Οι Άνθρωποι του Αλίμου

Συνέντευξη του Υποψήφιου Δημάρχου Αλίμου, Κώστα Χαρίτου, στο Alimos Online

Συνέντευξη του Υποψήφιου Δημάρχου Αλίμου, Κώστα Χαρίτου, στο Alimos Online

Όντας ουσιαστικά πλέον μέσα στην προεκλογική περίοδο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση – ένα τρίμηνο μας χωρίζει περίπου από τις Δημοτικές εκλογές – συνεχίζουμε τις συνεντεύξεις μας με τους υποψηφίους Δημάρχους του Αλίμου.

Προς τούτο μιλήσαμε με τον Κώστα Χαρίτο, έναν νέο άνθρωπο που θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου του συνδυασμού «ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι».

Ο Κώστας Χαρίτος είναι τριάντα ενός ετών, προέρχεται από τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, μεγάλωσε στη Νέα Ιωνία και ζει στον Άλιμο. Είναι δικηγόρος και εργάζεται ως νομικός σύμβουλος στο Υπουργείο Πολιτισμού, στον τομέα με αντικείμενο την ανάδειξη και προστασία των πολιτιστικών αγαθών. Έχει αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών της Νομικής Σχολής Αθηνών, στους τομείς Αστικού Δικαίου και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ στη Νομική Σχολή Αθηνών και εκπονεί δύο διδακτορικές διατριβές στον τομέα Αστικού Δικαίου και στον τομέα Ευρωπαϊκού Δικαίου. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.

Εργάζεται από φοιτητής, έχοντας ολοκληρώσει τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές, εργαζόμενος παράλληλα. Έχει υπάρξει συνεργάτης σε διεθνείς δικηγορικές εταιρίες και έχει διατελέσει Επιστημονικός Συνεργάτης στη Βουλή των Ελλήνων.

Από φοιτητής έχει έντονη κινηματική δράση. Έχει εκλεγεί γενικός και ειδικός Γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών των Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης και συμμετείχε ως εκπρόσωπος των φοιτητών στα όργανα συνδιοίκησης του Πανεπιστημίου. Είναι οργανωμένος στον χώρο της Αριστεράς και σήμερα δραστηριοποιείται στο Συντονιστικό του Τμήματος Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, συμμετείχε στον εκλογικό συνδυασμό «Σύνθεση των Δικηγόρων».

Ζει στον Άλιμο και έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τη δικηγόρο Αθηνών Αντιγόνη Παπαδάκη, η οικογένεια της οποίας διαμένει στον Άλιμο από το 1938.

Κατοικείτε στον Άλιμο από το 2013. Είσαστε δηλαδή, σχετικά καινούργιος κάτοικος στην πόλη μας. Πόσο καλά πιστεύετε ότι γνωρίζετε τον Άλιμο;

Μένω στον Παλιό Άλιμο σε ένα από τα πρώτα σπίτια που χτίστηκαν εκεί. Η καθημερινότητα μου είναι στον Άλιμο. Έχω περπατήσει σε όλους τους δρόμους και σε όλες τις γειτονιές της πόλης μας και γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα και τις ανησυχίες των ανθρώπων της. Ο Άλιμος είναι ένας πολύ όμορφος Δήμος, με πλούσια ιστορία και πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα λόγω της τοποθεσίας του. 

Ποια θεωρείτε πως είναι τα βασικά προβλήματα των Δημοτών του και των κατοίκων του; Ποιες είναι οι βασικές σας θέσεις για την αντιμετώπισή τους;

Τα τελευταία χρόνια ενισχύθηκε σημαντικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και με αύξηση της χρηματοδότησης τους, τόσο μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), όσο και με χρηματοδοτήσεις από τα ειδικά προγράμματα για έργα υποδομών «ΦιλόΔημος Ι & ΙΙ», με έκτακτες χρηματοδοτήσεις για πληρωμή υποχρεώσεων και χρηματοδοτήσεις από Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Το Υπουργείο Εσωτερικών και η Περιφέρεια, έδειξαν στην πράξη ότι στηρίζουν τους Δήμους, χωρίς να θέτουν ως κριτήριο την πολιτική ταυτότητα του εκάστοτε Δημάρχου. Στον Άλιμο, η Περιφέρεια έχει χρηματοδοτήσει πολλά και σημαντικά έργα.

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα του Αλίμου είναι η ελλιπής συγκοινωνία, τόσο στο εσωτερικό του Δήμου, όσο και η σύνδεση με το Μετρό. Επίσης ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι, η ενίσχυση της σχολικής στέγης. Το βασικότερο όμως για τους Δημότες είναι τα υψηλά δημοτικά τέλη. Πιστεύω ότι για να επιλυθούν τα σημαντικά ζητήματα της πόλης, θα πρέπει ως απαραίτητη προϋπόθεση να επιμείνουμε σε μια κουλτούρα συνεργασίας και διαλόγου στο Δημοτικό Συμβούλιο, ούτως ώστε να συνδράμουμε όλοι με τις δυνάμεις μας. Δεν θα πρέπει να αμελούμε ότι ο Δήμος διοικείται πρωτίστως από το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο έχει και κατά το νόμο το τεκμήριο αρμοδιότητας.

Επίσης, θα πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Τις περισσότερες φορές οι σύμβουλοι που δεν ανήκουν στην συμπολίτευση, δεν έχουν ουσιαστική ενημέρωση επί των θεμάτων για τα οποία καλούνται να τοποθετηθούν. Αυτό πρέπει να σταματήσει, καθώς τόσο η δημοκρατική αρχή όσο και το συμφέρον του Δήμου επιβάλουν να υπάρχει πλήρη ενημέρωση προς το σώμα. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να υπάρχουν έγκαιρα οι εισηγήσεις της υπηρεσίας, τουλάχιστον τρεις εργάσιμες ημέρες πριν, πράγμα το οποίο είναι εφικτό με καλύτερο προγραμματισμό, όπως επίσης να υπάρχει διαθέσιμος ο φυσικός φάκελος, με όλα τα συνοδευτικά έγγραφα στην Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου, ούτως ώστε όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να έχουν πλήρη πρόσβαση στα έγγραφα και πλήρη γνώση των ζητημάτων για τα οποία καλούνται να ψηφίσουν.

Δηλαδή, η απλή αναλογική θα πρέπει να συνδυαστεί με περισσότερη δημοκρατία στην λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, πλήρη γνώση και ενημέρωση, από την οποία θα επωφεληθεί πρωτίστως ο Δημότης.

Έχει ολοκληρωθεί η στελέχωση του συνδυασμού της παράταξης που θα είστε επικεφαλής; Θα υπάρχουν υποψήφιοι οι οποίοι δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Εμείς έχουμε απόλυτο σεβασμό στην δημοκρατική λειτουργία η οποία εκφράζεται και στις εσωτερικές μας διαδικασίες, οι οποίες είναι πάντοτε συλλογικές. Για εμάς, η κατάρτιση του συνδυασμού είναι συλλογική υπόθεση και όχι προσωπική επιλογή. Η στόχευση θα είναι στον συνδυασμό να συμμετέχουν νέοι άνθρωποι, αλλά και τα αυτοδιοικητικά στελέχη της δημοτικής μας κίνησης που έχουν μεγάλη εμπειρία και σημαντική συμβολή στα δημοτικά πράγματα της πόλης μας.

Ποιες είναι οι βασικές θέσεις του προγράμματός σας;

Ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας των δημοτικών υπηρεσιών που λειτουργούν με προσωπικό μόνιμης και πλήρους απασχόλησης, αποτελεί βασική αρχή μας. Είμαστε αντίθετοι σε μια λειτουργία του Δήμου που βασίζεται στην απαξίωση και διάλυση των υπηρεσιών του, με την εξωτερική ανάθεση τους (outsourcing) όπου κάποιοι κερδοσκοπούν στην πλάτη των Δημοτών.

Εμείς στον πυρήνα της πολιτικής μας για το καλύτερο μέλλον της πόλης μας, έχουμε τις ισχυρές λαϊκές διεκδικήσεις. Βασική μας επιδίωξη επίσης είναι, η εμβάθυνση και διεύρυνση της δημοκρατίας με συνελεύσεις γειτονιάς, τοπικά δημοψηφίσματα, με ενημερωμένους πολίτες που θα γνωρίζουν και θα συμμετέχουν στην λήψη αποφάσεων και την εφαρμογή του νέου θεσμού του συμμετοχικού προϋπολογισμού που καθιερώνει ο «Κλεισθένης Ι».

