Ο κορονοϊός σημαδεύει και τα παιδιά – Τι δείχνει ο θάνατος του βρέφους στις ΗΠΑ
Στις 2 Μαρτίου δεν είχε καταγραφεί κανένας θάνατος παιδιού κάτω των δέκα ετών, στοιχείο που είχε εντυπωσιάσει τους επιστήμονες

Ωστόσο, όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», τα τελευταία 24ωρα πληθαίνουν τα περιστατικά θανάτων βρεφών και παιδιών σε όλο τον κόσμο, κάτι που προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς που παρακολουθούν τα δεδομένα, καθώς τα γνωστά στοιχεία δείχνουν πως η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων παιδιών δεν είχε παρουσιάσει  βαριά συμπτώματα.

Ένα βρέφος στο Σικάγο αποτελεί τον πρώτο θάνατο παιδιού κάτω του ενός έτους στις ΗΠΑ που σχετίζεται με τον κορονοϊό και βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες θανάτου. Θύμα αντίστοιχης ηλικίας είχε αναφερθεί προηγουμένως στην Κίνα, το οποίο όμως έπασχε από υποκείμενο νόσημα. Στο Λονδίνο, οι γιατροί του νοσοκομείου «Kings College» ανακοίνωσαν το θάνατο ενός 13χρονου αγοριού που είχε διαγνωστεί με την Covid-19.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας 14χρονος απεβίωσε σε νοσοκομείο της Πορτογαλίας. Οπως έκαναν γνωστό οι γιατροί, ο θάνατός του οφείλεται στον κορονοϊό, δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα, έπασχε όμως από ψωρίαση, που κάνει ευάλωτο το ανοσοποιητικό σύστημα. Η 16χρονη Ζουλί από τη Γαλλία έκανε τρία τεστ διάγνωσης, εκ των οποίων τα δύο ήταν αρνητικά. Ωστόσο, ο επίμονος βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή την οδήγησαν στη ΜΕΘ νοσοκομείου στο Παρίσι. Λίγες ώρες αργότερα η 16χρονη κατέληξε, χωρίς να έχει υποκείμενο νόσημα.

Δεν υπήρχαν, τουλάχιστον μέχρι χθες, ανήλικοι σε σοβαρή κατάσταση, που να κινδυνεύει η ζωή τους, στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, τα νεότερα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, περνούν ήπια τη λοίμωξη με Covid-19, ωστόσο πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις και δεν αποκλείεται νεότερος ή παιδί να νοσήσει βαριά. Στη χώρα μας, τα παιδιά με κορονοϊό που χρειάζονται νοσηλεία εισάγονται στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας, το «Αγία Σοφία» και το «Αγλαΐα Κυριακού», που έχουν οριστεί ως νοσηλευτικά ιδρύματα αναφοράς. Σημειώνεται ότι βάσει μελετών τα παιδιά λειτουργούν ως «πηγές» έντονης μετάδοσης του κορονοϊού, παρόλο που τα ίδια δεν νοσούν βαριά.

Ερευνα που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην εφημερίδα «Nature» επιβεβαιώνει τα αρχικά συμπεράσματα -ότι ο ιός πλήττει σοβαρά τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους- ωστόσο οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς για ποιους λόγους τα παιδιά δείχνουν να είναι πιο ανθεκτικά στην Covid-19. Όπως συμπεραίνεται, από τα 745 παιδιά που είχαν στενή επαφή με διαγνωσμένο ασθενή ή είχαν μέλη της οικογένειας με συμπτώματα, μόλις δέκα νόσησαν, κανένα δεν είχε συμπτώματα και κανένα δεν χρειάστηκε νοσηλεία.

 Ο κορονοϊός ταξιδεύει μέχρι και 8 μέτρα

 Νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας που ίσως εξηγούν και τη μεγάλη μεταδοτικότητα του Sars-CoV-19. Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), Λίντια Μουρουίμπα, που έχει μελετήσει τη δυναμική του βήχα και του φτερνίσματος, προειδοποιεί ότι ο ιός μπορεί να «ταξιδέψει» ακόμη και οχτώ μέτρα (!) και να παραμείνει στον αέρα επί ώρες. Σε συνέντευξή της στο «USA Today» υποστηρίζει πως οι οδηγίες που δόθηκαν για κοινωνική αποστασιοποίηση 1,5-2 μέτρα για να είμαστε ασφαλείς απέναντι στον Covid-19 είναι ανεπαρκείς και βασίζονται σε ξεπερασμένα μοντέλα της δεκαετίας του 1930. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα της έρευνάς της.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pikantika-fagita.jpg
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά
Μαγειρέψτε σαν Έλληνες στην πατρίδα του Τσελεμεντέ - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχώρισε γαστρονομικά το βρετανικό περιοδικό National Geographic
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά