All Around

Παντοκαφενές: Το καφέ στο Παλαιό Φάληρο που δίνει την δυνατότητα σε άτομα με ειδικές ανάγκες να εργαστούν

Παντοκαφενές: Το καφέ στο Παλαιό Φάληρο που δίνει την δυνατότητα σε άτομα με ειδικές ανάγκες να εργαστούν

Ο «Παντοκαφενές» ξεκίνησε την λειτουργία του πριν ενάμιση χρόνο περίπου και ακολουθεί αυτή τη σπουδαία τάση των τελευταίων χρόνων να προσλαμβάνει άτομα με ειδικές ανάγκες.

Είναι ένα όμορφο παντοπωλείο/καφενείο με προϊόντα από κοινωνικές παραγωγικές επιχειρήσεις, με εργαζόμενους νέα παιδιά με ιδιαιτερότητες. Η ιδέα του ξεκίνησε από ανθρώπους άμεσα εμπλεκόμενους με την ψυχική υγεία, όπως ψυχιατρικοί νοσηλευτές και ψυχοθεραπευτές. Είναι ένα εναλλακτικό καφενείο/παντοπωλείο που κύριο σκοπό έχει την ικανοποίηση των πελατών του, αλλά και την ομαλή ένταξη στην αγορά εργασίας για άτομα με ιδιαιτερότητες. Η ιδέα για την ίδρυση του «Παντοκαφενέ» ξεκίνησε από μια παρέα επτά ανθρώπων που εργάζονται στον τομέα της ψυχικής υγείας, οι οποίοι βρήκαν ένα παλιό συνεργείο αυτοκινήτων και με πολύ μεράκι το μετέτρεψαν σε αυτό το όμορφο παντοπωλείο.  Εδώ, τα άτομα με ειδικές ανάγκες αποδεικνύουν καθημερινά ότι έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν», λένε οι ιδρυτές του.

Στον «Παντοκαφενέ», αυτήν την περίοδο απασχολούνται 14 άτομα με αυτισμό, νοητική υστέρηση και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας, αφού πρώτα παρακολούθησαν ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης. Το εκπαιδευτικό πλάνο σχεδιάζεται από μια επιστημονική ομάδα και περιέχει πολλές μεθόδους εκπαίδευσης  Αφού ολοκληρωθεί η εκπαίδευση,  οι συντελεστές του «Παντοκαφενέ» παρέχουν συνεχή υποστήριξη, αλλά δεν παρεμβαίνουν πλέον στην δουλειά των εργαζομένων. Κάποιοι από αυτούς έχουν πλήρη έμμισθη εργασία με οκτάωρο, άλλοι εργάζονται για τέσσερις ώρες και άλλοι παρακολουθούν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ένταξης στην αγορά.

Στον «Παντοκαφενέ», μπορείτε μαζί με τον καφέ σας να αγοράσετε μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, μέλι, ζυμαρικά και πολλές ακόμη νοστιμιές από διάφορες γωνιές της Ελλάδας που δεν θα βρείτε εύκολα στην αγορά.

O «Παντοκαφενές» δημιουργήθηκε από την  Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξης Περιορισμένης Ευθύνης για την Απασχόληση Ατόμων με Αναπηρίες και Ειδικές Δεξιότητες «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ», σε συνεργασία με το Δήμο Παλαιού Φαλήρου, καθώς και τοπικούς φορείς.

 

Παντοκαφενές: Μετσόβου 44 και Πικροδάφνης, Παλαιό Φάληρο - 2109887371