Thumbnail
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή

Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει το πύρινο μέτωπο που κατακαίει από χθες τον Κάλαμο Αττικής, επεκτάθηκε στο Βαρνάβα, το Καπανδρίτι και κινήθηκε μέχρι την παραλία σε Αγίους Αποστόλους και Σέσι Γραμματικού.

Η νύχτα προβλέπεται μεγάλη για τις πυροσβεστικές δυνάμεις, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους, καθώς οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη. Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν τις ρίξεις νερού και θα συνεχίσουν με το πρώτο φως της αυγής.

Πριν λίγη ώρα σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση κοντά τον δρόμο από τον Κάλαμο προς Καπανδρίτι. Οι φλόγες πλησιάζουν τον δρόμο σε ένα  μεγάλο μέτωπο και απέχουν μερικά χιλιόμετρα από την εθνικό οδό, εκτίμησε ο κοινοτάρχης Καπανδριτίου. 

Σε σχετική ανακοίνωση, η Πυροσβεστική Υπηρεσία αναλύει τους λόγους της ταχείας εξάπλωσης της πυρκαγιάς και της δυσκολίας αντιμετώπισής της.

Η κατάσταση το απόγευμα

Νωρίτερα, αναζωπυρώσεις έλαβαν χώρα σε δασική έκταση προς Μικροχώρι Καπανδριτίου και Καπανδρίτι σε μια ακτίνα περίπου επτά χιλιομέτρων ανέφερε ο κοινοτάρχης Καπανδριτίου Μιχάλης Ντάσης. "Αυτή η φωτιά είναι πιο πίσω από το Μετόχι και τον Κάλαμο", επεσήμανε ο ίδιος στον ΣΚΑΪ.

"Σε Βαρνάβα και Γραμματικό έχει σχεδόν ελεγχθεί η φωτιά", δήλωσε πάντως στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου. "Υπάρχει πρόβλημα μεταξύ Καλάμου και Καπανδριτίου, δεν υπάρχει πρόβλημα με τα σπίτια, αλλά καίγεται το δάσος", πρόσθεσε ο κ. Φιλίππου.

Για αναζωπύρωση της εστίας στο Κάλαμο, κοντά στην περιοχή της Αγκώνας έκανε λόγο ακόμη πιο πριν ο πρώην αντιδήμαρχος Καλάμου αλλά και κάτοικος της περιοχής.

Αυτή την ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται τρία πύρινα μέτωπα σε Κάλαμο και Καπανδρίτι. Πρόκειται για τις περιοχές Τριάδες και Μετόχι, καθώς και μια αναζωπύρωση στη θέση Κακόσι, την οποία ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Ωρωπού, Θωμάς Ρούσσης. 

Η πυροσβεστική δίνει μάχη με το χρόνο, καθώς, όπως ανέφερε στον σταθμό μας ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, "αν δεν κατορθώσουμε να κρατήσουμε τη φωτιά η νύχτα προβλέπεται δύσκολη χωρίς εναέρια μέσα". "Ελπίζω να μην έχουμε αναζωπυρώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας", υπογράμμισε.

Νωρίτερα το πρωί, οι φλόγες έφτασαν στον Βαρνάβα όμως δεν πέρασαν το δρόμο οπότε οι κάτοικοι της περιοχής πήραν μία ανάσα. Το άσχημο όμως είναι ότι η φωτιά αυτή τη στιγμή πηγαίνει προς το στρατόπεδο της περιοχής. 

Oι πυροσβεστικές δυνάμεις που ρίχτηκαν στο έργο της κατάσβεσης έχουν αυξηθεί σημαντικά, με ενισχύσεις από όλη την Ελλάδα. Συνολικά στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος: 72 οχήματα με 180 πυροσβέστες και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Από αέρος, επιχειρούσαν, μέχρι τη δύση του ηλίου και εκ περιτροπής, πέντε αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα. Πρόκειται για δύο Canadair CL 415 και τρία Canadair CL 215, τρία ελικόπτερα Chinook, δύο S-64 Sikorsky, δύο Kamov και δύο ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος (ένα Super Puma και ένα BK).

