Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση: Αποτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα στην ΕΛΜΕ Ηλείας
Αποτίμηση της Α.Ρ.ΠΑ. για το εκλογικό αποτέλεσμα της 18ης Δεκεμβρίου και οι θέσεις μας για τη συγκρότηση του προεδρείου του νέου Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ηλείας.

Κάνοντας μια αποτίμηση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 18ης Δεκεμβρίου για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ, χαιρετίζουμε όσους συναδέλφους στήριξαν με την ψήφο τους και την εμπιστοσύνη τους την Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση (Α.Ρ.ΠΑ). Το σημαντικό ποσοστό (25,29 %) και οι δύο έδρες που έδωσε ο κλάδος στην παράταξη μας επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά το σταθερό και σημαίνοντα ρόλο που καλείται αυτή να παίξει στη διαμόρφωση ενός ισχυρού, ακηδεμόνευτου και αδιαπραγμάτευτου/ασυμβίβαστου σωματείου, που θα συμβάλει άμεσα στην ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης, Ε.Ε και ΔΝΤ.

Στις 9/1/2020 συγκροτήθηκε το νέο ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας. Στη συνεδρίαση του ΔΣ κατατέθηκαν δύο προτάσεις συγκρότησης. Η μία, του ΠΑΜΕ (ΑΣΕ), για αναλογικό αντιπροσωπευτικό προεδρείο, με προκαθορισμένες, για δεύτερη συνεχή χρονιά, από το ΠΑΜΕ (αν και αυτό δεν προβλέπεται από το καταστατικό του σωματείου) τις θέσεις των παρατάξεων (πρόεδρος από το ΠΑΜΕ, γραμματέας από την ΕΑΚ, αντιπρόεδρος από την ΑΡΠΑ, ταμίας από τη ΔΑΚΕ). Με την άποψη αυτή συντάχθηκαν και οι εκπρόσωποι της ΕΑΚ και της ΔΑΚΕ. Η άλλη ήταν η πρόταση της ΑΡΠΑ για αγωνιστικό- προγραμματικό προεδρείο, δηλαδή σύγκλιση/συγκρότηση του προεδρείου στη βάση αγωνιστικής- προγραμματικής συμφωνίας (την οποία καταθέσαμε εγγράφως στο Δ.Σ.) μεταξύ παρατάξεων του μη κυβερνητικού συνδικαλισμού, η οποία θα αποτυπώνει την κοινή στάση τους για αγωνιστικό, ταξικό προσανατολισμό στο σωματείο που είναι απαραίτητος για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, της μόρφωσης για όλα τα παιδιά, της διεκδίκησης των οικονομικών και εργασιακών δικαιωμάτων μας.

Τονίσαμε ότι, σε μια κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον του δημόσιου σχολείου και για τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, το προεδρείο του ΔΣ της ΕΛΜΕ οφείλει να αντιπαρατεθεί με την ανελέητη, εφ’ όλης της ύλης επίθεση που δέχονται η δημόσια παιδεία και το έμψυχο δυναμικό της. Οφείλει, επίσης, να αναμετρηθεί με την απραξία και αφωνία που έχουν επιβάλει στον κλάδο οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ) στην ΟΛΜΕ, οι οποίες συγκαλύπτουν τις αντιλαϊκές πολιτικές των μνημονιακών κομμάτων. Επιπρόσθετα είναι αναγκαίο να αναζητήσει, να εμβαθύνει και να χαράξει από κοινού με τους εκπαιδευτικούς με επάρκεια ένα ολοκληρωμένο συνδικαλιστικό σχέδιο το οποίο θα περιέχει διεκδικήσεις για το δημόσιο σχολείο, τους αναπληρωτές, τους μόνιμους, το μισθό, τις συντάξεις, τους διορισμούς, να έχει αιτήματα με ιεράρχηση τα οποία μπορούν να ενώσουν όλα τα κομμάτια του κλάδου.

Σε αυτή τη βάση προτείναμε συγκρότηση προεδρείου που να αντιστοιχεί στα αποτελέσματα των εκλογών της ΕΛΜΕ και να εκφράζει την πλειοψηφία για στήριξη ενός αγωνιστικού πολιτικού σχεδίου δράσης, με σαφείς δεσμεύσεις των δυνάμεων που θα το συγκροτήσουν: της Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Παρέμβασης και του ΠΑΜΕ. Αυτή η πρόταση έπαιρνε υπόψη της ότι και οι δύο αυτές δυνάμεις έχουν πλειοψηφία στο ΔΣ (4 ψήφους στις 7 που αντιστοιχούν στο 54,88% των ψήφων των καθηγητών στις εκλογές της ΕΛΜΕ) και άρα μπορούν να διασφαλίσουν ότι η δέσμευσή τους θα εξασφαλίζει και αντίστοιχες αποφάσεις του Δ.Σ. και αυτοί που καλούνται να το εκπροσωπήσουν δεν θα τις υπονομεύουν ένεκα κομματικοποιημένου ηθικού διλήμματος.

Η δέσμευση για ένα αγωνιστικό - προγραμματικό προεδρείο, είναι προωθητική για τις διαδικασίες του κινήματος χωρίς να παραβλέπει τις μεγάλες διαφορές, ούτε υποτιμά τα εγγενή προβλήματα ενός γραφειοκρατικού συνδικαλισμού. Βήματα, όμως, στην κατεύθυνση της ενωτικής αγωνιστικής συμπόρευσης θα έδιναν αυτοπεποίθηση στους εργαζόμενους και θα αποτελούσαν ταυτόχρονα γενναία προωθητική κριτική και αυτοκριτική των δυνάμεων που μιλούν στο όνομα της αναίρεσης των παραπάνω προβλημάτων. Η πρότασή μας μειοψήφησε και επικράτησε η λογική του αναλογικού Προεδρείου.

Στη συνέχεια και επειδή δεν μας ενδιαφέρει μια απλή κατανομή θέσεων στο Δ.Σ., θέσαμε νέα πρόταση για σύγκλιση και δέσμευση των παρατάξεων τουλάχιστον γύρω από 4 άξονες: 1) αγώνας για μαζικούς μόνιμους διορισμούς –κατάργηση προσοντολογίου, 2) απεργία- αποχή από κάθε μορφή αξιολόγησης ξεκινώντας από την ήδη θεσμοθετημένη αποτίμηση της σχολικής μονάδας, 3) δέσμευση για δυναμική αντίδραση απέναντι στην αφωνία και την απραγία της ΟΛΜΕ σε κρίσιμα για τον κλάδο ζητήματα 4) εναντίωση στο νέο σχολείο της αγοράς, όπως αυτό ξεκίνησε να στήνεται με το νόμο για τις νέες δομές και το νέο Λύκειο. Ούτε αυτή η πρότασή μας έγινε δεκτή και η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τις άλλες παρατάξεις.

Τέλος, μετά τις προτάσεις των παρατάξεων για τις θέσεις του προεδρείου και την ψηφοφορία, συγκροτήθηκε το νέο ΔΣ της ΕΛΜΕ με Πρόεδρο από την ΑΣΕ/ΠΑΜΕ (ψήφοι 5 υπέρ/2 λευκά), Γραμματέα από την ΕΑΚ (ψήφοι 4 υπέρ/3 λευκά), Αντιπρόεδρο από την ΑΡΠΑ (ψήφοι 4 υπέρ/3λευκά). Η θέση του Ταμία του σωματείου είναι σε εκκρεμότητα καθώς η ΔΑΚΕ, αν και ψήφισε υπέρ του αναλογικού Προεδρείου, δεν τη δέχθηκε.

Συνάδελφοι-ισσες,

Εμείς δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να παλεύουμε για ένα σωματείο που θα πείθει τους συναδέλφους, θα είναι δίπλα τους χωρίς διακρίσεις σε κάθε τους πρόβλημα, θα δίνει ελπίδα και προοπτική και μέσα από αποφασιστικούς, ενωτικούς, μαζικούς αγώνες θα φέρνει νίκες και αποτελέσματα.

                                                                                                                                                12-01-2020

Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική ΠΑρέμβαση

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα