Thumbnail
Ανακοίνωση της ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει τη μεταφορά του εξοπλισμού της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς (ΓΝΚ) εκτός Νομού, που επιχειρεί να βάλει οριστική ταφόπλακα στη λειτουργία της. Η διαδικασία αυτή έγινε αιφνιδιαστικά και εν κρυπτώ, με κεντρική κυβερνητική εντολή, με τις πλάτες της 6ης ΥΠΕ και της διοίκησης του Νοσοκομείου. Στη συνέχεια υπήρξε ανοιχτή στήριξη από τον κυβερνητικό βουλευτή του Νομού, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση σιωπά. Ως πρόσχημα, για να εξασφαλιστεί η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, χρησιμοποιούνται τα μέτρα για τον κορωνοϊό και οι υπαρκτές ανάγκες του Νοσοκομείου αναφοράς, στο Ρίο της Πάτρας. Αντί οι εξελίξεις να αξιοποιηθούν ως μοχλός για τη λειτουργία της ΜΕΘ (ιδιαίτερα για ένα νησιωτικό Νομό, με πολύωρη και δύσκολη την πρόσβαση προς τα μεγάλα αστικά κέντρα), αξιοποιήθηκαν ως μοχλός για τη διάλυσή της. Είναι ψέμα πως η μεταφορά σκοπεύουν να είναι προσωρινή και η ίδια η επιχειρηματολογία τους, περί του «ασύμφορου» της λειτουργίας της, το επιβεβαιώνει.

Η προσπάθεια να μην ανοίξει ποτέ η πλήρως εξοπλισμένη από τη «δωρεά Βεργωτή» πτέρυγα της ΜΕΘ δεν είναι τωρινή. Ανοιχτά από τις προηγούμενες διοικήσεις είχε ειπωθεί πως με όρους οικονομικούς («κόστους», με βάση των αριθμό των περιστατικών για το Νομό και «οφέλους») η Κεφαλονιά «δε σηκώνει» ΜΕΘ. Μετά, έγινε προσπάθεια να υποκατασταθεί η ΜΕΘ με Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), που ούτε αυτή λειτουργεί. Μετά, προσανατολίστηκαν σε νέο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), που ακόμη κατασκευάζεται, ενώ λειτουργεί μόνο το παλιό. Στη συνέχεια επιχειρήθηκε, επί ΣΥΡΙΖΑ, να μεταφερθεί ο εξοπλισμός στην Πάτρα.

Με άλλα λόγια, πίσω από τη μεταφορά, δε βρίσκεται το «επείγον» των καταστάσεων ή το «δημόσιο συμφέρον και η εθνική ανάγκη», όπως λέει ο βουλευτής, αλλά η πολιτική της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, η εμπορευματοποίηση της υγείας και τα κέρδη των ομίλων, που διαχρονικά υλοποιείται από τις κυβερνήσεις. Σήμερα λειτουργούν μόνο 550 κλίνες ΜΕΘ, από τις 3.500 που προσδιορίζονταν ως αναγκαίες πριν την εμφάνιση της επιδημίας του κορονοϊού. Άλλωστε, στις ΜΕΘ, όπως και στη ΜΕΘ του ΓΝΚ, μπορούν να νοσηλευθούν επείγοντα περιστατικά, απ’ όλη τη χώρα, που, φυσικά, δεν περιορίζονται τον κορωνοϊό. Εξάλλου, η έλλειψη επείγουσας νοσηλευτικής κάλυψης για σοβαρά περιστατικά, η καθιέρωση των χρονοβόρων διακομιδών εκτός Νομού, έχουν κοστίσει δεκάδες ζωές συντοπιτών μας.

Το πραγματικό δίλλημα είναι: θα ανοίξει η ΜΕΘ στο Νομό και όλες οι άλλες κλειστές πανελλαδικά, θα στηριχθεί με μόνιμο προσωπικό, υλικό και χρηματοδότηση το υγειονομικό σύστημα, ώστε να υπάρχει 24ωρη λειτουργία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ή θα οδηγηθούμε σε μια νέα υπερσυσσώρευση ασθενών στα κεντρικά Νοσοκομεία, που, υποστελεχωμένα και χωρίς υποδομή, θα κινδυνεύσουν ακόμη και με πλήρη κατάρρευση. Με κριτήριο τις ανάγκες και τις δυνατότητες της εποχής, αλλά και μπροστά στην κρισιμότητα των εξελίξεων, η θέση που πρέπει να στηρίξει ο λαός είναι σαφής. Να μην περάσουν οι εκβιασμοί, η αξιοποίηση της πανδημίας, για νέα χτυπήματα στο δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν υγεία. Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καλεί το λαό των νησιών μας να είναι «με το όπλο παρά πόδα», διεκδικώντας το πραγματικά σύγχρονο και αναγκαίο. Να επιστρέψει το υλικό της ΜΕΘ και να λειτουργήσει άμεσα. Για να στελεχωθεί το Νοσοκομείο με μόνιμο προσωπικό χρειάζεται να προσφερθούν μισθοί, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, επιστημονική εξέλιξη. Να σταματήσει ο εμπαιγμός της ελαστικής εργασίας για επικουρικούς, ΟΑΕΔ, και όλους όσοι «τρώνε» τη μπόρα, για να «αμειφθούν» με ολιγόμηνη παράταση των συμβάσεών τους και υποσχέσεις για το μετά… Συνολικά, να αναβαθμιστεί ο δημόσιος τομέας υγείας και να επιταχθεί ο ιδιωτικός, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Αργοστόλι 16/03/2020

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές