Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Ανδρέας Κονδύλης: Είμαστε υπέρ της επένδυσης του Ελληνικού αλλά δε θα δώσουμε λευκή επιταγή

Ανδρέας Κονδύλης: Είμαστε υπέρ της επένδυσης του Ελληνικού αλλά δε θα δώσουμε λευκή επιταγή

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, με αφορμή την επένδυση του Ελληνικού.

Τόνισε πως ο Δήμος έχει ταχθεί υπέρ αυτής της επένδυσης από την πρώτη στιγμή, αλλά κύριο μέλημά του είναι να διασφαλίσει πως όλα θα γίνουν σωστά και κυρίως πως δε θα ζημειωθεί ο Δήμος Αλίμου με κανέναν τρόπο. «Είμαστε υπερ της επένδυσης αλλά αυτό δε σημαίνει πως θα δώσουμε λευκή επιταγή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η επένδυση του Ελληνικού

Όσον αφορά το θέμα της επερχόμενης επένδυσης δήλωσε:«Για πρώτη φορά επί Δημαρχίας μου, ο Άλιμος τάχθηκε υπέρ της επένδυσης στον χώρο του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού-Αγ. Κοσμά, και μάλιστα δύο φορές, με αντίστοιχες Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (Νοέμβριος 2015 και Αύγουστος 2017). Ταυτόχρονα, θέσαμε κάποια αυτονόητα ζητήματα που έπρεπε να ρυθμισθούν, όπως θέσεις εργασίας για τους κατοίκους του Αλίμου και των όμορων περιοχών, διαδημοτικός σταθμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων μέσα στο Πάρκο, διάθεση χώρων για την ανέγερση σχολείων κ.α. κοινωφελών δομών για τους κατοίκους. Τα ζητήματα αυτά παραμένουν μέχρι και σήμερα σε εκκρεμότητα.  Το ότι η εν λόγω Επένδυση αποτελεί τρόπον τινά «εθνική υπόθεση» δεν σημαίνει ότι μπορεί να γίνει πρόχειρα και ‘όπως-όπως’, αντιθέτως πρέπει να γίνει με τον σωστό τρόπο και με τεχνοκρατική αρτιότητα».

Και συνέχισε: «Οι τρεις όμοροι Δήμοι (Άλιμος, Αργυρούπολη-Ελληνικό, Γλυφάδα) είχαν κοινή στάση-πρόταση για το πρώην Αεροδρόμιο από τη δεκαετία του 1990, δηλαδή από την πρώτη στιγμή που τέθηκε ζήτημα μεταφοράς του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών από την περιοχή μας στα Σπάτα. Οι τρεις Δήμοι είχαν εξαρχής συστήσει την «Κοινή Δράση», πρόταση της οποίας αποτελούσε η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πρασίνου και πολιτισμού, στη βάση της Μελέτης του ΕΜΠ (ομάδα υπό τον καθηγητή Μπελαβίλα). Οι τρεις Δήμοι ήταν κάθετα αντίθετοι και αρνητικοί προς την δρομολογούμενη Επένδυση. Η θέση αυτή των 3 Δήμων άλλαξε επίσημα το 2015, μετά την ανάδειξη νέων Δημοτικών Αρχών στις εκλογές του 2014. Με Αποφάσεις των 3 νέων Δημοτικών Συμβουλίων, οι τρεις Δήμοι άλλαξαν την (πάγια, μέχρι τότε) αρνητική στάση τους, και τάχθηκαν πλέον υπέρ της Επένδυσης – Ανάπλασης στον «Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού – Αγ. Κοσμά». Σημειώνεται πως η άμεση εμπλοκή των 3 Δήμων προκύπτει από το γεγονός ότι το Ακίνητο της Επένδυσης βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων τους. Εντός του Δήμου Αλίμου ευρίσκεται η περιοχή του Αγ. Κοσμά (Αθλητικό Κέντρο, χερσόνησος Αγ.Κοσμά κ.λπ.) και τμήμα του πρώην Αεροδρομίου.

Τα περισσότερα από τα ζητήματα αυτά αποτελούν αυτονόητες εκκρεμότητες που σε κάθε σοβαρά οργανωμένη ευρωπαϊκή χώρα θα είχαν εξαρχής συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό της Επένδυσης και δεν θα χρειάζονταν επισημάνσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αντιθέτως, στη χώρα μας, παρά τις επισημάνσεις μας (που στηρίζονται στα όσα προβλέπουν οι νόμοι και η κοινή λογική), μέχρι και σήμερα δεν έχουν επιλυθεί από την πολιτεία, όχι μόνο για τον Άλιμο, αλλά και για όλους τους όμορους Δήμους. Η Δημοτική Αρχή Αλίμου συνεχίζει να υποστηρίζει την επένδυση, αλλά ταυτόχρονα ακαταπόνητα συνεχίζει την προσπάθεια για να επιτύχει την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων-εκκρεμοτήτων που έχουν να κάνουν με την κοινή λογική: ισόρροπη ανάπτυξη, ώριμος και αποτελεσματικό σχεδιασμός (πολεοδομικός, κυκλοφοριακός κ.λπ.), βιωσιμότητα ανάπτυξης στην περιοχή της επένδυσης και στους όμορους Δήμους, πρόβλεψη των αναγκών που θα δημιουργηθούν για τους νέους κατοίκους και έγκαιρος σχεδιασμός για την ικανοποίησή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η προσφυγή στη Δικαιοσύνη δεν αποτελεί για τον Δήμο μας την επιθυμητή λύση, ούτε την πρώτη επιλογή. Αποτελεί την τελευταία μας επιλογή, αφού προηγουμένως το Κράτος έχει αγνοήσει πλήρως όλα τα έγγραφα και τις ενέργειές μας, όλες τις επισημάνσεις και τις προτάσεις μας, που χαρακτηρίζονται στο σύνολό τους από τεχνοκρατική επάρκεια και απόλυτη ορθότητα. Δεδομένου ότι έχουμε έγκαιρα ενημερώσει ότι δεν έχουμε απεμπολήσει το νόμιμο δικαίωμά μας για προσφυγή στη Δικαιοσύνη, στην περίπτωση που οι θέσεις μας δεν τύχουν θετικής ή έστω αρνητικής απάντησης, η πολιτεία οφείλει (αν πραγματικά ενδιαφέρεται να μην προκαλούνται επιπλοκές στη διαδικασία της Επένδυσης) να διεξάγει έναν ελάχιστο διάλογο με τον Δήμο μας, όπως εξάλλου επιτάσσει η ελάχιστη κοινή λογική, οι νόμιμες αρμοδιότητές μας και, κυρίως, η διεθνής εμπειρία (καλές πρακτικές στον σύγχρονο δυτικό κόσμο)».

Τα όρια του Δήμου Αλίμου

Στη συνέχεια, μίλησε για τα όρια του Δήμου Αλίμου, αναφέροντας πως ένα λάθος στο κτηματολόγιο -που μετρά ιδιοκτησίες και όχι όρια- έχει γίνει το «μήλον της έριδος» μεταξύ Αλίμου και Ελληνικού – Αργυρούπολης, με τον Δήμαρχο Γιάννη Κωνσταντάτο να δηλώνει πως ο Δήμος θέλει να παραποιήσει τα όρια.

Ο Ανδρέας Κονδύλης δήλωσε επί του θέματος: «Τα όρια των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης έχουν καθοριστεί με την Απόφαση 56/22.3 ήδη από το 1939, ενώ υπάρχουν και χάρτες από το 1925 που καθορίζουν σαφές ποια είναι τα όρια των Δήμων αυτών, και έκτοτε δεν έχουν μεταβληθεί. Τα όρια αυτά αποτυπώνονται επανειλημμένα και αναλυτικά σε σωρεία δημοσίων εγγράφων (ΦΕΚ, Τοπογραφικά Διαγράμματα Υπουργείων κ.ο.κ.), τα οποία έχουν πλήρη αποδεικτική δύναμη. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ορισμένα από αυτά προέρχονται από την Πολεοδομία του ίδιου του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης.  Παρόλα τα παραπάνω, η Δημοτική Αρχή Ελληνικού-Αργυρούπολης ρητά αμφισβητεί τα όρια αυτά, διατεινόμενη ότι ο Άλιμος έχει διαφορετικά, συρρικνωμένα, όρια (αυτά που εσφαλμένα και κατά συνθήκην ενδεικνύει το Κτηματολόγιο) και ότι το Ελληνικό έχει πιο εκτεταμένα όρια, σε σχέση με αυτά του 1939.  Από την πλευρά μας, με Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητάμε να συγκροτηθεί και να αποφανθεί επί της αμφισβήτησης, η αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών. Διευκρινίζεται ότι αίτημα του Δήμου μας δεν αποτελεί ο προσδιορισμός νέων ορίων, αλλά η διασάφηση επί χάρτου των σημερινών, ήδη υφιστάμενων από το 1939, ορίων».

Η ανάπλαση της Μαρίνας Αλίμου

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στη μεγάλη ανάπλαση της Μαρίνας Αλίμου, δηλώνοντας πως μέσα στον Απρίλιο θα έχουμε τον τελικό ανάδοχο. Μέσα στις υποχρεώσεις του αναδόχου της ανάπλαςης συμπεριλαμβάνεται και η ανέγερση ενός κτιρίου 200τμ που θα λειτουργήσει ως πολυχώρος πολιτισμού αλλά και ως Πινακοθήκη Δήμου Αλίμου.

Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Η Μαρίνα Αλίμου αποτελεί τη μεγαλύτερη Μαρίνα στην Ελλάδα, και από τις μεγαλύτερες της ΝΑ Μεσογείου. Έχει 210 στρέμματα χερσαία ζώνη και πάνω από 1000 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών. Το 2012 υπήχθη στη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ και έκτοτε ξεκίνησε διαδικασία (Διαγωνισμός) για την αξιοποίησή της από ιδιώτη επενδυτή. Στη διαδικασία αυτή αντιτάχθηκε το 2014 η νεοεκλεγείσα (τότε) Δημοτική Αρχή και τελικά (το 2014) ο Διαγωνισμός κατέστη άγονος και η διαδικασία ματαιώθηκε. Το 2015 ξεκίνησε μία μακρόχρονη διαπραγμάτευση μεταξύ Δήμου Αλίμου – νέας Διοίκησης ΤΑΙΠΕΔ (Πρόεδρος κ. Στέργιος Πιτσιόρλας), η οποία κατέληξε το 2017 στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων. Με το συμβατικό αυτό κείμενο αφενός κατοχυρώθηκαν τα ζητήματα ενδιαφέροντος του Δήμου εντός της Μαρίνας Αλίμου, αφετέρου οι δύο φορείς συμφώνησαν να συμπράξουν για την περαιτέρω ομαλή και ταχεία εξέλιξη της διαδικασίας. Τα ζητήματα που ενδιέφεραν τον Δήμο και συμπεριλαμβάνονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας συνοπτικά είναι: α) Το Δημοτικό Κολυμβητήριο Αλίμου παραμένει μέσα στη Μαρίνα και δεν γκρεμίζεται, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Αναθεωρήθηκε η ΜΠΕ, ώστε να προβλέπεται η λειτουργία του Κολυμβητηρίου εντός Μαρίνας, και υπεγράφη σύμβαση μεταξύ ΕΤΑΔ ΑΕ-Δήμου Αλίμου για να εξακολουθήσει η χρήση του Κολυμβητηρίου από τον Δήμο και μετά την επένδυση, β) Ο Δήμος Αλίμου θα εισπράττει ανταποδοτικά τέλη από τον παραχωρησιούχο, γ) Ο παραχωρησιούχος θα κατασκευάσει με δαπάνες του κτίριο 200 τ.μ. τουλάχιστον, το οποίο θα παραδοθεί στον Δήμο Αλίμου για πολιτιστικές χρήσεις (στέγαση Δημοτικής Πινακοθήκης κ.α.). Το 2018 προκηρύχθηκε Δημόσιος Διεθνής Διαγωνισμός για την παραχώρηση της Διοίκησης – Διαχείρισης της Μαρίνας σε Επενδυτή-Παραχωρησιούχο για 40 έτη. Σήμερα ο Διαγωνισμός αυτός είναι σε τελικό στάδιο, έχουν υποβληθεί οι προσφορές και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Απριλίου 2019, με την ανάδειξη του πλειοδότη, έπειτα από e-auction (ηλεκτρονικός διαγωνισμός). Υποψήφιοι είναι 3 μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα.   Ο Δήμος Αλίμου αποβλέπει στην ανάδειξη και εγκατάσταση του επενδυτή το ταχύτερο δυνατόν και στην αποτελεσματική συνεργασία μαζί του, ώστε η Μαρίνα Αλίμου να αναδειχθεί σε πόλο προσέλκυσης ποιοτικού τουρισμού, αλλά και επισκεπτών από την ευρύτερη περιοχή. Έχοντας το θετικό προηγούμενο της ανάπλασης και λειτουργίας της Μαρίνας Φλοίσβου από ιδιώτη επενδυτή, ο Δήμος Αλίμου στοχεύει στο να αποκτήσει ένα τουλάχιστον εξίσου καλαίσθητο και λειτουργικό επίνειο».

Τέλος, αναφέρθηκε στη μείωση των χρεών του Δήμου, αναφέροντας πως από τα 26εκατομμ. χρέη πλέον υπάρχουν 14εκατομμύρια. Μειώθηκαν στο μισό μέσα σε μία πενταετία βαθιάς κρίσης για τη χώρα μας, αλλά δημιουργικής άνθησης για τον Άλιμο καθώς διεξάγονταν πολιτιστικά φεστιβάλ για μικρούς και μεγάλους, ασφαλτροστρώσεις, πιστοποίηση όλων των παιδικών χαρών και η δημιουργία δύο νέων, και φυσικά, η δημιουργία του δημοτικού κινηματογράφου στην παραλία.

 

Τατιάνα Τζινιώλη