Νομοσχέδιο: 119 λιγότεροι εκπαιδευτικοί στα δημοτικά της ανατολικής Αττικής
Για κατάργηση δεκάδων τμημάτων κάνει λόγο ο ΣΕΠΕ Ανατολικής Αττικής «ο Σωκράτης»

Νέο νομοσχέδιο κόφτης: καταργούνται δεκάδες τμήματα - 119 λιγότεροι εκπαιδευτικοί στα δημοτικά σχολεία του συλλόγου Αν. Αττικής «ο Σωκράτης»

Συνάδελφοι,

Οι επιπτώσεις της εφαρμογής, των όσων ορίζει το επίμαχο άρθρο 49 του πολυνομοσχεδιου (ανώτατο όριο των μαθητών ανά τμήμα σε 24 (με τη δυνατότητα προσαύξησης 10%)   και το κατώτατο όριο σε 20. Στα διθέσια νηπιαγωγεία και άνω ο ελάχιστος αριθμός είναι 16), καταδεικνύουν την αδυσώπητη επίθεση της κυβερνητικής πολιτικής σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και στη λειτουργία του δημόσιου σχολείου. :

— Ηλίου φαεινότερον ότι στόχος της κυβέρνησης είναι οι περικοπές τάξεων και τμημάτων και οι απολύσεις εκπαιδευτικών. Ακολουθώντας τη ρότα που έχουν χαράξει Ο.Ο.Σ.Α και Ε.Ε, για παραπέρα μείωση του κόστους στη δημόσια εκπαίδευση, προχωρά σε δραστική μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών για τη στελέχωση των σχολικών μονάδων.

— Χτυπάει ως το κόκαλο  τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και υποθηκεύει το μέλλον τους, αφού, μέσω της εφαρμογής των μέγιστων και ελάχιστων ορίων των τμημάτων,  θα επιδεινώσει περισσότερο  την ήδη υποβαθμισμένη παρεχόμενη δημόσια εκπαίδευση.

Η αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, ιδιαίτερα στις μικρότερες τάξεις, εκ των πραγμάτων ισοδυναμεί με «στοίβαγμα» παιδιών, που υπονομεύει τη διαδικασία της μάθησης και το έργο του εκπαιδευτικού, δεδομένου ότι πρέπει να ανταποκριθεί στις ανάγκες παιδιών με διαφορετικά μαθησιακά επίπεδα και πολύ συχνά με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες.

— Είναι προκλητικές οι προφάσεις του Υπουργείου για «πλασματικά κενά» στα σχολεία τη στιγμή που το γονεικό κίνημα, σε σύμπλευση με τα σωματεία εκπαιδευτικών, χρόνια τώρα, διεκδικούν μέγιστο όριο 15 μαθητών για το νηπιαγωγείο και τις Α’ κ Β’ τάξεις του δημοτικού και 20 μαθητών για τις υπόλοιπες τάξεις. Συνιστά έναν ακόμα κυβερνητικό εμπαιγμό γονιών και εκπαιδευτικών!!!

Τα προηγούμενα δεν είναι ΄΄κεραυνός εν αιθρία΄΄ … Οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν στο κλείσιμο δεκάδων οργανικών κενών, προωθώντας κάθε είδους διαχειριστικά ΄΄συμμαζέματα΄΄, όπως αυτό της κατάργησης της μόνιμης θέσης υπεύθυνου εκπαιδευτικού για τα ολοήμερα τμήματα.

Παραθέτουμε στοιχεία που αφορούν στην Α’Τάξη και στη συνέχεια συνοπτικά το σύνολο των τάξεων του δημοτικού, ενώ θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση για τα Νηπιαγωγεία. Τα στοιχεία του πίνακα βασίζονται στα φετινά τμήματα της Α΄Τάξης.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ Β΄ ΑΝ. ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ

ΤΜΗΜΑΤΑ Α΄

ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΣΧ.ΕΤΟΣ 2019-20

ΤΜΗΜΑΤΑ Α΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΣΧ.ΕΤΟΣ 2020-21

(Με 24 παιδιά ανά

τμήμα)

Τμήματα που χάνονται

Δήμος Αχαρνών

57

42

15

Δήμος Διονύσου

14

7

7

Δήμος Ωρωπού

8

4

4

Σύνολο

79

53

26

Σε περίπτωση εφαρμογής της προσαύξησης του 10%  ο αριθμός των τμημάτων που χάνεται, παραμένει ο ίδιος.

Σύνολο διδακτικών ωρών και εκπαιδευτικών  που μειώνονται από τα μαθήματα ειδικοτήτων στην Α’ Τάξη. Για κάθε εκπαιδευτικό μετράμε 24 ώρες.

Μάθημα

Τμήματα που χάνονται (Α’Τάξη)

Διδακτικές ώρες στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα

Διδακτικές ώρες που χάνονται συνολικά

Αριθμός εκπαιδευτικών  που μειώνονται

Αγγλικά

26

2

52

2

Γυμναστική

26

3

78

3

Εικαστικά

26

2

52

2

Μουσική

26

1

26

1

Θεατρική Αγωγή

26

1

26

1

Πληροφορική

26

1

26

1

Σύνολο

26

10

260

11

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, στην Α’ Τάξη καταργούνται 26 τμήματα, γεγονός που συνεπάγεται 260 διδακτικές ώρες ειδικοτήτων λιγότερες και 36 εκπαιδευτικούς λιγότερους (26 υπεύθυνοι τάξεων + 10 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων)

Συνολικά και για τις 6 τάξεις του δημοτικού στα 42 σχολεία που είναι οργανικά πάνω από 7θέσια, χάνονται 84 τμήματα από τα 494 σημερινά τμήματα. Μόνο σε 5 σχολεία δε καταργείται τμήμα. Αναφορικά με το σύνολο των μαθημάτων ειδικοτήτων για όλες τις τάξεις, χάνονται περίπου 840 διδακτικές ώρες, δηλαδή 35 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων. Συνολικά, 84 (δάσκαλοι) + 35 (εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων) = 119 εκπαιδευτικοί λιγότεροι!!!

.Η κατάργηση τμημάτων και η υποχρεωτική μετακίνηση μαθητών σε όμορα και μη σχολεία, σε απόσταση μακρινή από τον τόπο κατοικίας, θέτει επιπλέον εμπόδια σε παιδιά και γονείς για την  απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτά. Άλλωστε στο σύλλογό μας είναι τρανταχτό το παράδειγμα κατάργησης τμήματος από το 24ο Δημοτικό, όπου μαθητές υποχρεώθηκαν να μετακινηθούν σε σχολικές μονάδες στις οποίες ήταν αδύνατη η πρόσβαση με τα πόδια….

Λόγω της υποχρεωτικής μετακίνησης των μαθητών, θα μειωθούν και τα τμήματα του Ολοήμερου.

Οι πλεονάζουσες ώρες των μόνιμων εκπαιδευτικών θα έχει ως αποτέλεσμα, (λόγω της υποχρεωτική ανάθεσης σε μαθήματα ειδικοτήτων που έχει καταλήξει πάγια τακτική για τα «μπαλώματα» όπου εμφανίζονται κενά) τη μεγαλύτερη μείωση σε προσλήψεις συμβασιούχων εκπαιδευτικών.

Η κατάργηση τμημάτων και γενικώς η συρρίκνωση  του δημόσιου σχολείου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την καταστρατήγηση της οργανικής θέσης, αφού μόνιμοι εκπαιδευτικοί, λόγω υπεραριθμίας θα οδηγηθούν στην υποχρεωτική μετακίνηση….

Οι εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές, όλων των ειδικοτήτων, συσπειρωμένοι στο σωματείο μας δυναμώνουμε τη φωνή μας, δυναμώνουμε τις κινητοποιήσεις μας!

Απευθύνουμε κάλεσμα προς τους γονείς για συμπόρευση με τους εκπαιδευτικούς, ώστε να ακυρώσουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης και να πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων το κατάπτυστο νομοσχέδιο για την παιδεία.

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sillalitirio-ekpaideutikoi.jpg
Αξιολόγηση: Ανυποχώρητη η βάση των εκπαιδευτικών - Ηδη 24 ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ επαναπροκήρυξαν απεργία-αποχή
Ο αγώνας στα χέρια των Πρωτοβάθμιων σωματείων και των εκπαιδευτικών - Ζητούν επαναπροκήρυξη απεργίας-αποχής και από τις Ομοσπονδίες
Αξιολόγηση: Ανυποχώρητη η βάση των εκπαιδευτικών - Ηδη 24 ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ επαναπροκήρυξαν απεργία-αποχή
ilikiomenos
Θεσσαλονίκη: Ιδιοκτήτες γηροκομείου καταδικάστηκαν για τον θάνατο τετραπληγικού που κάηκε ζωντανός
Δεν λειτούργησε η πυρανίχνευση στο θάλαμο του άτυχου άνδρα
Θεσσαλονίκη: Ιδιοκτήτες γηροκομείου καταδικάστηκαν για τον θάνατο τετραπληγικού που κάηκε ζωντανός
ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ
ΔΥΠΑ: Τα οριστικά αποτελέσματα για τη νέα δράση επαγγελματικής κατάρτισης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης
Η πιλοτική δράση υλοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας της ΔΥΠΑ με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και στοχεύει στην παροχή...
ΔΥΠΑ: Τα οριστικά αποτελέσματα για τη νέα δράση επαγγελματικής κατάρτισης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης