καθαρίστριες στα σχολεία
Ανακοίνωση

Σχετικά με τις σχολικές καθαρίστριες

Τις τελευταίες μέρες αρκετοί Δήμοι ανά τη χώρα αποσύρουν τις σχολικές καθαρίστριες από τις σχολικές μονάδες για να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες τους σε άλλες δομές του Δήμου, βασιζόμενοι στο υπ’αριθμ.18659 του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με το οποίο «…κατά το χρονικό διάστημα που δεν λειτουργούν οι σχολικές μονάδες, το προσωπικό αυτό απασχολείται για τον καθαρισμό υπηρεσιών του οικείου δήμου, καθώς και ΝΠΔΔ αυτού».

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι έκτακτες συνθήκες τις οποίες βιώνουμε αυξάνουν τις ανάγκες των δήμων για υπηρεσίες καθαρισμού. Ωστόσο, επισημαίνουμε ότι τα σχολεία εξακολουθούν να λειτουργούν ως διοικητικές υπηρεσίες, παρουσία των Διευθυντών/-ντριών, των Υποδιευθυντών/-ντριών και των Αναπληρωτών Διευθυντών/-ντριών, και μάλιστα, λόγω των τηλε-διδασκαλιών υπάρχει περίπτωση να βρίσκονται και άλλοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία.

Καλούμε όλους τους αρμοδίους να αναλογιστούν τις συνέπειες που θα έχει ο μη τακτικός καθαρισμός των σχολικών μονάδων  τόσο για τους εκπαιδευτικούς που με τη φυσική  τους παρουσία εξασφαλίζουν τη διοικητική λειτουργία των σχολείων, όσο και για τις οικογένειές τους και κατ'επέκταση για τη δημόσια υγεία.

Ζητάμε:

-Να γίνουν έκτακτες προσλήψεις υπαλλήλων καθαρισμού σε όσους δήμους δεν επαρκεί το υπάρχον προσωπικό.

-Μέχρι να γίνουν οι  προσλήψεις αυτές, να γίνεται καθαρισμός όλων των χώρων των σχολικών μονάδων που χρησιμοποιούνται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.

Επιπροσθέτως, λαμβάνοντας υπόψη τόσο σχετική απόφαση του Δημάρχου όσο και αλληλογραφία του με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, επισημαίνει τα ακόλουθα:

  • Την επιβεβλημένη αναγκαιότητα να γίνει άμεσα απολύμανση των σχολείων από την υπηρεσία του Δήμου με γνώμονα την υγεία των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε αυτά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου
  • Το πλαίσιο της ίσης αντιμετώπισης, που επικαλείται το έγγραφο του υπουργείου εσωτερικών, μεταξύ των καθαριστριών που εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) και των απασχολούμενων καθαριστριών με σύμβαση μίσθωσης έργου, δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στη φύση της εργασίας αλλά να επεκτείνεται και στο θέμα των απολαβών (αμοιβή, ασφάλισης κτλ)
  • Θεωρούμε απαράδεκτη τη συμπεριφορά αιρετών του Δήμου Χίου που χρησιμοποιούν την απειλή της απόλυσης ή της μη ανανέωσης της σύμβασης έργου προκειμένου να εξαναγκάσουν τις καθαρίστριες με σύμβαση μίσθωσης έργου να αποδεχθούν τον καθαρισμό όχι μόνο υπηρεσιών του δήμου ή ΝΠΔΔ αυτού αλλά και Αγροτικών Ιατρείων που αποτελούν αρμοδιότητα άλλου υπουργείου. Η υποστελέχωση του Δήμου Χίου σε προσωπικό, ειδικά στον ευαίσθητο χώρο της καθαριότητας, αντιμετωπίζεται με πρόσληψη μονίμου προσωπικού και όχι με την εκμετάλλευση συμβασιούχων.
  • Τέλος ενημερώνουμε το Δήμαρχο Χίου ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του η ρύθμιση του τρόπου εργασίας του εκπαιδευτικού προσωπικού των σχολείων, καθώς αυτό ρυθμίζεται από το Υπουργείο Παιδείας. Βάσει σχετικής εγκυκλίου, στην παρούσα φάση, τα σχολεία είναι σε λειτουργία ως διοικητικές υπηρεσίες. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pikantika-fagita.jpg
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά
Μαγειρέψτε σαν Έλληνες στην πατρίδα του Τσελεμεντέ - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχώρισε γαστρονομικά το βρετανικό περιοδικό National Geographic
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά