Δήμους Ωρωπού, Διονύσου και Αχαρνών. Μέσα στη λίστα που μας αποστείλατε δεν υπάρχει κάποιος από τους Δήμους που βρίσκεται στα όρια του Συλλόγου μας.

2. Στο Δήμο Ωρωπού η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή εφαρμόζεται, αφού η ίδια η ζωή ήρθε να λύσει τα όποια προβλήματα αφορούσαν στην υλοποίησή της (μείωση του αριθμού των νηπίων - προνηπίων λόγω υπογεννητικότητας), αλλά και τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα των τελευταίων χρόνων (συμπτύξεις/συγχωνεύσεις τμημάτων, αύξηση του απαιτούμενου αριθμού παιδιών για τη δημιουργία τμήματος, κατάργηση του ενιαίου προγράμματος του Ολοήμερου).

3. Στο Δήμο Διονύσου, όπου απαιτείται ένα νηπιαγωγείο (δύο αίθουσες), ο Δήμος δεσμεύτηκε ότι θα νοικιάσει κτίριο για τη στέγαση των παιδιών και ότι θα προχωρήσει στην ανέγερση νέου νηπιαγωγείου.

4. Ο Δήμος Αχαρνών εντάσσεται στην τρίτη χρονιά υλοποίησης της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής το 2020 - 2021. Για την εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στο Δήμο Αχαρνών, οι αίθουσες που απαιτούνται ξεπερνούν τις 30 και η Δημοτική Αρχή δήλωσε αδυναμία στο να τις εξασφαλίσει. Άλλωστε στο συγκεκριμένο Δήμο, τα προβλήματα που αφορούν στην σχολική στέγη, τη ασφάλεια και συντήρηση των σχολικών μονάδων διαχρονικά ταλανίζουν την εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής. Παρά τα οξυμένα προβλήματα η Δημοτική Αρχή στο πέρασμα των χρόνων δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο. Εάν το πρόβλημα δεν λυθεί ΑΜΕΣΑ από ΣΗΜΕΡΑ και με σύγχρονους παιδαγωγικούς όρους είναι σίγουρο ότι θα βρεθούμε μπροστά σε αρνητικές εξελίξεις. 

5. Η θέση του Συλλόγου μας είναι ότι: η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας (τόσο η τωρινή όσο και οι προηγούμενες) γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα. Είναι  θέμα πολιτικής επιλογής η επίλυση τους, ώστε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική  εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, με όρους σύγχρονους. Είναι ξεκάθαρο ότι και η σημερινή πολιτική ηγεσία (ακολουθώντας τα χνάρια της προηγούμενης) πετά το μπαλάκι των ευθυνών στους υποχρηματοδοτούμενους Δήμους για την εξεύρεση λύσεων αλλά και στους Συλλόγους εκπαιδευτικών. Διεκδικούμε όλα όσα αξίζουν στα παιδιά μας και δεν αποδεχόμαστε εμβαλλωματικές λύσεις. 

6. Είναι προβληματική συνολικά η στάση της ΔΟΕ απέναντι στα προβλήματα της Προσχολικής Αγωγής. Έως τώρα δεν έχει μπει μπροστά σε καμία αγωνιστική διεκδίκηση για την επίλυση ζητημάτων και για διεκδίκηση των όρων εφαρμογής. Δεν στήριξε ούτε καν την κινητοποίηση του Συλλόγου μας και άλλων Συλλόγων και φορέων του γονεϊκού κινήματος για αυτό το θέμα (φωτό από κινητοποίηση 20/6/2019 στο Υπουργείο Παιδείας). Κατά τη γνώμη μας η ευθύνη του Συνδικάτου και των Συλλόγων είναι να διεκδικούν (από κυβέρνηση, Δήμους κ.α.) και όχι να  μοιράζονται τις ευθύνες με την κυβέρνηση ή να ελέγχουν τους Δήμους αν δίνουν αληθινά στοιχεία ή όχι. Το Υπουργείο Παιδείας έχει την απόλυτη ευθύνη και για τη συλλογή και κυρίως για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν με άμεσες παρεμβάσεις και δεν πρέπει να βρει κανένα άλλοθι στο να μην το κάνει. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ταξη
Σοκ σε σχολείο: Mαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία όταν ακούμπησε γυμνό καλώδιο
Ο μαθητής κατέβαινε την ώρα του διαλείμματος μαζί με άλλους συμμαθητές του στο προαύλιο και, ενώ το κουτί βρίσκεται στο πλάι της κλίμακας σε ύψος...
Σοκ σε σχολείο: Mαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία όταν ακούμπησε γυμνό καλώδιο