ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας: Ψηφίσματα για τη μουσική στα σχολεία και το δικαίωμα στις διαδηλώσεις
Ψηφίσματα του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας

Είναι δικαίωμα των υποψηφίων να διδάσκονται μουσική στο σχολείο και να την εξετάζονται στις πανελλαδικές χωρίς εμπόδια!!!

Η ΕΓ του ΝΤ Κέρκυρας της ΑΔΕΔΥ καταδικάζει την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ να δημιουργήσει, μέσω του τρόπου ορισμού των Εξεταστικών Κέντρων (ΕΚ), σοβαρά προβλήματα στις πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων για εισαγωγή σε πανεπιστημιακά τμήματα μουσικών σπουδών. Τα προβλήματα αυτά φθάνουν μέχρι τον πρακτικό αποκλεισμό υποψηφίων. Η ΝΔ, συνεχίζει και χειροτερεύει το δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων για μετακίνηση υποψηφίων ειδικών μαθημάτων μακριά από τον τόπο που διαμένουν και φοιτούν. Φθάνουμε στο απίστευτο σημείο μέσα σε τρεις μέρες να πρέπει οι υποψήφιοι να μετακινηθούν σε δύο διαφορετικές πόλεις, προκειμένου να εξεταστούν στη μουσική αλλού για το πρακτικό μέρος («Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία») και αλλού για το θεωρητικό μέρος («Μουσική Αντίληψη και Γνώση»).

Σημειώνουμε ότι σε μια σειρά περιοχές απουσιάζουν εκπαιδευτικοί μουσικής, ακόμα και στα γυμνάσια, όπου προβλέπεται υποχρεωτικά η διδασκαλία της, αλλού δεν υπάρχουν μουσικά γυμνάσια ή υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν όσα έχουν ιδρυθεί (πχ. Κεφαλονιά). Η διδασκαλία των οργάνων, ως πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων στη Γ΄ τάξη, δεν υπήρχε στο αναλυτικό πρόγραμμα των λυκείων, ενώ πλέον η μουσική καταργείται και ως επιλογή στην Α΄ Λυκείου, λόγω «χαμηλής επιλεξιμότητας»!!! Έτσι, το κόστος εκμάθησης το επωμίζονται όλο οι οικογένειες.

Συγκεκριμένα για το πρόβλημα που αναφέραμε:

Το Υπουργείο Παιδείας, με την απόφαση Φ. 251 / 79549/Α5/24-06-2020, ορίζει τα Εξεταστικά Κέντρα (ΕΚ) Μουσικών Μαθημάτων «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» και «Μουσική Αντίληψη και Γνώση» για την εισαγωγή στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Βάσει της απόφασης αυτής, ως Εξεταστικό Κέντρο Μουσικού Μαθήματος «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία», με το οποίο αξιολογείται το επίπεδο οργανοχρησίας των υποψηφίων, ορίζεται, για τους υποψήφιους που κατέθεσαν Αίτηση - Δήλωση σε Λύκεια των Διευθύνσεων ΔΕ Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Άρτας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας και Λευκάδας, το ΕΚ του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων. Με την ίδια απόφαση, ως ΕΚ Μουσικού Μαθήματος «Μουσική Αντίληψη και Γνώση», με το οποίο αξιολογείται το επίπεδο θεωρητικών και ακουστικών μουσικών γνώσεων, για τους υποψήφιους που κατέθεσαν Αίτηση - Δήλωση σε Λύκεια των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων και Ηπείρου, ορίζεται το ΕΚ του 4ου Γενικού Λυκείου Αγρινίου (μέχρι και πέρσι εξετάζονταν στην Αθήνα).

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί μια απίστευτη ταλαιπωρία για τους υποψήφιους μιας σειράς περιοχών, σίγουρα όλων των Ιονίων Νήσων, προφανώς και άλλων περιοχών. Αντί οι μαθητές να εξετάζονται στον τόπο τους, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, υποβάλλονται σε μια απίστευτη «οδύσσεια» μετακίνησης. Έτσι, ένας μαθητής από την Κέρκυρα, που μετακινείται προς Γιάννενα ή Αγρίνιο, αναγκαστικά και μόνο ακτοπλοϊκά και οδικά, πρέπει αρχικά να μεταβεί στο Αγρίνιο (Σάββατο, 11/7, απογευματινή εξέταση 17:30) και στη συνέχεια να επιστρέψει στην Κέρκυρα (ή να διανυκτερεύσει κάπου αλλού) και να μεταβεί στα Γιάννενα (Δευτέρα, 13/7, πρωινή εξέταση 8:30)!! Αντίστοιχα, οι υποψήφιοι από την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο πρέπει να μετακινηθούν το Σάββατο στο Αγρίνιο και, στη συνέχεια, τη Δευτέρα στην Πάτρα!!! Η κυβέρνηση σχεδιάζει με τους χάρτες και τα αθροίσματα των υποψηφίων των διαφορετικών περιοχών ανά χείρας, χωρίς καν να παίρνει υπόψη την άθλια κατάσταση που υπάρχει με τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών εταιριών, τις οποίες αφειδώς χρηματοδοτεί. Επιπλέον, δεν δίνεται από την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας η δυνατότητα στους μαθητές να εξεταστούν σε άλλη περιοχή (πχ. Αθήνα), όπου μπορεί να διαθέτουν σπίτι ή γενικά να διευκολύνονται (πχ. αεροπορική μετακίνηση)! Έτσι, υπάρχουν μαθητές που κινδυνεύουν με αποκλεισμό, ενώ υπάρχουν και αιτήσεις τους που εκκρεμούν για δυνατότητα εξέτασης στην Αθήνα ή αλλού.

Ντροπή και αίσχος!!

Η ΕΓ του ΝΤ Κέρκυρας της ΑΔΕΔΥ απαιτεί:

  1. Να σταματήσει η μετακίνηση των μαθητών για να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις μακριά από τον τόπο φοίτησής τους.
  2. Να διασφαλιστεί πως θα δώσουν στην ίδια πόλη και στο ίδιο Εξεταστικό Κέντρο το πρακτικό και θεωρητικό μέρος των Μουσικών Μαθημάτων.
  3. Να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις των μαθητών για εξέταση στην πόλη που διευκολύνονται.
  4. Να διασφαλιστεί η διδασκαλία της μουσικής μέσα στο δημόσιο σχολείο, για όλες τις τάξεις, καθώς και η μουσική προετοιμασία των υποψηφίων που δίνουν πανελλαδικές.

*****

Το δικαίωμα της απεργίας, των διαδηλώσεων είναι αδιαπραγμάτευτο! Οι αγώνες δε θα μπουν στο γύψο!

Αυτό που δεν πέτυχαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, να κλείσουν το στόμα των υγειονομικών των εργαζόμενων στα super market, των εκπαιδευτικών, των ξενοδοχοϋπαλλήλων, όλων των εργαζομένων και συνολικά του λαού μας, επιδιώκουν να το κάνουν με έναν χουντικής έμπνευσης νόμο που προωθεί νέα μέτρα περιορισμού, καταστολής και διάλυσης του βασικού δημοκρατικού δικαιώματος, το οποίο ο λαός μας κατέκτησε με πολλού, διαχρονικούς κι αιματηρούς αγώνες. Η κυβέρνηση με τα καλοταϊσμένα ΜΜΕ ζεσταίνει στο σχέδιο απαγόρευσης των διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων.

Το “νομοσχέδιο”, αντιγραφή του χουντικού νόμου του 1971(!!!), ορίζει την αστυνομία ως ανώτατη αρχή καθώς της αναθέτει διευρυμένο και επιτελικό ρόλο. Πέρα από το ρόλο της στην επιβολή του νόμου, αναλαμβάνει καθήκοντα “ερμηνείας του νόμου”. Θα μπορεί να καθορίζει τους περιορισμούς που πρέπει να επιβληθούν σε μια διαδήλωση, να επινοεί δικούς της, να έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει εκ των προτέρων αν θα επιτραπεί μια δημόσια συνάθροιση, αν αυτή είναι αυθόρμητη, ποιοι περιορισμοί θα επιβάλλονται. Φέρνουν ξανά το χωροφύλακα μέσα στα σωματεία, στους φοιτητικούς συλλόγους, στις διαδηλώσεις, στις συνελεύσεις.

Με βάση το “νέο” νομοσχέδιο:

  • Ο οργανωτής της διαδήλωσης οφείλει να γνωστοποιήσει στην κατά τόπο αστυνομία ή λιμενική αρχή την πρόθεσή του να καλέσει το ευρύ κοινό σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση. Η γνωστοποίηση περιλαμβάνει τα στοιχεία ταυτότητας κι επικοινωνίας του οργανωτή (φυσικό πρόσωπο), τον ακριβή τόπο, το χρόνο έναρξης, λήξης, το σκοπό και το δρομολόγιο της διαδήλωσης.” (άρθρο 3)
  • Ο οργανωτής της συγκέντρωσης “συνεργάζεται άμεσα με την αρμόδια αστυνομική αρχή και ιδίως με τον Αστυνομικό Διαμεσολαβητή (σύνδεσμος μεταξύ διαδηλωτών και κράτους) και συμμορφώνεται στις υποδείξεις του παρέχοντας συνδρομή στην τήρηση της τάξης.” (άρθρο 4)
  • Αν η κινητοποίηση (πορεία, συγκέντρωση, διαδήλωση) δεν γνωστοποιηθεί “η αστυνομική αρχή δύναται να προβεί στη διάλυσης της ανωτέρω συνάθροισης..” (άρθρα 3 και 9). Επιπλέον, “επικείμενη δημόσια συνάθροιση μπορεί να απαγορεύεται (κι αν ακόμα έχει γνωστοποιηθεί), αν επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια ή απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής.” (άρθρο 8)

Ανάγεται σε ιδιώνυμο αδίκημα η συμμετοχή σε διαδήλωση, αφού:

  • Όσοι συμμετέχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, η οποία έχει απαγορευτεί τιμωρούνται με φυλάκιση από ένα (1) έως δύο (2) έτη.” (άρθρο 14)
  • Ο οργανωτής δημόσιας συνάθροισης ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής και της ιδιοκτησίας τους...” Με τη διάταξη αυτή ενορχηστρώνεται κι ανοίγει ο δρόμος για εκτεταμένες προβοκάτσιες. (άρθρο 14)
  • Για την απαγόρευση λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των διαδηλωτών και η δυνατότητα της αστυνομίας για αλλαγή δρομολογίου ή τόπου συγκέντρωσης. (άρθρο 7, παρ. 4)
  • Εξουσιοδοτείται ο υπουργός δημόσιας τάξης να ρυθμίζει τα περί διάλυσης των συγκεντρώσεων” κατά το δοκούν και με συνοπτικές διαδικασίες. (άρθρο 15)

Θα μείνει στα χαρτιά! Δε θα περάσει η σιγή νεκροταφείου!

Ο περιορισμός των διαδηλώσεων και ειδικά στην παρούσα περίοδο δεν αποτελεί μεμονωμένη ενέργεια. Πέρα από τον σταθερό και διαχρονικό «πόθο» των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων, σήμερα έρχεται να δέσει με την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα που προωθούνται σε όλα τα επίπεδα με αφορμή την πανδημία. Η κανονικότητα τους επιτάσσει σιγή νεκροταφείου και σκυμμένο κεφάλι. Η πρόθεση παρέμβασης στις διαδηλώσεις συμπληρώνει το συνολικό σχεδιασμό καταστολής που θέλει τον εργαζόμενο λαό στο περιθώριο, άφωνο και τους αγώνες του στο γύψο. 

Οι εργαζόμενοι θα ματαιώσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να τους βάλει φίμωτρο, να μετατρέψουν τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο και την αντίσταση σε ποινικό αδίκημα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ALFAVITA.GR:

Ακολουθήστε μας στο GoogleNews για να μάθετε πρώτοι μόνο τις ειδήσεις που σας ενδιαφέρουν

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

syllipsi.jpg
Συνελήφθησαν διευθυντής σχολείου και νηπιαγωγός μετά από μήνυση γονέα – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Ρόδο
Η ανακοίνωση της ΔΟΕ για το περιστατικό – Τρίωρη στάση εργασίας αύριο για τους εκπαιδευτικούς
Συνελήφθησαν διευθυντής σχολείου και νηπιαγωγός μετά από μήνυση γονέα – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Ρόδο