Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Με 335 ψήφους παίρνει έδρα ο Χάρης Μέξας - Πως βγαίνουν οι έδρες σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο

Με 335 ψήφους παίρνει έδρα ο Χάρης Μέξας - Πως βγαίνουν οι έδρες σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο

Μετά από ένα "θρίλερ" που κρίθηκε στο τελευταίο εκλογικό τμήμα, η παράταξη της Χρυσής Αυγής εξασφαλίζει έδρα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα "Κλεισθένης" έχει αλλάξει ο τρόπος κατανομής των εδρών στα Δημοτικά Συμβούλια. Ο τρόπος κατανομής είναι πιο αναλογικός και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα σε συνδυασμούς με χαμηλά ποσοστά να εξασφαλίσουν έδρα.

Μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή της Ελληνικής Αυγής για τον Άλιμο με επικεφαλής τον Χάρη Μέξα. Η παράταξη της Χρυσής Αυγής είδε την εκλογική της δύναμη να μειώνεται αρκετά στις εκλογές. Χαρακτηριστικό είναι πως από τις 1066 ψήφους (5,42%) των προηγούμενων εκλογών έλαβε 335 (1,54%).

Ο τρόπος που κατανέμονται οι έδρες είναι ο εξής: Το άθροισμα των ψήφων που έλαβαν όλοι οι συνδυασμοί διαιρείται με το πλήθος των διαθέσιμων εδρών του εκάστοτε Δήμου. Το ακέραιο πηλίκο ονομάζεται εκλογική βάση. Στη περίπτωση του Αλίμου οι διαθέσιμες έδρες είναι 33 και η εκλογική βάση 661. Έπειτα για κάθε παράταξη ο αριθμός των ψήφων που έλαβε διαιρείται με την εκλογική βάση. Το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης αντιστοιχεί στις έδρες που λαμβάνει ο κάθε συνδυασμός. Αυτό απεικονίζεται στην τρίτη στήλη του παρακάτω πίνακα. Αφαιρώντας το σύνολο των κατανεμημένων εδρών από το σύνολο των διαθέσιμων εδρών προκύπτουν οι υπολοιπόμενες έδρες. Στην περίπτωση μας αυτές οι έδρες είναι 3.

Έπειτα αφαιρείται από το σύνολο των ψήφων που έλαβε ο κάθε συνδυασμός το πολλαπλάσιο των εδρών που έλαβε και την εκλογική βάση. Από αυτό προκύπτει ένα υπόλοιπο ψήφων. Οι υπολοιπόμενες έδρες κατανέμονται στους συνδυασμούς με το υψηλότερο υπόλοιπο ψήφων. Με τον τρόπο αυτό λαμβάνουν από μία υπολοιπόμενη έδρα οι συνδυασμοί Άλιμος εδώ ζούμε, Αγαπώ τον Άλιμο και Ελληνική Αυγή για τον Άλιμο.

Ουσιαστικά η έδρα πέρασε από την Λαϊκή Συσπείρωση στην Ελληνική Αυγή για 9 ψήφους. Η παράταξη με επικεφαλής την Κυριακή Καμαρινού είναι η αδικημένη της υπόθεσης καθώς παρότι έλαβε σχεδόν τον τριπλάσιο αριθμό ψήφων από την Ελληνική Αυγή, θα έχουν την ίδια εκπροσώπηση στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

Συνδυασμός Ψήφοι Έδρες βάσει ε.μ. Υπόλοιπο Ψήφων Υπολ. Έδρες Σύνολο Εδρών
Αγαπώ τον Άλιμο 14895 22 353 1 23
Άλιμος μπορούμε καλύτερα 2260 3 277 0 3
Άλιμος εδώ ζούμε 1747 2 425 1 3
Λαϊκή συσπείρωση Αλίμου 987 1 326 1
Άνω κάτω στο Καλαμάκι 867 1 206 1
Αγώνας για τον Άλιμο 726 1 65 1
Ελληνική αυγή για τον Άλιμο 335 0 335 1 1
Σύνολο 21817 30   33 
Εκλογικό μέτρο 661        
Έδρες 33    

Αυτή η αναλογική κατανομή των εδρών αναμένεται να δημιουργήσει πληθώρα προβλημάτων στον πρώτο και τον δεύτερο βαθμό διοίκησης. Ενδέχεται στη δεύτερη Κυριακή των εκλογών να προκύψουν διοικήσεις οι οποίες όχι μόνο δεν έχουν την απολυτη αλλά ούτε και τη σχετική πλειοψηφία στο Δημοτικό/Περιφερειακό Συμβούλιο. Με αυτό το δεδομένο ίσως δούμε δημοτικές/περιφερειακές αρχές συνεργασίας ή/και ανοχής.

Στην περίπτωση του Δήμου Αλίμου ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς το πολύ μεγάλο ποσοστό της επανεκλογής του Ανδρέα Κονδύλη εξασφαλίζει πολύ μεγάλη πλειοψηφία (70% των εδρών) στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Στρίγκος

Φωτογραφία: vimaonline.gr