Thumbnail
Ανακοίνωση του συλλόγου ΠΕ "η Αθηνά"

ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΦΟΥ ΥΠΕΣΚΑΨΑΝ  ΤΗ ΔΙΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ, ΤΩΡΑ ΑΠΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙΤΑΞΗΣ ΑΙΘΟΥΣΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΣΚΟΤΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ 

            Τόσο οι Κυβερνήσεις όσο και οι Δήμοι Αθήνας και Γαλατσίου φέρουν σοβαρές ευθύνες για τη μηδενική εξέλιξη-πρόοδο που υπήρξε σε χώρους στέγασης, υποδομές και εκπαιδευτικό προσωπικό-νηπιαγωγούς για την υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, τα τρία χρόνια που πέρασαν από τη θεσμοθέτησή της, στα οποία υπήρξε και δυνατότητα σταδιακής προετοιμασίας  έως την καθολική και πλήρη εφαρμογή από το Σεπτέμβρη του 2020.

            Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακόμα και τη φετινή χρονιά, που είναι χρονιά της πλήρους εφαρμογής σε όλους τους Δήμους, δεν πρόβλεψε ούτε μισό ευρώ στον προϋπολογισμό για υποδομές και διορισμούς νηπιαγωγών, ενώ οι Δημοτικές Αρχές της Αθήνας και του Γαλατσίου αγνοούν  στον προϋπολογισμό των Δήμων τη δίχρονη προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση και τις πάνω από 130 νέες αίθουσες που απαιτούνται για την λειτουργία της. Τις ίδιες ευθύνες έχει και η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που θεσμοθέτησε το δίχρονο νηπιαγωγείο κάτω από την πίεση του κλάδου, αλλά στα τρία χρόνια που πέρασαν δεν διέθεσε κανένα κονδύλι για να υλοποιηθεί, ανέχτηκε το παράλληλο δίκτυο νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών δίνοντας χώρο στη συνολική υπονόμευσή του.

            Mε αυτές τις τεράστιες ευθύνες να τους βαραίνουν κι ενώ έχουμε φτάσει ένα μήνα πριν την έναρξη των εγγραφών των νηπίων και προνηπίων για το σχ. έτος 2020-21, φαίνεται ότι οι  Δημοτικές Αρχές συνεπικουρούμενες από το Υπουργείο Παιδείας και την αρμόδια Δ/νση Εκπαίδευσης αναζητούν φόρμουλα αναστολής επ' αόριστο της καθολικής εφαρμογής του δίχρονου νηπιαγωγείου τόσο στο μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, όσο και στο Γαλάτσι, στο δρόμο της πλήρους ανατροπής του δημόσιου χαρακτήρα του. Οι πρόσφατες δηλώσεις, άλλωστε, του Γ.Γ του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, περί σχεδίου υπαγωγής της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών στην τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έγιναν τυχαία.

            Mπροστά στο πλήρες αδιέξοδο για την προσχολική αγωγή που σκόπιμα δημιουργήθηκε στην Αθήνα και στο Γαλάτσι, αφού φαίνεται ότι καμιά αίθουσα δε σχεδιάζεται ούτε προς ανέγερση ούτε προς ενοικίαση, επιχειρείται για ξεκάρφωμα και μόνο η εξεύρεση λίγων αιθουσών με το στανιό με επίταξη αιθουσών και  χώρων σε Δημοτικά σχολεία. Οι χώροι αυτοί αφορούν αίθουσες διδασκαλίες που βρίσκονται σε χρήση του σχολείου, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, προαύλια  που χρησιμοποιούνται κι ως χώροι για τη Φ. Αγωγή.

            Καταγγέλλουμε αυτά τα σχέδια που όχι μόνο δεν απαντούν στους αγώνες μας για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή κι εκπαίδευση, αλλά στην ουσία την αναστέλλουν, την υπονομεύουν, την ευτελίζουν, την απαξιώνουν και την ίδια στιγμή το υπουργείο Παιδείας προωθεί τη μετάλλαξη του υπάρχοντος προγράμματος του νηπιαγωγείου προς το χειρότερο.   Δεν δημιουργούν υποδομές για τη λειτουργία του δημόσιου νηπιαγωγείου και δεν εξασφαλίζουν τη δίχρονη λειτουργία του, αλλά ανακυκλώνουν τις υπάρχουσες υποδομές του Δημόσιου σχολείου στερώντας ζωτικούς χώρους από άλλα παιδιά για να κρύψουν την απέχθειά τους στο δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης- συνολικά

            Απαιτούμε :

  • Την πλήρη εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής κι εκπαίδευσης στους Δήμους της Αθήνας και του Γαλατσίου και σε όλη τη χώρα.
  • Ακόμα και ΤΩΡΑ να προβούν οι Δήμοι σε ενοικιάσεις και διαμορφώσεις χώρων- ως παραρτήματα με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν σε κάθε νηπιαγωγείο και κάθε περιοχή. Από τα 41 νηπιαγωγεία του Δήμου της Αθήνας που ανήκουν στην αρμοδιότητα του συλλόγου Αθηνά,  θα χρειαστούν περί τις 30 αίθουσες και από τα 12 νηπιαγωγεία του Δήμου Γαλατσίου θα χρειαστούν περί τις 8 αίθουσες.  Τα στοιχεία θα είναι οριστικά μετά τις φετινές εγγραφές  στις οποίες η δίχρονη προσχολική αγωγή πρέπει να είναι υποχρεωτική. Ταυτόχρονα και χωρίς καμιά καθυστέρηση πρέπει να ξεκινήσει ο σχεδιασμός, η δέσμευση χώρων και το πρόγραμμα ανέγερσης νέων νηπιαγωγείων. Να αναζητηθεί και να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, να λυθούν άμεσα όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα  στην εξασφάλιση και απόδοση οικοπέδων για ανέγερση σχολικών κτιρίων. Toνίζουμε, επίσης, ξανά ότι ως Σύλλογος δεν θα ανεχθούμε να στοιβαχθούν νήπια , προνήπια και νηπιαγωγοί μέσα σε κοντέινερς σε αυλές Δημοτικών Γυμνασίων και Λυκείων.
  • Μαζικούς διορισμούς νηπιαγωγών-εδώ και τώρα όπως και του απαραίτητου βοηθητικού προσωπικού.

 

Καλούμε:

  • Την Α' Διεύθυνση ΠΕ Αθηνών και τους Δήμους Αθήνας και Γαλατσίου να μην προχωρήσουν σε επιτάξεις αιθουσών και  ζωτικών χώρων των Δημοτικών σχολείων, ανακυκλώνοντας προβλήματα και φορτώνοντας τις ευθύνες για το αδιέξοδο που δημιούργησαν στους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία.
  • Τους συλλόγους διδασκόντων, που σε αίθουσες και χώρους των σχολείων τους έχει ερήμην τους σχεδιαστεί επίταξη, να πάρουν άμεσα θέση.
  • Τους/τις συναδέλφους νηπιαγωγούς να πλαισιώσουν τη δράση του συλλόγου για την άμεση εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, να στηρίξουν τη ενημερωτική καμπάνια για την αναγκαιότητα του δίχρονου δημόσιου νηπιαγωγείου, την αντίσταση και την καταγγελία στα σχέδια υπονόμευσης που εξυφαίνονται από Δήμους και Κυβέρνηση, αλλά και τις εμβαλωματικές, αντιεκπαιδευτικές λύσεις για συγχωνεύσεις, κοντέινερς κι επιτάξεις άλλων σχολικών χώρων, που απαξιώνουν το νηπιαγωγείο και τους νηπιαγωγούς. Ο Σύλλογος θα συγκαλέσει άμεσα ενημερωτικές συναντήσεις.
  • Τους συλλόγους ΠΕ της Α' Αθήνας σε άμεση συντονισμένη δράση ενάντια στα σχέδια υπονόμευσης της δίχρονης προσχολικής αγωγής στο Δήμο της Αθήνας και σε όλη την επικράτεια.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γνωρίζετε τι σημαίνει «ωκύμορος» και «ωκυτόκια»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 15 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 15/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...