Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Ανδρέας Κονδύλης: «Δεν πρέπει κανείς να στερείται την πρόσβαση στην παραλία»

Ανδρέας Κονδύλης: «Δεν πρέπει κανείς να στερείται την πρόσβαση στην παραλία»

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα εγκαίνια της εγκατάστασης του μηχανισμού Seatrac στον Άλιμο.

Με τον μηχανισμό αυτό, τα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα θα μπορούν να απολαμβάνουν το θαλασσινό νερό χωρίς περιορισμούς. Το Seatrac τοποθετήθηκε στις δύο ελεύθερες πλαζ του Δήμου, στο πλαίσιο του υποέργου «Ανάπτυξη ολοκληρωμένης υποδομής για τη φιλοξενία ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) στις παραλίες» του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης – Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και ΤΣ – ΕΠΑνΕκ 2014 -2020 – ΕΣΠΑ 2014 -2020. Το συνολικό έργο υλοποιείται κατόπιν πρωτοβουλίας του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών του Πρωθυπουργού. Ο Άλιμος είναι ο πρώτος δήμος που υλοποίησε την κατασκευή με το εν λόγω πρόγραμμα και θα ακολουθήσουν ακόμη 69 δήμοι σε όλη τη χώρα. Αξίζει να σημειώσουμε πως πρόκειται για μία ελληνική πατέντα από το Πανεπιστήμιο Πατρών και ο ένας εκ των δημιουργών της, ο Ιγνάτιος Φωτίου, παρευρέθηκε σήμερα και παρουσίασε τη λειτουργία του μηχανισμού.

Αρχικά, τον λόγο πήρε η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η οποία δήλωσε πως πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα να μπορούν τα άτομα με κινητικά προβλήματα να απολαμβάνουν εξίσου τη θάλασσα, η οποία αποτελεί μέρος της καταγωγής και της ιστορίας μας.

Ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, δήλωσε: «Δεν πρέπει κανείς να στερείται την πρόσβαση στο θαλασσινό νερό. Η χώρα μας έχει αργήσει πολύ και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε ώστε το αυτονόητο για εμάς να μην είναι πολυτέλεια για εκείνους. Χάρη σε μία ελληνική πατέντα, έχει γίνει ήδη το πρώτο βήμα και ελπίζουμε πως σύντομα θα υπάρχουν περισσότεροι χώροι που τα ΑμεΑ θα μπορούν να επισκέπτονται χωρίς να πρέπει να δώσουν αγώνα. Πρέπει να σταματήσει ο κοινωνικός αποκλεισμός μίας ομάδας από τα θεμελιώδη δικαιώματά της». Επιπλέον, τόνισε πως το έργο δεν αφορά μόνο τον μηχανισμό, αλλά και τις ράμπες πρόσβασης στην παραλία, τα αποδυτήρια αλλά και θέσεις στάθμευσης, ενώ υπογράμμισε το γεγονός πως η κατασκευή τοποθετήθηκε δίπλα στον πύργο του ναυαγοσώστη ώστε να υπάρχει άμεση ανταπόκριση σε οτιδήποτε συμβεί ή χρειαστεί το άτομο που χρησιμοποιεί το Seatrac.

Στη συνέχεια μίλησε ο Προϊστάμενος Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών Πρωθυπουργού Σταύρος Παναγιωτίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα, Χρήστος Καπάταης αλλά και ο Χαράλαμπος Χριστόπουλος, Υπεύθυνος Παρακολούθησης του Συντονιστικού Μηχανισμού για την Αναπηρία. Όλοι τους υπογράμμισαν τη βαρύτητα που πρέπει να δοθεί ώστε η χώρα μας να γίνει περισσότερο φιλική στα ΑμεΑ και να τοποθετηθούν ειδικές ράμπες ή να διαμορφωθούν κατάλληλα περισσότεροι χώροι όπως εστιατόρια, θέατρα, χώροι πολιτισμού αλλά και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Ο Σταύρος Παναγιωτίδης μίλησε αποκλειστικά στο Alimos Online λέγοντας: Μέσω του ΕΣΠΑ δίνεται η χρηματοδότηση η οποία ξεκίνησε από 5 εκατομμύρια ευρώ, όμως λόγω της μεγάλης ζήτησης έφτασε τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα αφορά τους παραλιακούς δήμους της χώρας προκειμένου να διαμορφώσουν τις παραλίες τους, ώστε να είναι φιλικές και προσβάσιμες από τους συμπολίτες μας με αναπηρία. Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει τη δημιουργία του μηχανισμού, τη διαμόρφωση ράμπας και κατάλληλα διαμορφωμένων αποδυτηρίων αλλά και χώρου στάθμευσης».

Στην παρουσίαση που ακολούθησε ο Ιγνάτιος Φωτίου, έδειξε πως λειτουργεί ο μηχανισμός. Με ένα κουμπί, το άτομο που κάθεται στο ειδικό κάθισμα, θα μπορεί να επιλέξει σε ποιο σημείο θα σταματήσει καθώς μπαίνει ή βγαίνει από τη θάλασσα. Στην επιστροφή, υπάρχει η δυνατότητα ρίψης νερού, ως ντους, και ο μηχανισμός λειτουργεί με φωτοβολταϊκό σύστημα. Ο Ιγνάτιος Φωτίου υπογράμμισε πως η πατέντα εξελίσσεται συνεχώς προσθέτοντας νέες διευκολύνσεις.

Φωτορεπορτάζ: Τατιάνα Τζινιώλη