Θεωρείτε πως είναι προς όφελος των εκλογών – και εν συνεχεία για την διοίκηση του Δήμου – η παρουσία τόσων πολλών υποψήφιων συνδυασμών και υποψήφιων Δημάρχων; Ευρύτερη συνεργασία για την διοίκηση της πόλης του Αλίμου, με ποιους από τους μέχρι τώρα υποψήφιους συνδυασμούς, πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να κάνετε, λόγω «Κλεισθένη»;

Για την τοπική αυτοδιοίκηση ο «Κλεισθένης Ι» που έφερε την απλή αναλογική, αποτελεί το πρώτο βήμα, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση χωρίς την συνταγματική αναθεώρηση.

Ζούμε στο λιγότερο αποκεντρωμένο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει το κεντρικό κράτος να εμπιστευθεί την αυτοδιοίκηση, να της μεταφέρει αρμοδιότητες γιατί, περισσότερες αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σημαίνει περισσότερη δημοκρατία. Χωρίς όμως να τεθεί υπό αμφισβήτηση η αρχή της ισότητας, υπό την έννοια της ίσης απόλαυσης κοινωνικών αγαθών, όπως η εκπαίδευση και η δημόσια υγεία.

Η απλή αναλογική φέρνει περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη διαφάνεια στην λήψη αποφάσεων. Στην αυτοδιοίκηση υπάρχει η προγραμματική βάση για να καλλιεργηθεί η κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ των αυτοδιοικητικών σχημάτων. Με απόρριψη των αυταρχικών διοικήσεων που έχουν ως βάση το δημαρχοκεντρικό μοντέλο. Απόρριψη της αδιαφάνειας και της διαπλοκής που γεννούν αυτά τα κλειστά σχήματα εξουσίας. Θα πρέπει εμείς οι αυτοδιοικητικοί να αφήσουμε στην άκρη τις προσωπικές στρατηγικές και να μην αυτοεκλωβιζόμαστε στην κεντρική πολιτική κομματική αντιπαράθεση.

Η εντολή προς τον δήμαρχο, μετά την απλή αναλογική, θα είναι εντολή σύνθεσης και συναίνεσης και όχι μια εντολή νομής εξουσίας. Στην αυτοδιοίκηση έχουμε παρά πολλά κοινά στοιχεία σε σχέση με την κεντρική πολιτική σκηνή. Οι αυτοδιοικητικοί θα πρέπει να ενδιαφέρονται για το καλό του τόπου τους, χωρίς όμως να γυρνάνε την πλάτη στην διπλανές γειτονιές, χωρίς τοπικισμούς. Χωρίς να αδιαφορούν για μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, κρυμμένοι πίσω από την έλλειψη αρμοδιότητας. Θα πρέπει να είναι μπροστάρηδες στον αγώνα, για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τις γειτονιές και τις πόλεις μας. Θα πρέπει να επιδιώκουμε στα Δημοτικά Συμβούλια τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις στη λήψη αποφάσεων, ειδικά για κρίσιμα ζητήματα και για αποφάσεις που δεσμεύουν την πόλη για τα επόμενα έτη.

Παράλληλα θα πρέπει να συζητήσουμε για την μεταμνημονιακή εποχή. Είναι ορατή η σύγκρουση ανάμεσα σε δυο κόσμους. Από την μία είναι ο φόβος, το μίσος και η ασυδοσία των αγορών. Ενώ από την άλλη η αλληλεγγύη, η υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Ταυτόχρονα εμείς οι αυτοδιοικητικοί, θα πρέπει να αντιπαρατεθούμε με το νεοφιλελεύθερο πείραμα στην αυτοδιοίκηση, με την λογική του “λιγότερου  κράτους”, του 1 προς 5 στις προσλήψεις, της κατάργησης των κρατικών επιχορηγήσεων με τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην Αυτοδιοίκηση. Προτάσεις που απλά σημαίνουν ιδιωτικοποιήσεις, λιγότερη Τοπική Αυτοδιοίκηση, λιγότερες και ακριβότερες κοινωνικές παροχές για τους πολίτες σε τοπικό επίπεδο. Μια νεοφιλελεύθερη λογική η οποία τελικά οδηγεί σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Στην Ευρώπη είναι εμφανής η τάση για επαναδημοτικοποίηση υπηρεσιών που έχουν ιδιωτικοποιηθεί.

Όσον αφορά το ζήτημα των συνεργασιών, αυτές θα πρέπει να προκύψουν μέσα από ένα προγραμματικό διάλογο. Γενικά οι συνεργασίες προϋποθέτουν σύνεση στην άσκηση διακυβέρνησης, καθώς η σύνεση παράγει συναίνεση. 

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα απλά να πω ότι, εκτός από το «ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι», οι περισσότερες δημοτικές κινήσεις και οι περισσότεροι επικεφαλής, έχουν συνεργαστεί μεταξύ τους στο παρελθόν, καθώς είτε έχουν προέλθει, είτε έχουν συμπράξει με τα άλλα δημοτικά σχήματα ή με τους άλλους υποψηφίους. 

Κρίνοντας την παρούσα Δημοτική Αρχή, ποια σημαντικά επιτεύγματα θεωρείτε ότι έκανε προς όφελος της πόλης στη διάρκεια της θητείας της? Αντίστοιχα, για ποια καθοριστικά και σημαντικά θέματα – θέματα προτεραιότητας δηλαδή – θεωρείτε ότι αδιαφόρησε ή απέτυχε;

Εμείς δεν θέλουμε να αναλωθούμε κάνοντας κριτική στην εκάστοτε δημοτική αρχή. Έχουμε για τον Δήμο το δικό μας όραμα, το δικό μας σχέδιο, με γνώμονα τις ανάγκες των κατοίκων και λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, είμαστε μια δημοτική κίνηση που έχει την τύχη να διαθέτει μέλη με επιστημονική γνώση και επαγγελματική εξειδίκευση, πετυχημένους επαγγελματίες που συνεισφέρουν με τις ιδέες και τις προτάσεις τους. Για εμάς, η δύναμη μας πηγάζει από τα μέλη μας.

Ένα γενικό περίγραμμα των θέσεων μας για τον Άλιμο, είναι τα εξής:

Ενίσχυση της τουριστικής έκφρασης του Δήμου, με έμφαση στην πρόσβαση στην θάλασσα και σεβασμό στο περιβάλλον .

Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, του Πράσινου Ταμείου, τον ενεργειακό μετασχηματισμό και την μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος που συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ενίσχυση της σχολικής στέγης.

Μόνιμο προσωπικό στους παιδικούς σταθμούς και τις υπηρεσίες καθαριότητας.

Πολιτισμό, αθλητισμό, δημόσιους ελεύθερους χώρους και ανοιχτές παραλίες, χωρίς αποκλεισμό για πολίτες με αναπηρίες.

Ενίσχυση της κουλτούρας της ανακύκλωσης, με ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία θα αντιμετωπίζει το προϊόν της ανακύκλωσης (γυαλί, χαρτί κ.λπ.) ως προϊόν το οποίο θα φέρει έσοδα. Μειώνοντας με τα έσοδα αυτά τα δημοτικά-ανταποδοτικά τέλη.

Μείωση των δημοτικών τελών.

Το αναλυτικό μας πρόγραμμα θα το επεξεργαστούμε και θα το εξειδικεύσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα, μετά από συναντήσεις με πολίτες, συλλογικότητες, συνελεύσεις και διάλογο στις γειτονιές μας, στους χώρους εργασίας. Πάντοτε με ειλικρινή διάλογο και ανοιχτές διαδικασίες και βασιζόμενοι στην πείρα μας από την δεκαετή συμμετοχή του «ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι» στα κοινά του Αλίμου.

Γιατί ο Αλιμιώτης ψηφοφόρος, να ψηφίσει τον συνδυασμό «Άνω-Κάτω Καλαμάκι» και όχι κάποιον άλλον;

Τώρα ξεκινάει μια νέα εποχή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πιο δημιουργική, καθώς η απλή αναλογική θα οδηγήσει νομοτελειακά σε ένα δημιουργικό δημοκρατικό διάλογο. Εμείς για τον Άλιμο, την πόλη που ζούμε και αγαπάμε, έχουμε ένα άλλο όραμα. Ένα ριζοσπαστικό σχέδιο για τις γειτονιές και τις ανάγκες των ανθρώπων μας. Η νέα γενιά έρχεται στο αυτοδιοικητικό προσκήνιο με νέα πρόσωπα, με φρέσκιες ιδέες που θέλουν να αλλάξουν την αυτοδιοίκηση. Αυτό το όραμά μας έρχεται σε αντίθεση με το σημερινό χρεοκοπημένο μοντέλο διοίκησης των Δήμων.

 

Μίλησε στην Ελισάβετ Μιτσού