Η καταστροφή στην Ανατολική Αττική και συνολικά στο Λεκανοπέδιο είναι ανυπολόγιστη, καθώς η πυρκαγιά μένεται ανεξέλεγκτη από χθες το απόγευμα. Αρχικά, εκδηλώθηκε στον Κάλαμο, στη συνέχεια κινήθηκε προς Αγίους Αποστόλους, Βαρνάβα, Σέσι, Μετόχι, Γραμματικό και Καπανδρίτι, σε μια τεράστια έκταση μήκους δεκάδων χιλιομέτρων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Με υδροφόρες και χωματουργικά στη μάχη της κατάσβεσης η Περιφέρεια Αττικής

Με 27 υδροφόρες και 7 χωματουργικά, κάποια βαρέως τύπου, έχει συνδράμει μέχρι στιγμής η Περιφέρεια Αττικής στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, που έχει τον συντονιστικό ρόλο της επιχείρησης που ξεκίνησε χθες, νωρίς το απόγευμα, στην Ανατολική Αττική.
 
Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής κ. Γιάννα Τσούπρα, η ενεργοποίηση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) συνεκλήθει χθες λίγη ώρα, μετά την έναρξη της μεγάλης φωτιάς κοντά στις κατασκηνώσεις του Καλάμου.
 
Άμεσα έφθασαν στη διαδημοτική κοινότητα Καλάμου, προκειμένου να συνεδριάσουν, η προϊσταμένη Ανατολικής Αττικής και δυο στελέχη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, η Γ. Τσούπρα και ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Π. Φιλίππου, ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι Ωρωπού, αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες από τους όμορους δήμους, εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.
 
Όλοι δεσμεύθηκαν ότι θα παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Συγχρόνως τέθηκε από την Περιφέρεια Αττικής η πρόταση να κηρυχθεί το διαμέρισμα Καλάμου, δήμου Ωρωπού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως και έγινε στη συνέχεια.

Εκκλήσεις για μη κατάχρηση νερού - Ανυπολόγιστες οι καταστροφές 

Η μεγάλη έκταση του μετώπου δυσκολεύει το έργο της κατάσβεσης, ενώ το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες που εύκολα αναζωπυρώνονται σημαίνει πως η μάχη θα συνεχιστεί για αρκετή ώρα.

Για σημαντική εστία στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, κοντά σε ένα από τα τρία στρατόπεδα που βρίσκονται κοντά στον Βαρνάβα, έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ η κοινοτάρχης Χαραλαμπία Ασημακοπούλου.

Τόνισε μάλιστα ότι υπάρχει κίνδυνος εξάντλησης του νερού μέσα στις επόμενες ώρες κάνοντας έκκληση για αποστολή υδροφόρων. Όπως εξήγησε, τα αντλιοστάσια του χωριού έχουν καεί και η κεντρική δεξαμενή έχει αδειάσει, με συνέπεια οι πυροσβέστες να πρέπει να πάνε σε μακρινό κρουνό, γεγονός που δυσκολεύει το έργο της κατάσβεσης.

Στην περιοχή επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 68 υπηρεσιακά οχήματα και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα, όμως αντίθετα τα εναέρια μέσα έχουν μειωθεί σε μόλις τρία  ελικόπτερα, καθώς οι πυκνοί καπνοί περιορίζουν την ορατότητα των πιλότων, ειδικά των αεροπλάνων Καναντέρ.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν επίσης 15 εθελοντικά οχήματα, 13 οχήματα Δήμων και Περιφερειών, συν διάφορα οχήματα της ΕΥΔΑΠ και χωματουργικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Σε διαρκή επικοινωνία ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με τον Ν. Τόσκα για τις πυρκαγιές

Την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ενημερώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις πυρκαγιές και δήλωσε πως "αυτές τις δύσκολες ώρες είμαστε δίπλα στους κατοίκους, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες".

"Έλαβα ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Τόσκα για τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα και ζήτησα την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτές τις δύσκολες ώρες είμαστε δίπλα στους κατοίκους, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες", αναφέρει ο πρωθυπουργός σε ανάρτηση του στο twitter.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο δήμος Ωρωπού λόγω της πυρκαγιάς στον Κάλαμο

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Ωρωπού, λόγω των διαστάσεων που έχει πάρει η καταστροφική πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή του Καλάμου από νωρίς το απόγευμα. Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, μιλώντας αργά το βράδυ στην τηλεόραση της ΕΡΤ-1, ανέφερε ότι έκανε δεκτό το αίτημα της Περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου και κηρύσσει τον δήμο Ωρωπού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Στο μεταξύ, σημαντική είναι η συμμετοχή της Περιφέρειας στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στον Κάλαμο. Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την παρακολούθηση του συμβάντος. Παράλληλα επί τόπου μετέβει κλιμάκιο της υπηρεσίας για να συμβάλλει στο συντονισμό της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ευχαριστεί «για την αυταπάρνησή τους και την αποτελεσματική τους συνεργασία στην κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς τους Πυροσβέστες, τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Πoλιτικής Προστασίας της Περιφέρειας καθώς και τους εθελοντές για την άμεση ανταπόκρισή τους στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς». Τέλος, εύχεται "περαστικά και ταχεία ανάρρωση στον υποστράτηγο Κωνσταντίνο Γιόβα, Διοικητή Περιφερειακής Πυροσβεστικής Αττικής".

Η Περιφέρεια Αττικής συστήνει ακόμη στους πολίτες που οι κύριες κατοικίες τους έπαθαν ζημιές από τις φλόγες να απευθυνθούν στον Δήμο Ωρωπού για τη στέγαση και τη διατροφή τους.

Διακοπές στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων λόγω της πυρκαγιάς στον Κάλαμο

Σε διακοπές της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που είναι σε πλήρη εξέλιξη, προχώρησε η Αστυνομία.

Συγκεκριμένα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στον κόμβο Καπανδριτίου - Μικροχωρίου, στην συμβολή παραλιακής Αγίων Αποστόλων και επαρχιακής Καλάμου και στην συμβολή της λεωφόρου Μαρκοπούλου με την παραλιακή Αγίων Αποστόλων.

με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ και .skai.gr

****

Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με τις πύρινες εστίες που κάνουν την εμφάνισή τους σε όλη τη χώρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, έκανε λόγο για "οργανωμένο σχέδιο για να υπάρξει μια κοινωνικά έκρυθμη κατάσταση στη χώρα".

Ο ίδιος τόνισε ότι "πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο στην Ζάκυνθο, όπως αυτά που ζήσαμε τις προηγούμενες ημέρες σε Αθήνα και Κύθηρα" και επεσήμανε: "Μόνο χθες στην Ζάκυνθο είχαμε 15 εστίες συγχρόνως. Αν δεν είναι αυτό οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών, τότε τι είναι;".

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

peripoliko
Τρόμος στο Αιγάλεω: Ληστεία με πυροβολισμούς σε σούπερ μάρκετ
Άγνωστος, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, εισέβαλε στο κατάστημα και με την απειλή όπλου ακινητοποίησε τον ιδιοκτήτη
Τρόμος στο Αιγάλεω: Ληστεία με πυροβολισμούς σε σούπερ μάρκετ
sxoleio
Εκπαιδευτικοί Λακωνίας: Συνεχίζουν τον αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας
Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Π.Ε Λακωνίας για τα προβλήματα της ελληνικής εκπαίδευσης
Εκπαιδευτικοί Λακωνίας: Συνεχίζουν τον αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας