Αναμνήσεις

Το μεσοπολεμικό ξενοδοχείο «Ερύμανθος» στο Παλαιό Φάληρο

Το μεσοπολεμικό ξενοδοχείο «Ερύμανθος» στο Παλαιό Φάληρο

Είναι από τα λίγα σωζόμενα παλαιά κτίρια του Παλαιού Φαλήρου και από τα πιο γνωστά, λόγω σημείου.

Πιθανή κατασκευή του, στα μέσα της δεκαετίας του 1920. Το Παλαιό Φάληρο εκείνη την εποχή ήταν το δημοφιλέστερο, πιο ανεπτυγμένο παραλιακό προάστιο της Αθήνας, με πολλά ξενοδοχεία,  ζυθεστιατόρια και ιδανικός τόπος για θαλάσσια μπάνια. Τα κτίρια του ήταν περισσότερο ευρωπαϊκού τύπου.

Το ξενοδοχείο «Ερύμανθος» ήταν τότε ένα νέο ξενοδοχείο, σε μία εποχή και περιοχή, που τα ξενοδοχεία ευημερούσαν και βρισκόταν στο κεντρικότερο σημείο της περιοχής. Εκπροσωπεί απόλυτα την μεσοπολεμική αρχιτεκτονική, φέροντας ωστόσο και πολλά εκλεκτικιστικά στοιχεία, που μάλλον επέβαλε μια ξενοδοχειακή χρήση στην εποχή του.

Το κτίριο δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ και συντηρούνταν διαχρονικά, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι σε ικανοποιητική κατάσταση. Όταν σταμάτησε να λειτουργεί ως ξενοδοχείο,  φιλοξενήθηκε εκεί για αρκετά χρόνια το ΙΒ Αστυνομικό Τμήμα και αργότερα τα Goody’s.

Οι όροφοι σήμερα νοικιάζονται κυρίως σε διάφορες επιχειρήσεις, ενώ στο ισόγειο λειτουργούν διάφορα καταστήματα και ιταλικό εστιατόριο.

Αλλά, από πού πήρε το όνομά του;

Ο Ερύμανθος είναι επίμηκες και με πολλές κορυφές όρος, που εκτείνεται σαν οροσειρά στην Βόρεια Πελοπόννησο, στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας.

Το υψηλότερο σημείο του είναι η κορυφή Ωλενός, με υψόμετρο 2.224 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι το τέταρτο ψηλότερο όρος της Πελοποννήσου και συμπεριλαμβάνεται στα λεγόμενα αλπικά βουνά της Ελλάδας.

Στο όρος αυτό ο Ηρακλής πραγματοποίησε τον τέταρτο κατά σειρά άθλο του, εξολοθρεύοντας τον Ερυμάνθιο κάπρο, που είχε γίνει η μάστιγα της περιοχής. Στον Ερύμανθο συναντήθηκαν η Καλλιστώ με τον γιο της Αρκά, μια μέρα που αυτός πήγε στο δάσος για να κυνηγήσει. Εκεί είδε τη μεταμορφωμένη σε αρκούδα μητέρα του, που διατηρούσε όμως ανθρώπινη σκέψη και νόηση, και ετοιμάστηκε να τη σκοτώσει με το τόξο του χωρίς να ξέρει ότι ήταν αυτή.

Τότε ο Δίας για να αποτρέψει τη μητροκτονία, μεταμόρφωσε και τον Αρκάδα σε μικρό αρκουδάκι και έτσι αναγνώρισε τη μητέρα του, επειδή όμως φοβήθηκε την αντίδραση της Ήρας, αμφότερους τους μετέφερε στον ουρανό και μεταμόρφωσε και τους δύο σε αστερισμούς, βάζοντας τον Αρκτούρο να τους προστατεύει. Από τότε η Καλλιστώ είναι η Μεγάλη Άρκτος και ο Αρκάδας η Μικρή Άρκτος. Κατά την αρχαιότητα το βουνό θεωρούνταν τόπος διαμονής της Αρτέμιδος και του Πάνα.

 

Ελισάβετ Μιτσού

Με πληροφορίες:-«Neoclassicalgreece.blogspot.com», Wikipedia