Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Συνέντευξη του Υποψήφιου Δημάρχου Αλίμου Δημήτρη Γιαννακόπουλου, στο Alimos Online

Συνέντευξη του Υποψήφιου Δημάρχου Αλίμου Δημήτρη Γιαννακόπουλου, στο Alimos Online

Έχοντας εισέλθει «ακόμα πιο ζεστά» στην προεκλογική περίοδο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχοντας ήδη ξεκινήσει τις συνεντεύξεις μας με τους υποψηφίους Δημάρχους του Αλίμου, σειρά έχει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ως αποφασισμένου πλέον να ηγηθεί Δημοτικού Συνδυασμού στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι Aπόστρατος Aξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν είναι νέος στα δημοτικά, γνωρίζει τον Άλιμο και μας είπε πολύ λεπτομερώς τις απόψεις του:

Τι μπορείτε να μας πείτε για την παράταξη που ετοιμάζετε ; Για τον χαρακτήρα και τη φιλοσοφία της ; Την ονομασία της ;

Ξεκινώντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία στο alimosonline.gr . Κυρία Μιτσού, δεν μου αρέσει η λέξη «παράταξη» γιατί μου θυμίζει κομματική ιδεολογία. Θα έλεγα πως η σωστή λέξη για μένα είναι «Δημοτικός Συνδυασμός» και θα έχει για κίνητρο την αγάπη για τον Άλιμο και στόχος του συνδυασμού μας είναι να πάει η πόλη μας μπροστά, να κοιτάξει το μέλλον με αισιοδοξία και ελπίδα και να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την στήριξη των αδύναμων κοινωνικά ομάδων, την αναβάθμιση των εμπορικών περιοχών του Δήμου μας. Στον Άλιμο δυστυχώς δεν έχουμε οργανωμένη αγορά, ούτε στο Άνω Καλαμάκι, αλλά ούτε και στο Κάτω, με αποτέλεσμα πολλοί δημότες μας να πηγαίνουν σε άλλους γειτονικούς Δήμους για να κάνουν τις αγορές τους. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε μια πρότυπη κυψέλη επιχειρηματικότητας με έμφαση την νεανική πρωτοβουλία. Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για να είμαστε κοντά στον πολίτη, στην καθημερινότητά του και στα προβλήματα που συναντά γύρω του καθημερινά.

Όσο για το όνομα του συνδυασμού, έχετε λίγο υπομονή για μετά τις γιορτές.

Έχει ολοκληρωθεί η στελέχωση του συνδυασμού του οποίου θα ηγηθείτε ; Πότε θα ανακοινωθούν τα ονόματα ; Θα υπάρχουν στο συνδυασμό σας υποψήφιοι που δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με τα δημοτικά ;

Η στελέχωση του συνδυασμού έχει συμπληρωθεί σε μεγάλο ποσοστό και αποτελείται από νέα άτομα που δεν έχουν ασχοληθεί με τα δημοτικά. Έχουν όμως ασχοληθεί με τη δημόσια διοίκηση και γενικότερα έχουν στεφθεί με επιτυχία στις δραστηριότητές τους. Φυσικά ο συνδυασμός θα περιλαμβάνει και πρόσωπα γνωστά στον  Άλιμο αλλά και ευρύτερα και πανελλαδικά θα έλεγα. Σημασία έχει όμως, όσοι ασχοληθούν να το κάνουν με αγάπη και προθυμία, για να λύσουμε τα μεγάλα προβλήματα του Δήμου μας.

Σε μια συνέντευξή σας που παραχωρήσατε πρόσφατα, λέτε πως ο τρόπος λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου έχει απομακρυνθεί από τις δημοκρατικές διαδικασίες. Θα θέλατε να μας αναπτύξετε τους λόγους για αυτή σας τη θέση ;

Είχα πει πως με πληγώνει όλο και πιο πολύ ο τρόπος λειτουργίας του Δ.Σ. και το επαναλαμβάνω. Ο ρόλος του Προέδρου του Δ.Σ. είναι θεσμικός, δεν υπηρετεί μόνο την παράταξη από την οποία προέρχεται και σας θυμίζω ότι ψηφίζεται από όλο το σώμα του Δ.Σ. για ισάξια μεταχείριση. Τον καλώ για άλλη μια φορά να διαβάσει τον κανονισμό λειτουργίας του Δ.Σ. Δεν είναι δυνατόν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. να διακόπτει και να επικαλείται το χρόνο μόνο στην αντιπολίτευση και στους ανεξάρτητους και να μη διακόπτει ακόμη και τον ίδιο τον Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους όταν υπερβαίνουν το χρόνο που έχει οριστεί. Στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρατηρείται το φαινόμενο ο Δήμαρχος να μονοπωλεί με τις τοποθετήσεις-παρεμβάσεις του το μεγαλύτερο μέρος του τον χρόνο της συνεδρίασης. Κάποιες φορές κρίνεται απαραίτητο, τις περισσότερες όμως όχι. Απίστευτο κι όμως αληθινό. Μια επίσκεψη στον κ. Τσαρπαλή, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του όμορου Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, ίσως και να έκανε σοφότερο τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Δήμου μας. Δυστυχώς ερμηνεύει όπως θέλει τα θέματα «επί προσωπικού» και όχι σύμφωνα με τον κανονισμό. Επιπλέον σας θυμίζω την επιστολή που είχε στείλει ο Πρόεδρος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για τις απουσίες των Δημοτικών Συμβούλων, ακόμη και για τους δικαιολογημένους με θέματα υγείας. Απαράδεκτη και προκλητική αυτή η επιστολή του κ. Προέδρου και στόχο είχε την καθαίρεση και τιμωρία των συναδέλφων του.

Ως Υποψήφιος Δήμαρχος, ποια θεωρείτε ότι είναι τα βασικά προβλήματα του Δήμου μας και των κατοίκων του ; Και ποιες οι βασικές θέσεις για την αντιμετώπισή τους ;

Ξεκινάμε από την καθημερινότητα του Αλιμιώτη. Η έλλειψη χώρων στάθμευσης, τόσο στο Άνω όσο και στο Κάτω Καλαμάκι, δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Ειδικά στη Θουκυδίδου και στη γύρω περιοχή, πρέπει να σταθείς πολύ τυχερός για να βρεις θέση για το αυτοκίνητό σου.

Ο κ. Δήμαρχος αντί να λύσει προβλήματα πρόσθεσε κι άλλα στους κατοίκους του Άνω Καλαμακίου, με την ένταξη μιας μεγάλης έκτασης του Δήμου μας σε αρχαιολογική περιοχή, με αποτέλεσμα τη μείωση της αγοραστικής αξίας του ακινήτου τους. Παρότι είχε προσκληθεί, δεν προσήλθε στο Υπουργείο Πολιτισμού να υποστηρίξει τα συμφέροντα των δημοτών. Οι δημότες μας πηγαίνουν πρώτα στην αρχαιολογία και μετά στην πολεοδομία για τις άδειες που χρειάζονται τα ακίνητά τους.

Από το 2014 ο κ. Δήμαρχος όφειλε να στείλει τους υπηρεσιακούς φακέλους των εργαζομένων, στα αρμόδια συμβούλια για να γίνουν οι κρίσεις των Προϊσταμένων και Διευθυντών. Γιατί άραγε δεν το έκανε ; Τον εκφράζει η σημερινή διοικητική δομή του Δήμου με αναπληρωτές ; Τον εκφράζουν οι συνεχείς εσωτερικές μεταθέσεις – διώξεις, θα έλεγα –  υπαλλήλων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης ;

Δεκάδες απευθείας αναθέσεις στα τεχνικά έργα του Δήμου. Είναι ο μοναδικός Δήμαρχος σε όλη την Ελλάδα που το νέο τεχνικό πρόγραμμα, ύψους 1.228.000€, είναι όλο σε 58 απευθείας αναθέσεις. Απίστευτο. Πρόκειται για παγκόσμιο ρεκόρ απευθείας αναθέσεων σε εργολάβους. Μάλιστα όταν ο κ. Δήμαρχος «στριμώχτηκε» στο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί κάνει απευθείας αναθέσεις είπε: «Διότι έτσι παίρνουμε τα καλύτερα υλικά και γίνονται γρήγορα τα έργα». Και η έκπτωση κ. Δήμαρχε ; Δεν υπάρχει έκπτωση στα έργα, γιατί όλα με απευθείας αναθέσεις ;

Σας αναφέρω ενδεικτικά το τελευταίο έργο του «κακ-Ομήρου» στη Λ. Ιωνίας. Γελάει το Άνω Καλαμάκι. Ουδεμία σχέση έχει το άγαλμα αυτό με τον Όμηρο. Ένα απλό κλικ στο διαδίκτυο και θα διαπιστώσετε αυτό που σας λέω. Βλέποντάς το, μου θυμίζει τον Μωυσή που πήρε τις 10 εντολές. Ή λίγο Καρλ Μαρξ. Ερωτώ τον κ. Δήμαρχο : Από τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη έχει αγοράσει και πίνακες ζωγραφικής αξίας 4.900€;

Και συνεχίζω : Οι απευθείας αναθέσεις σε δικηγόρους, κοντεύουν να φτάσουν τις 200.000€ για διάφορες υποθέσεις, χωρίς να υπάρχει ενημέρωση για την πορεία των υποθέσεων αυτών.

Οι μεγάλες σπατάλες στη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων και Αποκριάτικων Εορτών, όλων των ετών επί διοίκησης Κονδύλη, φτάνουν το ποσό των 500.000€. Απίστευτο ποσό για έναν μικρομεσαίο Δήμο όπως είναι ο δικός μας.

Η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας καθαριότητας, η οποία εάν ψηφιζόταν θα κόστιζε στους δημότες πολλά εκατομμύρια ευρώ. Με παρέμβαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, των εργαζομένων και πολλών συναδέλφων στο Δ.Σ., καταφέραμε να παγώσουμε την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας στον Δήμο μας.

Μετά την έφοδο του ΣΔΟΕ στην ταμειακή υπηρεσία και σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου και στο γραφείο Δημάρχου, έχει πληγεί η αξιοπιστία του Δήμου μας. Ο κ. Δήμαρχος κατηγόρησε με ανακοίνωσή του την ίδια ημέρα, ότι το έκανε η αντιπολίτευση και ότι ενοχλείται από τους συνεχείς ελέγχους. Στο Δημοτικό Συμβούλιο ανασκεύασε. Κατηγόρησε υποψήφιο βουλευτή της Χρυσής Αυγής, γνωστό δημοσιογράφο, ότι έστειλε το ΣΔΟΕ για έλεγχο. Κατά τον Δήμαρχο λοιπόν, εδώ είναι κακή η Χρυσή Αυγή. Όταν όμως ο εκπρόσωπός της στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, του ψηφίζει σχεδόν όλα τα θέματα είναι το καλό κομμάτι της.

Σε παλαιότερο Δημοτικό Συμβούλιο, είχα ρωτήσει τον κ. Δήμαρχο να μου πει, η κ. Β.Σ.  που έχει πουλήσει πίνακες ζωγραφικής αξίας περίπου 90.000€ στον Δήμο, σε ποιον καταθέτει την προσφορά της ; Σε εσάς ; Σε κάποιον συνεργάτη σας ; Σε ποιον ; Του επαναλαμβάνω την ερώτηση και τον ξαναρωτώ, αν αυτή η κυρία έχει κάποια σχέση με μεγαλοστέλεχος της Χρυσής Αυγής στα Νότια Προάστια. Οι πίνακες κοστίζουν στο Δήμο 4.900€ περίπου ο ένας. Γιατί;

Η έλλειψη μεγάλων έργων είναι ορατή στο Δήμο μας, όπως η απουσία υπόγειου χώρου στάθμευσης για τα αυτοκίνητα του Δήμου (απορριμματοφόρα κ.λπ.), έργο που πραγματοποίησε με επιτυχία γειτονικός μας Δήμος.

Δεν ξεκίνησε η κατασκευή του δεύτερου Κλειστού Γυμναστηρίου στο χώρο δίπλα στο 6ο Δημοτικό, όπως είχε υποσχεθεί ο κ. Δήμαρχος.

Δεν υπάρχει χώρος στάθμευσης γύρω από το μετρό του Δήμου μας (τον σταθμό). Αντίθετα υπάρχουν παρατημένα αυτοκίνητα συνεργείων και φανοποιείων, σκορπισμένα, να καταλαμβάνουν θέσεις στάθμευσης που τις χρειάζεται ο δημότης μας.

Στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, σε οδό που γειτνιάζει, μόλις πρόσφατα, με εντολή Δημάρχου αφαιρέθηκαν δύο ταμπέλες που έδειχναν ότι είναι πεζόδρομος, ενώ δεν ήταν σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιδίου.

Δεν άρχισε η ανέγερση του 8ου Δημοτικού Σχολείου στην οδό 17ης Νοέμβρη. Γιατί άραγε ; Τη στιγμή που τα σχολεία του Δήμου μας στο συγκεκριμένο χώρο, ασφυκτιούν λόγω των πολλών παιδιών που υπάρχουν σε αυτά.

Η παντελής έλλειψη πολιτικής για το μεγάλο έργο «επένδυση στο Ελληνικό». Είμαστε ο μοναδικός Δήμος που δεν έχει καρποφορήσει καμία διεκδίκησή μας. Δεν έχουμε πάρει τίποτα. Οι συναντήσεις του κ. Δημάρχου με τα αρμόδια όργανα, δεν έχουν φέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα για το Δήμο μας. Πριν λίγο καιρό ο κ. Δήμαρχος παραβρέθηκε στα θυρανοίξια του νέου κοιμητηρίου Γλυφάδας. Που είναι κ. Δήμαρχε το κοιμητήριο του Δήμου Αλίμου που είχατε υποσχεθεί προεκλογικά το 2014 ; Το ξεχάσατε ;

Η αναβάθμιση του έργου της Μαρίνας Αλίμου, πάει ένα βήμα μπρος και δύο πίσω. Όλο λόγια και αναβολές.

Η έλλειψη ασφάλειας των πολιτών. Δεκάδες ληστείες και κλοπές συμβαίνουν κάθε εβδομάδα στο Δήμο. Παρότι ο κ. Δήμαρχος επισκέφθηκε πριν λίγους μήνες  το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, δεν του έδωσαν σημασία. Πέρασε κι απ’ εδώ απαρατήρητος. Το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα υπολειτουργεί από την έλλειψη αστυνομικής δύναμης. Τα ίδια γίνονται και στο Τμήμα Ασφάλειας, όπου δεν υπάρχει – εδώ και πολύ καιρό – Αξιωματικός Υπηρεσίας τη νύχτα.

Η πεζογέφυρα στη συμβολή των Λεωφόρων Ποσειδώνος και Καλαμακίου, τείνει να γίνει «το γεφύρι της Άρτας».  Τον είχα συμβουλεύσει να γίνει σιδερένια για να μπορεί εύκολα να αποσυναρμολογηθεί όπως είναι η γέφυρα στο ύψος του Αγίου Κοσμά. Δεν έκανε καμία παρέμβαση στο Υπουργείο. Άφησε να γίνει τσιμεντένια και τεράστια, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών προβλημάτων που τα βιώνουμε καθημερινά και ακόμη δεν έχει τελειώσει. Να δούμε πότε.

Και πόσα ακόμη θα μπορούσα να σας αναφέρω, για τις ασφαλτοστρώσεις και τον δημοτικό φωτισμό με λάμπες led, που θα επανέλθουμε σύντομα.

Ευρύτερη συνεργασία για την Διοίκηση της πόλης, με ποιους πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να κάνετε, λόγω Κλεισθένη ;

Ο Κλεισθένης είναι ένα σύστημα συνεργασιών και όπως σας προανέφερα, στο συνδυασμό που ετοιμάζω – πρώτα ο Θεός – χωράνε όλοι πλην των άκρων. Βέβαια δε σας κρύβω ότι η συμπεριφορά του κ. Κονδύλη με είχε πληγώσει και δύσκολα θα με κάνει να συνεργαστώ μαζί του. Εκτός κι αν αλλάξει.

Υπήρξατε Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη «Αγαπώ τον Άλιμο», που επικεφαλής είναι ο νυν Δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης, από την οποία πριν από ένα χρόνο περίπου αποχωρήσατε και καταθέσατε την ανεξαρτητοποίησή σας. Από τότε έως σήμερα έχει αλλάξει κάτι ; Συγκεκριμένα ;

Όταν μια Δημοτική Αρχή παρουσιάζει ελάχιστο έργο στο σύνολο του Δήμου, αδυνατεί να συντηρήσει δημοτικές δομές, περιφρονεί την καθημερινότητα των πολιτών, αγνοεί τις ανάγκες των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, λειτουργεί με απευθείας αναθέσεις και εμφανίζεται παντελώς ανίκανη να συνδράμει τον επαγγελματικό, επιχειρηματικό κόσμο του Δήμου, μοιραία οδηγείται στην εσωτερική αποδόμηση, στην έξωθεν κακή μαρτυρία.

Όταν κάποιος χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο και νομίζει ότι θα σπάσει ο τοίχος, τότε είναι άξιος της μοίρας του. Πόσο μάλλον όταν το κεφάλι δεν αλλάζει γνώμη, είναι αλαζονικό και συνεχίζει στους ίδιους ρυθμούς.

Ήμουν από τους πρωτεργάτες στο συνδυασμό «Αγαπώ τον Άλιμο», αλλά απογοητεύτηκα πολύ γρήγορα με τον τρόπο διοίκησης του Δημάρχου και τις επιλογές των άμεσα συνεργατών του. Τολμώ να πω, πως αν δεν ήταν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και ο Δημήτρης Δημάκης να τον στηρίξουν και να τον πιστέψουν, ο κ. Κονδύλης δε θα είχε το αποτέλεσμα που συγκέντρωσε στις εκλογές του 2014. Θα ερχόταν τρίτος, τέταρτος.

Σε αυτές τις εκλογές θα είσαστε απέναντι στην παράταξη αυτή και σε πρώην συνεργάτες. Θα θέλατε να μας πείτε κάτι πάνω σε αυτό ;

Με την συντριπτική πλειοψηφία – όσοι έχουν απομείνει στο συνδυασμό «Αγαπώ τον Άλιμο» – διατηρώ άριστες σχέσεις. Δεν έχουμε αντιπαλότητες. Μόνο προγράμματα και το όραμά μας για τον Άλιμο. Καταθέτουμε τις δικές μας προτάσεις και ο κόσμος θα κρίνει βάσει αυτών.

Ποια η θέση σας και η πρότασή σας για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκύψει στην παραλία με την υποχώρηση του παραλιακού πεζόδρομου ;

Όπως γνωρίζουμε όλοι, το θέμα έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν. Η προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου ( με τον Θάνο Ορφανό, Δήμαρχο) είχε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και είχε εγκριθεί ένα ποσό της τάξεως των 600.000€, για την αποκατάσταση της ζημιάς. Ο κ. Δήμαρχος έκανε μια παρέμβαση – πρόχειρη κατ' εμέ – που κόστισε περίπου 20.000€, κατηγορώντας τον κ. Ορφανό ότι τα 600.000€ είναι ένα τεράστιο ποσό και ότι εκείνος θα το έκανε με πολύ λιγότερα. Δεν πέρασε λίγος καιρός και την πρόχειρη λύση του κ. Κονδύλη την πήρε το κύμα. Η ζημιά παραμένει και το σημείο είναι άκρως επικίνδυνο και για θανατηφόρο ατύχημα ακόμη και η Δημοτική Αρχή ψάχνει υπευθύνους, παρότι ευθύνεται η ίδια.

Γιατί ο Αλιμιώτης ψηφοφόρος να ψηφίσει τον συνδυασμό του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και όχι κάποιον άλλον ;

Όλα όσα σας ανέφερα μέχρι τώρα, κάνουν σαφή τα όσα συμβαίνουν στο Δήμο μας στην τρέχουσα δημοτική θητεία και τα οποία, όπως σας ανέπτυξα, δε με βρίσκουν σύμφωνο.

Εκτιμώ ότι η διαδρομή μου στα κοινά, μου έχει δώσει τα εφόδια, τις εμπειρίες και τη γνώση, να στέκομαι στο ύψος των περιστάσεων και να είμαι έτοιμος για ό,τι απαιτηθεί. Οι δημότες το γνωρίζουν καλά. Γνωρίζουν τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και εκείνη την ώρα θα σκεφτούν το καλύτερο για το Δήμο τους.

Από τις εκλογές του 2006 που εκλέχθηκα, πάντα με τιμούν στις πρώτες θέσεις των συνδυασμών που συμμετείχα. Δύο φορές Αντιδήμαρχος Πόλης, Πρόεδρος Παιδικών Σταθμών κ.α. Τους καλώ ακόμη μια φορά να με εμπιστευθούν και να με στηρίξουν.

Κλείνοντας, να πω ότι όλα τα οικονομικά στοιχεία που ανέφερα στην παρούσα συνέντευξη είναι παρμένα από την Διαύγεια. Επίσης, θα ήθελα  να σας ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά για τη φιλοξενία στην ιστοσελίδα σας και να ευχηθώ σε όλους χαρούμενες γιορτές με υγεία.

 

Μίλησε στην Ελισάβετ Μιτσού