Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Ο Άλιμος έχει το δικό του… Baywatch

Ο Άλιμος έχει το δικό του… Baywatch

Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μία χώρα που περιβάλλεται από θάλασσα και έχει το μεγαλύτερο μήκος ακτογραμμών στην Ευρώπη.

Ειδικά η πόλη μας, ο Άλιμος, έχει μία πολύ μεγάλη οργανωμένη παραλία, την «Ακτή του Ήλιου», που κατακλύζεται από λουόμενους κάθε ηλικίας, που αποζητούν στιγμές δροσιάς, χαλάρωσης και ανεμελιάς. Επιτακτική όμως ανάγκη για την προστασία και την ασφάλεια των λουομένων και την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων, είναι η παρουσία ικανού αριθμού ναυαγοσωστών.

Η «Ακτή του Ήλιου», διαθέτει ειδικά εκπαιδευμένους ναυαγοσώστες, οι οποίοι επιτηρούν από τον πύργο και είναι οι άγρυπνοι «φρουροί» για να μας προστατεύουν από τους κινδύνους που μπορεί να κρύβονται μέσα στο νερό. Η πλαζ λειτουργεί από τις 8:00-20:00 και υπάρχουν τρεις βάρδιες κάθε ημέρα η κάθε βάρδια αποτελείται από δύο άτομα.

Στην πρωινή βάρδια, συναντήσαμε χθες, τον Χρήστο και του ζητήσαμε να μοιραστεί μαζί μας την εμπειρία του ως ναυαγοσώστη και πιο συγκεκριμένα στην «Ακτή του Ήλιου».

«Είναι η πρώτη μου χρονιά στον Άλιμο. Ξεκινήσαμε στις 30 Απριλίου και θα είμαστε εδώ, καιρού επιτρέποντος, μέχρι τον Οκτώβρη. Είμαι ναυαγοσώστης 8 χρόνια, έχω δουλέψει στην Ρόδο, στο Πήλιο, στον Κάλαμο, στον Ωρωπό, στο Χαλκούτσι. Το φετινό καλοκαίρι  κυλά  πολύ ομαλά. Κάνουμε περιπολίες με το κανό και με τα πόδια και έχουμε την ακτή υπό έλεγχο ανά πάσα στιγμή. Δεν είχαμε μέχρι τώρα, ευτυχώς, κάποιο δυσάρεστο περιστατικό. Η δουλειά του ναυαγοσώστη είναι δύσκολη. Πρέπει να είναι συνέχεια σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κάποιου έκτακτου περιστατικού. Μερικοί ηλικιωμένοι μπαίνουν στη θάλασσα τις ημέρες που έχει κύμα και μετά δυσκολεύονται να βγουν».

Ενημερωτικά επίσης μας πληροφόρησε ότι: «Όσες παραλίες της χώρας συγκεντρώνουν τουλάχιστον πεντακόσια (500)άτομα σε μήκος ακτογραμμής ενός χιλιομέτρου, έστω και για μία ημέρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, χαρακτηρίζονται ως πολυσύχναστες και υποχρεούνται να παρέχουν ναυαγοσωστική κάλυψη. Παράλληλα, σε οργανωμένες παραλίες, οι υπεύθυνοι είναι υποχρεωμένοι να θέτουν τα όρια μέχρι τα οποία φτάνουν συνήθως κολυμπώντας οι λουόμενοι με την τοποθέτηση, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Λιμενικής Αρχής, σειράς ευδιάκριτων πλωτών σημαντήρων χρώματος κίτρινου και σφαιρικού σχήματος».

Ευχαριστήσαμε τον Χρήστο για τις πληροφορίες και την ενημέρωση που μας έκανε και του ευχηθήκαμε  «Καλό καλοκαίρι και κυρίως…. ήσυχο»!

 

Ελισάβετ Μιτσού